9 Nisan 2018 Pazartesi

Süper Lig'ten Marmara Ligi'ne doğru

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde 2017-2018 sezonunun sonuna yaklaşırken, hem küme düşmeme mücadelesi hem de TBL'deki çıkma yarışı gittikçe kızışıyor. Küme düşmeme ve BSL'ye çıkma yarışında sona gelinirken, olası senaryolar içinde BSL'den düşecek ikinci takımın Gaziantep Basketbol ve BSL'ye düşecek ikinci takımın Bursaspor Durmazlar olması durumunda ligimize Marmara Bölgesi'nden katılan takım sayısı 11'e yükselecek. 16 takımlı bir ligde takımlardan 11'inin aynı bölgeden olması ise basketbolun tüm Türkiye'ye yayılması konusundaki hedeflerin meyvelerini toplayamadığımızın bir göstergesi oluyor. Anadolu tribünlerinin ve taraftarlarının canlı maç izleyemediği, İstanbul'da ise çoğu yarı dolu tribünlere dahi oynanmayan Basketbol Süper Ligi de giderek kısıtlı bir kesimin ligi olma yolunda ilerliyor. 

Fenerbahçe Doğuş - Galatasaray Odeabank

Kısaca liglerimizdeki son durumu hatırlayacak olursak, TBL'de şampiyonluğu garantileyen Türk Telekom Tahincioğlu Basketbol Süper Lig'ine çıkan ilk takım olurken, Play-Off'lar sonrasında bir takım daha BSL bileti kazanacak (ki Bursaspor Durmazlar'ın bu yarışta en iddialı takım olduğunu söyleyebiliriz). Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde ise Muratbey Uşak 24 maçta 4 galibiyetle son 6 haftaya küme düşmenin en büyük adayı olarak girerken, 7 galibiyetli Gaziantep Basketbol ve Demir İnşaat Büyükçekmece, 8 galibiyetli YeşilGiresun Belediye, 9 galibiyetli Trabzonspor ve Pınar Karşıyaka arasında da TBL'ye düşmemek için zorlu bir yarış yaşanıyor. 


Bundan sadece 4 sezon önce İstanbul'dan dört, Marmara Bölgesi'nden ise 7 olan takım sayısı, bu sezon İstanbul'dan 7'ye (Anadolu Efes, Fenerbahçe Doğuş, Beşiktaş Sompo Japan, Galatasaray Odeabank, Darüşşafaka, Demir İnşaat Büyükçekmece, İstanbul BBSK), Marmara Bölgesi genelinde ise 10'a yükselmiş durumda. Bursaspor'un BSL'ye yükselmesi durumda ise bu sayı 11 olacak. Yine 4 sezon önce Ankara ve doğusunda tam 6 takım bulunurken, bu sezon hiç Ankara takımının mücadele etmediği ligde Türkiye'nin doğu yarısında sadece 3 takım yer alıyor. Gaziantep Basketbol'un düştüğü bir durumda ise Ankara'nın doğusunda yer alacak takım sayısı 2'ye düşecek ki, bu takımlar Trabzonspor ve YeşilGiresun Belediye olduğundan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz basketbolumuzun en üst liginde temsil edilemiyor olacaklar. 

Yazarlıkta tarafsız olmak önemlidir tabiki; fakat önceliği basketbolumuzun gelişmesi ve basketbolun Türkiye geneline yayılmasında gördüğümden, tarafsızlığımı bozup Gaziantep Basketbol'un ligde tutunmasını, TBL'den yükselecek takımın ise Marmara Bölgesi dışından olmasını dilediğimizi itiraf etmekte sakınca görmüyorum. Basketbol ne kadar Anadolu'ya yayılır, ne kadar dolu tribünler önünde oynanırsa basketbolumuzun geleceğinde de o kadar güzel günler göreceğiz demektir. 

1 yorum:

  1. tğr telekom bu sezon oynadığı bu oyunla bu sonucu hak etti diyebiliriz tebrikler

    YanıtlaSil