9 Eylül 2011 Cuma

Amerika Şampiyonası'nda yarı finalistler belli oldu

Arjantin’de devam eden Amerika Basketbol Şampiyonası’nda bu gece yapılan maçlarla tamamlanan 2.tur grubundan yarı finale çıkan takımlar belli oldu. 2.tur grubunu 6/1 ile lider bitiren Brezilya grup dördüncüsü Dominik Cumhuriyeti ile yine 6/1 lik galibiyet yüzdesiyle ikinci olan Arjantin ise üçüncü Porto Riko ile eşleşti. 
Birinci tur gruplarında Dominik Cumhuriyeti’ne yenilerek liderliği rakibine bırakan Brezilya, ikinci tur gruplarına yenilgisiz gelen Arjantin ile liderlik mücadelesi yaptı. Dominik Cumhuriyeti’nin Arjantin’e yenilerek liderlik yarışında saf dışı kalmasıyla final niteliği taşıyan maçta evsahibi Arjantin karşısına çıkan sambacılar, rakibini kendi seyircisi önünde 73-71 yenerek ikili averajla grubu lider tamamladı. Tiago Splitter’in erken faul problemine girmesi ve Andres Nocioni’nin maç başında sakatlanmasıya daha fazla süre alma şansı bulan Rafael Hettsheimer’in 19 sayı- 8 ribaundluk performansına Marcelo Huertas’ın 17 sayısı da eklenince Brezilya evsahibini 73-71 yenerek grupta liderliğe yükseldi. Turnuvada 8 maçta 100 sayıl bularak 12.5 sayı ortalaması yakalayan forvet Guilherme Giovannoni Brezilya’nın en skoreri olurken,
Tiago Splitter 7.3 ribaund ile sambacıların en çok ribaund alan oyuncusu oldu. Tecrübeli uzun maç başına 1.0 blok ortalaması da yakaladı. Bu iki oyuncunun yanısıra oyun kurucu Marcelo Huertas da 11.3 sayı, 5.1 ribaund ve 1.4 top çalma istatistikleriyle takımın önemli liderlerinden biri olduğunu kanıtladı.
İlk turun yenilgisiz tek takımı olan Arjantin ise Brezilya maçına kadar sürdürdüğü galibiyet serisine sambacılar karşısında aldığı yenilgi ile son verdi. Luis Scola’nın 24 sayı, 11 ribaundu ile Brezilya’ya direnen Arjantin, seyircisi önünde avantajını kullanamadı ve çok çekişmeli geçen maçta rakibine yetişemeyerek maçı 73-71 kaybetti. Bu yenilgi ile liderliği ezeli rakibine teslim eden tangocular grupta ikinci olarak yarı finalde Porto Riko ile eşleştiler. Arjantin ilk tur grup maçlarında rakibini 81-74 ile yenmişti. Arjantin’de Houston Rockets’ın deneyimli power-forveti Luis Scola 19.4 sayı ortalamasıyla en skorer oyuncu olurken, maç başına aldığı 7.4 ribaund ile de bu alanda takımın en başarılısı oldu. Asistlerde Pablo Prigioni 5.0 ile takım lideri olurken %58 üçlük yüzdesiyle de (18/31) dikkat çekti. San Antonio Spurs’un yıldızı Emanuel Ginobili ise 15.9 sayı, 3.0 ribaund, 3.8 asist, 1.6 top çalma istatistikleriyle grup maçlarını tamamladı.
Porto Riko ilk tur gruplarını son maçtaki Arjantin yenilgisi ile ikinci sırada tamamlamıştı. İkinci turda da son maça kadar yenilgisiz gelen Porto Riko, dün gece grubun son maçında bu sefer de Brezilya’ya yenilerek grubu toplam iki mağlubiyetle üçüncü sırada bitirerek Arjantin ile eşleşti. Porto Riko’da Carlos Arroyo 13.9 sayı, 3.6 asist ve bu sezon Dallas Mavericks’teki performansıyla dikkat çeken Jose Juan Barea da 10.8 sayı, 4.4 asisit ortalamalarıyla takımı sürüklediler. Barea denediği toplam 21 üç sayı denemesinden sadece 2 isabet bulabilmesi nedeniyle ise bu istatistikte NBA’deki performansından oldukça uzak kaldı.
Brezilya karşısında aldıkları 79-74’lük galibiyetle ilk tur grubunda lider olan Dominik Cumhuriyeti ise ikinci tur grubunun son iki maçında Porto Riko ve Arjantin’e yenilince grubu dördüncü sırada tamamladı. Dominik Cumhuriyeti yarı finalde ilk turda yenerek turnuvadaki tek yenilgisini tattırdığı Brezilya karşısına çıkacak. Atlanta Hawks’ın All-Star pivotu Al Horford, 18.6 sayı, 9.1 ribaund, 2.0 blok ortalamalarıyla takımını sürüklerken, Jack Michael Martinez de 13.3 sayı, 12.1 ribaund ile boyalı alanda ona yardım etti.

Yarıfinale yükselen bu dört takım haricinde grubu beşinci sırada tamamlayan Venezuela da (3/4) olimpiyatlara katılmak için baraj maçı oynama hakkı kazandı. Şampiyonada Kanada altıncı (2/5), Uruguay yedinci (1/6) ve Panama ise sekizinci (1/6) oldular.
Yarı final maçları Pazar sabaha karşı, final ve üçüncülük maçı ise Pazar’ı pazartesine bağlayan gece yarısı oynanacak.

1 yorum: