26 Kasım 2017 Pazar

12 Dev Adam Ukrayna'da galip

12 Dev Adam, FIBA World Cup 2019 Avrupa Elemeleri'ndeki ikinci maçında deplasmanda karşılaştığı Ukrayna'yı 67-60 mağlup ederek grupta 2'de 2 ile zirveye yerleşti. İlk maçlarından galibiyetle ayrılan iki ekibi karşı karşıya getiren müsabaka basketbol kalitesi açısından oldukça vasat, hatta vasatın dahi altında geçerken, başa baş giden ve ilk yarısı dengeli bir skorla tamamlanan maçta ikinci yarının başında Tolga Geçim'in enerji verdiği milli takım, final periyodundaki oyunuyla sahadan 67-60 galip ayrılıp eleme gruplarındaki ilk iki maçını kayıpsız geçmiş oldu. 

Metecan Birsel | Ukrayna - Türkiye

Maça arka arkaya top kayıplarıyla başlayan Ukrayna'nın bu zafiyetinden yararlanmayı başaran Milli Takımımız Metin ve Sertaç ile bulduğu sayılarla etkili olurken, ilk beş dakikayı 11-5 önde geçti. Kısalarımızın hücumda aktif olmaması ve Barış'ın oyunu yönlendirmede yalnız kalması skor üretimimizi ve çeşitliliği sınırlı tutarken, guardlardan ilk sayı katkısı çeyreğin son dakikası içinde Birkan'dan geldi. Hücumun tıkandığı süre zarfında savunma sertliğinden ise ödün vermeyen milliler çeyreği 16-12 önde tamamlarken, Metin'in 7 sayısı ve Barış'ın 4 asisti dikkat çeken istatistiklerimizdi. 


İkinci periyodun başında iki takımın da potaya gitmeyi unuttuğunu gördük. Millilerimiz oyunun savunma tarafında potayı Ukrayna'ya kapatırken, hücumda ise skor bulmakta zorlandı. Milliler seri paslaşmalar sonrası setin sonunu basketle bitirmekte başarısız olurken, sahadaki oyuncularımızın müsait pozisyonlarda dahi potayı düşünmemesi üst üste hücumlarda 24 saniyeyi kullanamamamızı beraberinde getirdi. İki takım adına da çeyreğin ilk sayısı 3.5 dakika sonunda Melih'in şutuyla gelirken, Gladyr'in sayılarıyla canlanan Ukrayna devrenin bitimine 3.5 dakika kala 19-18 öne geçti. Bu dakikalarda bir pozisyonda kapmak üzere olduğumuz topta dört basketbolcumuz ortalarındaki topun kucaklarına gelmesini beklerken, parkeye atlayıp hamle yapan Gladyr'in 4 kişi arasından topa sahip olması 12 Dev Adam'daki konsantrasyon düşüklüğünü göz önüne sererken, kalan süredeki karşılıklı sayılar çeyrek sonuna Ukrayna'nın 28-27 önde gitmesini sağladı. 

İlk yarıda iki takımın da ortaya koyduğu basketbol kalitesi vasatın oldukça altında olurken, skordaki denge takım istatistiklerine de yansıdı. Ukrayna devreyi ribauntlarda 15-14 üstün tamamlarken, asistlerde 8-8, top kayıplarında 10-10'luk eşitlik söz konusuydu. Skorun düşük olduğu devrede iki takımda da çift hanelere ulaşan bir sayı istatistiğine rastlanmazken, en öne çıkan istatistik Barış Ermiş'in 6 asisti oldu. 

Soyunma odası dönüşünde Tolga ve Sertaç'ın hücumdaki gayretleri ofansif anlamda canlanmamızı sağlasa da, yaptığımız basit hataları Ukrayna'nın yüzdeli hücumlarla değerlendirmesi ilk 4.5 dakika sonunda farkı 6 sayıya kadar çıkarmalarını sağladı: 40-34. Bu dakikalarda Doğuş'un hücum ribauntları ve savunmadaki gayretiyle enerjisi yavaş yavaş yükselmeye başlayan 12 Dev Adam, hücumda da Tolga Geçim'den gelen sayılarla farkı tekrar 2 sayıya indirirken, bu çeyreğin ilk 7 dakikasında kaydettiğimiz 11 sayıdan 9'unun Tolga'dan gelmesi hücum çeşitliliğimizin darlığını gösteren bir istatistikti. Çeyrek sonuna geldiğimizde Milli takımımızda özellikle Melih'in 0/4 üç sayı ile 2 sayıda kalması hücum gücümüzü oldukça düşürürken, son 10 dakikaya 43-42 önde giren taraf Ukrayna oldu. 

Final periyoduna iyi savunma yaparak başlayan Milli takımımız Ukrayna'ya 2.5 dakika boyunca sayı izni vermezken, Furkan'ın 24 saniye süresi bitiminde kaydettiği basket ve Tolga'nın nokta asistinde Göksenin'in üçlüğü sonrası yakaladığı 5-0'lık seriyle rakibe molayı aldırdı. Üçüncü çeyrekle birlikte millilerimizde dümene geçen Tolga Geçim'in asistleri ve sayıları bitime 5:10 kala farkı 7 sayıya çıkarmamızı sağlarken (52-45), ilk 5 dakika serimiz de 10-2'ye yükselmiş oldu. Çeyrek başında krize girip skor üstünlüğünü kaybeden Ukrayna'yı bu krizden çıkaran isim art arda kaydettiği 8 sayı ile Gladyr olurken, bu sekiz sayının içinde 2 de üç sayı isabeti olması ev sahibi taraftarı da devreye soktu. Son 2 dakikasına 57-57'lik eşitlikle girilen maçta önce Sertaç Şanlı'nın orta mesafeli isabeti, ardından Barış Ermiş'in 24 saniye bitiminde kaydettiği üç sayı 1:20 kala 5 sayılık üstünlüğü yakalamamızı sağlarken, kalan sürede bu farkı koruyan 12 Dev Adam sahadan 67-60 galip ayrılarak grupların ilk iki maçını kayıpsız tamamladı. 

Milli takımımızda 2.çeyreğin sonunda oyunda giren ve ikinci devrenin tamamında sahada kalan Tolga Geçim, 3/4 üç sayı 15 ribaunt- 3 asist - 2 top çalma ile 12 Dev Adam'ın en skorer ismi olurken, özellikle hücumda tıkandığımız anlarda inisiyatif alarak isabet kaydettiği atışlarla galibiyette önemli rol oynadı. Sertaç Şanlı 14 sayı - 5 ribaunt, Barış Ermiş de 10 sayı - 8 asist - 3 top çalma ile çift hanelere ulaşan diğer oyuncularımız olurken, Metin Türen 9 sayı - 5 ribaunt, Metecan Birsen de 7 sayı - 6 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Ukrayna'da ise 20 sayı - 7 ribaunt ile oynayan Sergiy Gladyr maçın en skorer ismi olsa da, yenilgiye engel olamadı. Takım olarak da ilk yarıda ribauntlarda Ukrayna'nın gerisinde olan milliler, ikinci yarıda rakibinin neredeyse iki katı kadar ribaunt olarak maç toplamında 35-26 üstünlük sağlarken, alınan 14 hücum ribaundu maçın en kritik istatistiklerinden biri oldu. 

12 yorum:

  1. genclere daha cok fırsat verdikce bu galibiyetler giderek artacaktır. devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. macı bastan sona heyecanla izledim. ve milllierimizin kazanmasına cok sevindim

    YanıtlaSil
  3. zirvede basladığımız bu yolu umarım zirvede bitiririz..

    YanıtlaSil
  4. Futbolda iyi değiliz inşallah basketbolda istediğimiz başarılara ulaşırız.

    YanıtlaSil
  5. eski 12 dev adam ruhunu geçen günkü maçta az da olsa gördüm. umarım başarımız bu şekilde devam eder.

    YanıtlaSil
  6. Mac gayet keyifliydi. Kazanmak ise ayri birutluluk. Genclerkmiz ile bu basarilari surdurebiliriz

    YanıtlaSil
  7. Biz gruptan birinci olarak çıkarız, yanlış hatırlamıyorusam 2014 yılında çeyrek finale kadar ilerlemiştik umarım bu sefer daha iyi oluruz.

    YanıtlaSil
  8. 12 Dev Adam keske bu performansı yazın gösterebilseydi ne yazıkki olmadı ne yapalım artık

    YanıtlaSil
  9. 12 dev adam bu işte en iyileri diyebilirim. Galib olması sevindirici zaten beklediğimiz de buydu

    YanıtlaSil
  10. 12 dev adam bu işin öncüleri bana göre en iyileri tabi her zaman desteklerim

    YanıtlaSil
  11. istekle oynadıktan sonra her zaman basarı gelicektir. ama kazanmayı istemek onemli

    YanıtlaSil
  12. istek ve azim olduktan sonra Türklerin alamayacağı zafer yoktur bu gibi galibiyetlerin devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil