23 Kasım 2017 Perşembe

Anadolu Efes'in yüzü Litvanya'da gülmedi

Turkish Airlines Euroleague'te 9.maçların açılışında sahaya çıkan Anadolu Efes Litvanya'da konuk olduğu Zalgiris Kaunas'a 91-83 yenilerek bu sezonki yedinci yenilgisini elde etti. İlk çeyrek dışında hücumda çok zorlanan, pota altında da Dunston dışında çok etkisiz kalarak boyalı bölgenin hakimiyetini Zalgiris uzunlarına veren Anadolu Efes, tüm olumsuzluklara rağmen uzun süre maçın içinde kalırken, kritik anlarda çok sayıda hücum ribaundu alıp ikinci şans basketleri bulan Zalgiris  Kaunas, Ulanovas'ın da skorer oyunu sonrası sahadan 91-83 galip ayrılarak bu sezonki beşinci galibiyetini elde etti.

Euroleague | Zalgiris Kaunas - Anadolu Efes

Karşılaşmanın ilk çeyreğinde iki takım da hızlı denilebilecek, biraz düzen dışı, biraz kaos basketboluyla maça başladılar. Anadolu Efes bu sezon başından beri alıştığımız hücumu ön plana çıkaran basketbolunu Zalgiris'e benimsetmeye çalışırken, yüzdeli dış şutların yanında pota altında da Dunston'un etkinliği sonrası ilk çeyrekte Zalgiris potasına tam 26 sayı göndermeyi başardı. Zalgiris ise Anadolu Efes savunması karşısında çok rahat hücum edemese de, hücum ribauntlarıyla gelen ikinci şans basketleri ve Ulanovas'ın skorer oyunu ile dengeyi korurken, son 2 dakikada skor bulamamaları sonrası potalarında gördükleri 0-8'lik seriyle çeyreği 22-26 geride kapattı. 


İkinci çeyrek ilk 10 dakikanın tersine durgun bir Anadolu Efes vardı sahada. Pas trafiğinin kesilmesi sonrası hücumda çeşitliliğin azalması Anadolu Efes'in hücumdaki etkinliğine son verirken, Dunston'un alternatifsizliği, Stimac'ın onu dinlendirmek için sahada olduğu dakikalarda beklenen performansın çok altında kalması ve uzun süre sahada kalmak zorunda kalan Dunston'ın (ilk yarı 18 dakika 21 saniye) üzerine binen yük Anadolu Efes'in skor üretimini iyice kısıtladı. Efes ilk 4.5 dakikada hiç saha içi basketi kaydedemezken, devreye 4.5 dakika kala 32-38 ile geriye düşen lacivert beyazlılarda imdada yetişen isim iki pota altı basketi ve kritik bir blokla yine Bryant Dunston oldu. Dunston'un hem hücum hem de savunmadaki gayretlerine Anadolu Efes'te destek veren isim sayısının oldukça kısıtlı kalması yanında Zalgiris'te Ulanovas'ın 15 dakika sahada kalarak kaydettiği 20 sayı (4/4 2s, 2/4 3s, 6/6 sa) ev sahibi ekibin çeyrek boyunca skor üstünlüğünü elinde tutmasını sağlarken, Zalgiris soyunma odasına 47-44'lük bir üstünlükle gitti. Ulanovas'ın 20 sayısı yanında, Zalgiris'in takım halinde 21-12'lik ribaunt üstünlüğü ve aldığı 9 hücum ribaundu ev sahibi ekibin devreye önde girmesindeki en önemli etkenlerdendi. 

Soyunma odası dönüşü arka arkaya iyi savunmalarla başlayan Anadolu Efes, Stimac ve Ledo'nun sayılarıyla 2 dakika sonunda 48-47'lik üstünlüğü yakalasa da, Pangos'un Efes savunması karşısında top dağıtımında etkili olarak takımına yaptığı önderlik ev sahibi ekibin skor üstünlüğünü çok geçmeden geri almasına neden oldu. Maçta tempo Zalgiris'in istediği şekilde gitse de, Stimac'ın gayreti Anadolu Efes'in skordan kopmamasını sağlarken, son 4 dakikaya 56-51 ev sahibi ekip üstünlüğüyle girildi. İlk 27 dakikanın 25'inde sahada kalan Dunston'ın son gücünü kullandığı gayreti ve Adams'ın serbest atışlarıyla farkı 1 sayıya indiren (60-59) Anadolu Efes son dakika içinde Valinskas'ın önce bir üçlük ardından da üçlük halinde yapılan faul sonrası çizgiye gitmesiyle kaydettiği 6 sayı sonrası son 10 dakikaya 66-61 geride girdi. 

Final periyoduna rakibine hücum ribauntları vermeye devam ederek başlayan Anadolu Efes, hücumda da yüzdesiz şutlar sonrası daha iki dakika dolmadan yediği 0-5'lik seri sonrası maçta ilk kez çift haneli farkla geriye düştü: 71-61. Bu dakikalarda ev sahibi ekipte Jankunas rüzgarı eserken, tecrübeli uzunun kaydettiği 6 sayı Zagiris'in son 5 dakikaya 80-69 önde girmesini sağladı. Litvanya ekibinde son 5 dakika içinde şutların kaçmaya başlaması Anadolu Efes için bir fırsat anlamına gelirken, Ledo, Adams ve Dunston'un basketleri sonrası bitime 1:41 kala fark tekrar 3 sayıya indi: 86-83. Anadolu Efes kalan sürede Motum ve Ledo'yla hücumlardan boş dönerken, potasında Pangos'un elinden gördüğü beş sayı sonrası sahadan 91-83 mağlup ayrıldı ve dokuzuncu maçında yedinci kez sahayı boynu bükük terk etmiş oldu.

Anadolu Efes'te Bryant Dunston 35 dakika sahada kaldığı maçta 17 sayı - 6 ribaunt - 5 blokla etkili olurken, Josh Adams 15 sayı - 4 asist, Ricky Ledo 13 sayı - 3 ribaunt, 3 top çalma, Krunoslav Simon 12 sayı - 5 asist ve Brock Motum da 11 sayı - 6 ribauntla karşılaşmayı tamamladılar. Zalgiris'te ise Edgaras Ulanovas 20'si ilk yarıda olmak üzere 22 sayı - 7 ribaunt - 4 asist - 2 blok, Paulius Jankunas 17 sayı - 6 ribaunt, Brandon Davies 12 sayı ve Kevin Pangos da 10 sayı - 7 asistle galibiyette önemli rol oynadılar. Zalgiris takım istatistiklerinde de ribauntlarda 35-23, asistlerde ise 25-18'lik bir üstünlük elde ederek Anadolu Efes'in geri dönüşüne engel olurken, kullandığı 18 serbest atışın 17'sinden isabet sağlayarak serbest atış çizgisinden de %94.4'lük bir isabet oranı yakaladı. 

3 yorum:

  1. macı izleyemedim ancak kazanamadığına cok uzuldum.insallah sonraki maclarda bu sekild ebir sonuc olmaz

    YanıtlaSil
  2. ya bunlardan bir halt olmaz nasıl bir oyundu öyle

    YanıtlaSil
  3. anadolu efes baya bir başarılı takımdı ama bu haber biraz üzücü oldu.

    YanıtlaSil