12 Temmuz 2016 Salı

Harrison Barnes ve $94M'lık kontratı üzerine

Kevin Durant ve LeBron James'i bir kenarda tuttuğumuz zaman, NBA'de bu yaz dikkat çeken free agentların başında sayabileceğimiz isimlerden olan Harrison Barnes, bildiğiniz üzere Dallas Mavericks'le 4 senelik $94 milyon tutarında bir anlaşmaya imza attı. Bu sezon Golden State Warriors ile çok iyi bir sezon geçiren ve NBA şampiyonluğunu Final serisinin yedinci maçına kadar kovalayan ekibin önemli bir parçası olan Barnes'ın iyi bir kontrat alacağını önceden tahmin etsek de, bu durum Mavericks'in free agency döneminin en kötü kontratlarından birine imza attığını iddia etmemize engel değil. Geçtiğimiz sezonu 66 maçta 11.7 sayı - 4.9 ribaunt - 1.8 asist ortalamasıyla tamamlayan Barnes'ın, Warriors'un başarısında önemli bir rolü olsa da, yeni takımında benzer katkıyı sağlayıp sağlayamayacağı soru işareti. 


Öncelikle Mavericks'in takım yapılanmasına baktığımızda, Barnes'ın yeni takımında Curry-Thompson ikilisi gibi hem şut hem de penetre yaparak skor tehditi oluşturan ve 3 numaraya o kadar rahat pozisyon hazırlayan bir guard rotasyonu olmayacak. Her ne kadar Williams, Felton, Barea gibi isimlerin yeteneğini küçümsemek istemesem de, çıtanın bir seviye aşağı ineceği kesin. Bu seviyede takıma katkısı Warriors'ta olduğundan çok daha fazla olması gereken bir Barnes'ın, bu yükü ne kadar kaldırabileceği kafaları kurcalıyor. Özellikle final serisinde inişli çıkışlı performansını düşündüğümüzde yıldız forvetin cidden böyle bir max kontratı hakkettiğinden şüpheliyim. 

Bunun yanında Warriors'un hızlı ve üretken basketbolunu düşündüğümüzde, kadrosundaki 8 isim 1984 ve öncesi doğumlu olan Mavericks'te bu temponun iyice düşeceği ve Barnes'ın bu yeni oyun sistemine ayak uydurmakta zorluk çekebileceği de bir başka şüphe... Kendi pozisyonunu yaratma konusunda henüz tam anlamıyla olgunlaşamayan kısa forvetin, Mavericks'in oyun sistemiyle "attan indim eşeğe" bunalımı yaşaması oldukça olası. Sonuçta performansı nasıl olursa olsun Barnes önündeki dört yılı garantilemiş olsa da, Mavericks'in salary cap'ini bu şekilde doldurması sonrası, kendisinden elle tutulur bir beklentisi olduğu ve bu beklenti karşılanmadığı takdirde de bu yazın en büyük hayal kırıklığını yaşatacak imzayı atmış olması ihtimali yüksek gözüküyor. 

Noktayı koymadan önce Barnes'ın bu sezon Warriors kadrosundaki isimler arasında, genelde de takımı taşıyan beş ile oynamasına rağmen, Efficiency rating olarak 12 kişilik kadroda 10.sırada yer aldığını belirtelim. Sonra da Dallas Mavericks'e oynadığı kumarda bol şans dileyelim. 

1 yorum:

  1. Adam Curry ve Thompson'ın sayesinde max kontrat sahibi oldu ya, diyecek birşey yok.

    YanıtlaSil