24 Kasım 2011 Perşembe

Olmaz bu kadar da Mikhaylov !

Bugünlerde "Türk basketbolunun başındaki en büyük sorunlardan biri hakemlerdir" diye düşünenlerin sayısı gitgide artmakta. Çevremden aldığım tepkiler gitgide artınca ve üzerine bir de bugünkü Galatasaray MP- Asseco Prokom maçını izleyince bu konuyu kaleme almaya karar verdim. Yazımda, taze taze bu hakemlerden biri olan Sergey Mikhaylov'u ele alacağım. Aslında
Mikhaylov , ara sıra kulüp müsabakalarında da Türk takımlarının maçlarına atansa da , Türkiye sınırları içerisindeki şöhretini Türkiye-Polonya maçından sonra en üst seviyeye çıkardı. Peki kimdir bu Mikhaylov, neler yapmıştır da Türkiye sınırları içerisinde bu kadar ''sevilen'' bir insan olmuştur.
Şimdi Sergey Mikhaylov ile ilgili bir kaç bilgi verelim. 1967 yılında Türk basketboluna tepki olarak doğmuş olduğu düşünülen Rus hakem, 1994'ten beri hakemlik yapıyor. 2003 yılından beri de Avrupa Kupaları'nda hakemlik yapıyor ( keşke yapmasaydı.) 2008/2009 sezonundan itibaren 14 kez Türk takımlarının maçlarına çıkan Sergey Mikhaylov skandal kararlara imza attı, bu 14 maçın sadece 5 'ini kazanabilen Türk takımlarının o maçları da zar zor aldıklarını hatırlatmak lazım. Özellikle yakın tarihteki maçlara bir göz atalım, ve Sergey Mikhaylov'un skandal kararlarına bakalım.
Polonya-Türkiye : Türkiye'de ününü kazandığı maç. Maç boyunca skandal kararlara imza atan hakem üçlüsünden biri olan Mikhaylov, maçta Türkiye tam öne geçmiş ve farkı da açmaya başlamışken üçüncü periyotun sonunda basketbol kitaplarına geçecek inanılmaz kararlar vermiştir. Önce faul bile verilmesi tartışmalı olabilecek faule sportmenlik dışı faul çalan Rus hakem ardından da kolay fauller ve bir teknik faul vererek Polonya'yı son periyoda önde sokmayı başarmıştı. Maç boyunca da abuk subuk kararlar veren hakem üçlüsünden Karadağ'lı olanı , Eurobasket'ten başka hakemlerle telefon konuşmasında Karadağ'ı biraz korumasını istemesinden dolayı ihraç edildi. Türkiye'nin bütün şikayetlerine rağmen Rus hakem Türk takımlarının maçlarına verilmeye devam etti.



Fransa- Türkiye: Polonya maçından sonra bu maça da atanan Rus hakem yine tartışmalı kararlara imza attı. Türkiye'nin 68-64 kaybettiği maçta tartışmalı fauller çalan hakemin , Türk takımlarına bir "gıcığı(!!!)" olduğu ve hobisinin bizim takımlarımıza sportmenlik dışı faul ya da teknik faul çalması olduğu anlaşıldı.

Anadolu Efes - Charleroi: Efes 'in kötü oynamasına rağmen önde götürdüğü Euroleague maçında , yine sportmenlik dışı faul çalması üstelik kural hatası yaparak daha fazla serbest atış kullandırması, ve sonrasında hiç bir şey olmaması da notlarımız arasında yer aldı.

Fenerbahçe Ülker- Nancy : Nancy'nin geri dönüşünde, hem Fenerbahçe'nin etkisiz savunması hem de onun büyük bir etkisi oldu. Taraftarı çıldırtan kararlara yine imza atan Rus hakemimize rağmen maçı Fenerbahçe kazandı.

Ve geldik bugüne....

Galatasaray- Asseco Prokom : Sadece o değildi, maçın başrol oyuncusu bu sefer. Yanına İspanyol hakemi de alıp kim daha ilginç düdükler çalacak/çalmayacak oynadılar adeta. Çalacak kısmı Galatasaray savunmadayken devreye girdi, çalmayacak kısmı Prokom savunmadayken devreye girdi. Özellikle Lafayette'nin çizgiye bastığı, çizgiden en az 10-15 cm çıktığı ve üç dört adımının dışarıda olmadığını görmeyen insanların, göz doktoruna gitmeleri lazım.(Henüz maç yeni bitmiş olduğundan biraz abartı katmış olabilirim yorumuma)

FIBA neler yapmaya çalışıyor anlayabilmiş değilim ! Sanki özellikle Sergey Mikhaylov'u Türk takımlarının maçlarına atamaya başladılar. Mikhaylov bu sezon çıktığı 11 maçın 5'inde Türk takımlarının maçlarına çıktı ve inanılmaz kararlara imza attı. Hakemler zaten Türk takımlarına diğer takımlara ( Yunanlar, İspanyollar, Sırplar ) davrandıklarından daha sert davranıyorlardı ama bu hakem bütün sınırları yıktı, geçti.

Peki ne yapabiliriz ? Hiç bir fikrim yok. Yalnız bildiğim bir şey var ki, bu hakem bir kez Yunan, Sırp ya da İspanyol takımlarına karşı bu kararları vermiş olsa, bir daha bu takımların maçlarına verilmez bu ülke lobilerine yenik düşerdi. Umarım mesaj ilgililerine gitmiştir...

0 comments:

Yorum Gönder