29 Ağustos 2017 Salı

Sırbistan eksiklere rağmen önemli favori

Eurobasket 2017'de İstanbul'un ev sahipliği yapacağı D Grubu'ndaki rakiplerimizden Sırbistan 12 kişilik final kadrosunu açıkladı. Sırbistan Milli Takımı coachu Sasha Djordevic'in son olarak sakatlıkları hala tam olarak geçmeyen Nemanja Nedovic ve Nikola Kalinic'i kadrodan kesmesiyle, eksikleri iyice dikkat çeken Sırbistan Milli Takımı, eksik yıldızlarına rağmen hala hem grupta favoriler, hem de şampiyonada madalya adayları arasındaki yerini korumakta. Sırbistan'ı incelemeye başlamadan öncelikle 12 kişilik şampiyona kadrosuna bir göz atalım:


Milan Macvan (Bayern Munih -2.06-F-27)
Bogdan Bogdanovic (Sacramento Kings -1.97-G-25)
Vladimir Lucic (Bayern Munih -2.02-F-28)
Stefan Bircevic (İstanbul BBSK -2.10-F-27)
Vladimir Stimac (Anadolu Efes -2.11-P-30)
Branko Lazic (Crvena Zvezda -1.95-G/F-28)
Vasilje Micic(Zalgiris Kaunas -1.95-G-23)
Marko Guduric (Fenerbahçe -1.99-G/F-22)
Stefan Jovic (Bayern Munih -1.96-G-26)
Ognjen Kuzmic (Real Madrid -2.13-P-27)
Boban Marjanovic (Detroit Pistons -2.21-P-29)
Dragan Milosavljevic (Unicaja Malaga -1.98-F-28)

Kadroya baktığımızda eksikler arasında ilk akla gelenler, başta Milos Teodosic olmak üzere, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica, Nikola Jokic gibi isimler oluyor. Bu yıldızların yanına son olarak da Nedovic ve Kalinic'in eklenmesiyle Sırbistan'ın adeta yarım takım olarak İstanbul'a geldiğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle 1 ve 4 numaralardaki eksiklerin Sırbistan'ın oyun düzenine etki edeceği tahmin edilirken, Teodosic'in yokluğunda Jovic - Micic ikilisinin hücumları nasıl yönlendireceği merak konusu. 8/9 galibiyetle tamamladıkları hazırlık döneminde oyun kurucu pozisyonunda sırıtmayan; fakat fazla öne de çıkmayan bu ikilinin vereceği her ekstra katkı Sırbistan'ın iddiasını güçlendirecektir. 

Bjelica - Jokic ikilisinin yokluğu ise 4 numarayı Macvan & Bircevic'e bırakacak olup, bu pozisyonu "patlama noktası" özelliğinden "görev adamları"nın bulunduğu bir mevkiye dönüştürecek gibi gözüküyor. İki uzun da her ne kadar görev adamı olarak her takımda istenecek isimler olsalar da, istikrarlı ama sınırlı katkılar vermekteler (Bircevic'in Almanya maçındaki performansını şampiyonaya taşıması durumu değiştirebilir tabi). Sırbistan pota altı 4 numarada önemli iki isminden yoksun olsa da, Stimac, Marjanovic ve Kuzmic'ten oluşan pivot rotasyonu ile rakiplerine korku salmakta. Hazırlık maçlarında ribauntlarda çektiğimiz sıkıntıyı düşündüğümüzde, grupta oynayacağımız maçta ciddi problemler yaşayacağımız aşikar. Özellikle Marjanovic'in son birkaç hazırlık maçındaki performansı da coach Djordevic'i oldukça mutlu etmiştir kuşkusuz. 

2 ve 3 numaralara baktığımızda ise en dikkat çekici isim olarak Fenerbahçe'nin bu sezon lig ve Euroleague şampiyonluklarında önemli payı olan Bogdan Bogdanovic'i görüyoruz. Bogdanovic Eurobasket'te de Sırbistan'ın en önemli skor tehditlerinden biri olacaktır. Dominant pota altı oyuncularının varlığının Bogdanovic'e de daha fazla uygun şut olanağı sağlayacağını söylemek doğru bir tespit olur heralde. Rotasyondaki diğer isimler ise benzer kararkterde oyuncular olup, günlük performanslarına bağlı olarak süre alıp takıma katkı vereceklerdir. Geçtiğimiz sezon Bundesliga'da performanslarıyla dikkat çeken Milosavljevic & Lucic ikilisinin Bogdanovic ile birlikte öne çıkan katkılar verebileceği görüşündeyim. Zira onların da her katkısı Bogdan'a daha fazla boş alan ve boş şut, bize de isabetli üçlükler sonrası onun kafa sallamalarını izleme fırsatı verecektir. Dileriz o boş şutlar bizim maça denk gelmez. 

Yazıya bir son nokta koymak gerekirse, Sırbistan'ı eksiklerine rağmen, D Grubu'nda liderlik yolunda en önemli favori olarak görmekteyim. Sonrasında ise diğer gruplarda bir sürpriz olmadığı takdirde yarı finale kadar sorunsuz geleceklerdir. Yarı final sonrası hakkında konuşmak için ise henüz erken, oluşacak bracket çok şeyleri değiştirebilir. Dediğim gibi konuşmak için çok erken; fakat gruplarda zorlamayı sevmeyen İspanya'nın C grubunda ikinci olup, yarı finalde Sırbistan - İspanya erken finali izleyeceğimizi düşünüyorum. Bir kenara yazıp bekleyelim bakalım, ne kadar doğru bir tahmin olacak. 

0 comments:

Yorum Gönder