18 Eylül 2017 Pazartesi

Eurobasket 2017 şampiyonu Slovenya!

Eurobasket 2017'de Slovenya ve Sırbistan arasındaki şampiyonu belirleyecek maç Avrupa şampiyonası finaline yakışır bir mücadeleye sahne oldu. Maçın büyük bölümünü önde götüren Slovenya ikinci yarıda Sırbistan'ın farkı kapamasına engel olamayıp Doncic ve Dragic gibi iki yıldızını sakatlık nedeniyle kaybetse de, Klemen Prepelic ve Gasper Vidmar'ın aldıkları inisiyatifler ve etkili oyunlarıyla sahadan 93-85 galip ayrılarak tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Sırbistan ise Yugoslavya dönemi sonrası yeni kimliğiyle çıktığı ikinci Avrupa şampiyonası finalinde de kaybederek gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı. 


Turnuvanın başından beri ortaya koyduğu basketbolla taraflı tarafsız tüm basketbolseverlerin takdirini kazanan ve finale kadar yenilgisiz gelen Slovenya, final maçında da yıldız oyun kurucusu Goran Dragic ile etkili olarak skor bulmakta zorluk çekmedi. Final periyodunda sakatlanana kadar hem skor anlamında hem de Slovenya hücumlarını yönlendirmek anlamında takımın lideri olan Dragic son çeyrek sakatlanıp çeyreğin büyük bölümünü kenarda geçirmesine rağmen karşılaşmayı 35 sayı - 7 ribaunt - 3 asistle tamamladı ve MVP olmayı sonuna kadar hakketti. 


İyi başladıkları final maçında, özellikle ikinci çeyrekteki 36 sayılık hücum performanslarıyla devreyi 56-47 önde tamamlayan Slovenya'da ikinci yarıda sakatlıklar hücum ritmini bozarken, Dragic yanında Doncic'in de bileğinden sakatlanarak oyunu terk etmek zorunda kalması ikinci yarıda Sırbistan'ın farkı kapatmasını ve hatta kısa bir süreliğine öne geçmesini de beraberinde getirdi. Fakat tüm bu tersliklere rağmen Slovenya'da kritik anlarda eli sıcak bir isim vardı. O da Klemen Prepelic. Slovenya'nın yıldızlarının yokluğunda sorumluluk almaktan çekinmeyerek 4/8 üç sayı isabeti, 21 sayı - 4 ribaunt - 3 asistle karşılaşmayı tamamlayan Prepelic, gerek turnuva genelinde gerekse bu akşamki performansıyla gelişimini gözler önüne serdi. Bu turnuva mayıs ya da haziran ayında yapılsa, Prepelic'in Paris'e attığı imzanın değeri belki de iki katına çıkacaktı. 

Slovenya'da günün bir diğer kahramanı, pardon kahramanları ise pota altında Randolph - Vidmar ikilisiydi. Randolph karşılaşmayı 11 sayı - 4 ribaunt ile tamamlarken, hiç beklenmedik anlarda yaptığı can alıcı bloklarla savunmada direnci artıran unsurlardandı. Gasper Vidmar da akşamı 2 sayı - 5 ribaunt ile tamamladı. "Bunun neyi kahramanlık" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Fakat Vidmar'ın performansını Marjanovic ve Kuzmic'in performanslarıyla beraber değerlendirmek gerekir. Zira Vidmar bu akşam yaptığı 3 blok yanında ilk iki dakikada 6 sayı bulan Kuzmic'e maç boyu başka sayı izni vermeyerek ve Marjanovic'i de etkisizleştirerek savunmada Slovenya pota altını karartan başlıca isim oldu. Sırbistan'ın bu turnuvadaki başrol oyuncularından biri olan Marjanovic ilk kez Vidmar karşısında bu kadar zorlandı ve süresi de 15 dakikayla sınırlı kaldı. Bu arada Vidmar'ın bu iki devi etkisiz hale getirirken bir yandan da 27 dakikada sadece 1 faul yaptığını da belirtmeden geçmeyelim.

Sırbistan'da ise günün en çalışkan isimleri Bogdanovic ve Macvan oldular. Bogdanovic 22 sayı - 5 asist - 4 ribaunt ile mücadele etse de 2/11 üç sayı denemesiyle beklenen verimi sağlayamadı. Macvan ise doğru zamanda doğru yerde olup yüzdeli hücum ederek 18 sayılık bir performans sergiledi. Bircevic, Guduric'in kritik şutları ve Lucic'in mücadelesi Sırbistan'ı Dragic & Doncic'siz Slovenya karşısında maça tekrar ortak etse de, maç sonunda Djordjevic'in başta Marjanovic olmak üzere bazı tercih hataları ve düşük yüzdeli hücumlar Sırbistan'a ilk Avrupa şampiyonluğunu getiremedi. 

14 yorum:

  1. Eurobasket 2017 şampiyonu Slovenya oldu çok hak etmediler bence ne biliyim

    YanıtlaSil
  2. Prepelic sağ olsun Slovenya kazandı. ben zaten slovenya'nın kazanacağını daha önceki konularda belirtmiştim.

    YanıtlaSil
  3. Slovenya her maçta iyi bir oyun sergiledi bence hak ettiler tebrik ederiz.

    YanıtlaSil
  4. Eurobasket'te Sırbıstan'ı favori gösteriyordum ama gerçekten de Slovenya daha iyi oynadı ve maçı sonuna kadar haketti.

    YanıtlaSil
  5. Sirbistandansa slovenyanin kazanmasknk tercih ederim. Aslknda biz kazanaydik tadindan yenmezdi. Ancak sirplarin kazanmasindansa slovenya diyorum

    YanıtlaSil
  6. Goran Dragic gerçekten çok iyi maç çıkardı. Tabii ki takım olarak çok iyiydi Slovenya.

    YanıtlaSil
  7. baştan beri bu şampiyonada en iyi oynayan takım slovenya idi zaten hiç şaşırmadım bu şampiyonluğa

    YanıtlaSil
  8. sırbistan onca eksiğine rağmen epey zorladı ama kazanamadı. dünya şampiyonası nasıl geçecek bakalım.

    YanıtlaSil
  9. Bence slovenya sonuna kadar hak etti çok iyi bir performansları vardı ve kazandılar

    YanıtlaSil
  10. Bence gerçekten takım gibi oynayan bir takım kazandı, sonuna kadar hak ettiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slovenya kesinlikle sonuna kadar hakketti. Özellikle Dragic ve Doncic sakatlandıktan sonraki mücadeleleri takdire değerdi.

      Sil
  11. Eurobasket 2017 benim için sürprizlere dolu ve epey heyecanlı geçmiştir. Slovenyanın şampiyon olacağını kim tahmin ederdiki.

    YanıtlaSil
  12. Sırbistan biraz zorlasa maçı alırdı bence takım daha iyi bir performans sergileyebilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir geri dönüş yaptılar aslında ama sonunu getiremediler.

      Sil