4 Kasım 2013 Pazartesi

4 haftanın sonunda Beko Basketbol Ligi

Beko Basketbol Ligi'nde bugün oynanan Trabzonspor - Anadolu Efes maçı ile dördüncü hafta maçları tamamlanırken, Fenerbahçe Ülker ve Banvit 4'te 4 yaparak zirvenin ortağı oldular. Anadolu Efes ilk iki maçı kaybettikten sonra aldığı Pınar Karşıyaka ve Trabzon galibiyetleri ile yükselişe geçerken, lige iddialı bir bütçeyle başlamasına ragmen bir türlü ritim tutturamayan Trabzonspor Medical Park ise henüz galibiyetle tanışamayan tek takım olarak ligin dibinde yer aldı.
Zirveden başlayacak olursak, puan sıralamasının en üstünde hem THY Euroleague hem de Beko Basketbol Ligi'ne fırtına gibi bir giriş yapan Fenerbahçe Ülker'i görüyoruz. Sarı lacivertliler ligde rakiplerini hiç zorlanmadan mağlup ederlerken, Obradovic yönetiminde Melih, Kenan, Metecan gibi gençlere verilen sure ve sorumlulukla da takdir topladılar. 18 sayı ile Bogdanovic'in sayı yükünü çektiği Fenerbahçe Ülker'de, oyuna giren kim olursa olsun sistemin değişmeden sürmesi ve takım oyununun ön planda olması sarı lacivertlilerin önümüzdeki günler için de olumlu sinyaller verdiğini gösteriyor. 
Fenerbahçe Ülker'in zirvedeki ortağı ise Banvit oldu. Bandırma temsilcisi nispeten daha rahat bir fikstürü olsa da Fenerbahçe kadar iyi bir başlangıç yaptı 2013-2014 sezonuna. İlk maçlardan edindiğimiz izlenime gore sezon boyunca iki yabancısı Rowland ve Meija'nın  yükü oldukça ağır olacak gibi. Her ne kadar Davis ve Simmons'tan destek gelse de, Türk oyunculardan yeterli katkı gelmemesi ilerisi için sorun olabilir. Cevher, Ermal, Erkan gibi tecrübeli isimler kritik anlarda sırıtmayacaklardır; fakat henüz oyuna ağırlıklarını koyabilmiş değiller. Hem Euro Cup hem de Beko Basketbol Ligi'nde başarı isteniyorsa, bu üçlüden gelecek katkının artması gerekiyor. Aksi takdirde yeni Ostende sürprizleri görmek işten bile değil.

Fenerbahçe ve Banvit'in ilk iki sırayı aldığı ligde 3 ve 6. sıralar arasını paylaşan dört takımın 3 galibiyet, 1 mağlubiyetleri bulunuyor. Bu takımlardan ilki ligimizin yeni takımı Uşak Sportif. İlk haftaki Royal Halı Gaziantep yenilgisi sonrası, uygun fikstürünün de avantajıyla gelen 3 galibiyet Uşak'ı üçüncü sıraya taşıdı; fakat bu başarıyı fikstüre bağlayarak küçümsemek de doğru olmaz tabi ki. Holman ve Carter'ın sayı yükünü çektiği Uşak Sportif, kaç senedir patlama yapması beklenen İbrahim Yıldırım ve Orhan Hacıyeva'nın kendilerini kanıtlayacakları takım olma yolunda ilerliyor. Belki bundan sonraki haftalar fikstürün de etkisiyle onları tekrar orta sıralara çekecektir; fakat taraftarın da desteğiyle düşme korkusu yaşamadan sezonu kapatacaklarına inanıyorum.
Üç galibiyeti bulunan bir diger ekip ise Pınar Karşıyaka. Geçtiğimiz hafta oldukça tartışılan Anadolu Efes maçı sonrası düşüşe geçmesi beklenen Kaf Kaf, Avrupa ve ligde galibiyetlere kaldığı yerden devam etti ve bu hafta taraftarı önünde Beşiktaş'ı 84-77 mağlup etti. Geçtiğimiz sezon EuroChallenge ikincisi olan kadronun büyük bölümü yenilense de Ufuk Sarıca'nın takımı kaldığı yerden devam ediyor. Dikkat çeken birkaç konu var. Dixon'un üzerine fazlasıyla yük binmesi; Lyons'un geçen sezon aynı pozisyonda oynayan Thomas'ın yerini doldurup dolduramayacağı ve digger birçok takımda olduğu gibi Türk oyuncuların skora katkısı. Şimdilikişler yolunda gidiyor; fakat fikstür zorlaştıkça Karşıyaka'nın zirveyi ne kadar yakından takip edeceğini daha net görebileceğiz.
Kaf Kaf gibi tek yenilgili bir digger takım ise Galatasaray Liv Hospital. Geçtiğimiz hafta sürpriz şekilde Aliağa'ya yenilen Cimbom, bu hafta zor da olsa Tofaş'ı mağlup etti. Takımda çok fazla sakat oyuncu bulunması zaten can sıkıcıyken, son olarak da Jawai'den gelen kötü haberle sarsılan Galatasaray yine de ligimizi idare edebilecek bir kadro genişliğine sahip. Takımın tıkandığı anlarda Gordon ve Arroyo gibi sazı eline alıp çıtayı yükseltebilecek iki oyuncunun bulunması büyük bir avantaj. Bunun yanında Jawai'nin yerine gelen Bonsu'nun da ilk iki maçındaki performansı kalıcı olursa sarı kırmızılılar iddialarını koruyup şampiyon adayı olmaya devam edeceklerdir.
Aykon TED Kolejliler'in de Golubovic'in skorer oyunu ile ilk haftalar itibariyle üst sıralarda yer aldığını atlamamak gerek. Yine yabancıların performansı üzerine kurulu bir takım diyebileceğimiz Kolej'de benimmerakla takip ettiğim isim ise Berkay Candan. Sezona iyi diyebileceğimiz dakikalar ve istatistiklerle başlayan Berkay'ın önümüzdeki haftalardaki performansını takip ediyor olacağım.
Bugün Anadolu Efes'e bir yer ayırlamayacağım. İlk iki hafta aldığı yenilgi sonrası yükselişe geçse de, sahadaki basketboluyla hayal kırıklığı yaratan Efes'in öncelikle bu satıları basketboluyla haketmesi gerekiyor. Bunun için de daha zaman lazım sanırım.
İlk 7-8 haftayı geride bırakmadan istatistik yorumlamayı çok seven birisi değilim. Fakat tek bir ismin altını çizmeden geçemeyeceğim. Torku Konya Selçuk Üniversitesi'nden Sean Christopher Williams 4 haftada yaptığı 16 blokla 4 blok ortalaması yakaladı ve bu kategoride liderliği elde etti. Maç başına 4 blok oldukça iddialı bir ortalama. Henüz canlı izleme fırsatım olmadı; ama izlemek için sabırsızlanıyorum.

0 comments:

Yorum Gönder