8 Ağustos 2017 Salı

Asist yapmak onun işi: Mert Akay

FIBAU18Europe Avrupa Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası'nı dördüncü tamamlayan Genç Milli Takımımız'da dikkat çeken isimlerden biri de takımımızın yedek guardı Mert Akay'dı. İlk beşte Eray Akyüz'ün forma giydiği 1 numara pozisyonunda, özellikle galibiyet elde ettiğimiz ilk maçlarda kenardan gelerek takıma önemli katkılar veren Mert, daha önce yıldız milli takımdaki performanslarının da üzerine çıkarak turnuvayı 4.6 sayı - 5 asist - 3.3 ribaunt - 1.4 top çalma istatistikleriyle tamamladı. Belki skor yönü daha öne çıkan isimlerin yanında biraz geri planda kaldı; fakat son iki maçta sınırlı süreler almasına rağmen yakaladığı 5 asist ortalamasıyla turnuvanın en çok asist yapan ikinci oyuncusu olmayı başardı ve basketbolumuzun geleceğinde önemli oyun kurucu adayları arasında olacağının sinyallerini verdi. 


Özellikle Karadağ maçındaki 2 sayı - 12 asist - 5 ribaunt - 3 top çalma (turnuvada 1 maçta yapılan en fazla sayıda asist) ve sonrasındaki Ukrayna maçındaki 3 sayı - 7 asist - 5 ribaunt - 2 top çalma istatistiği ve takıma verdiği katkı ile dikkat çeken; ilk beş başlamamasına rağmen Eray'dan daha fazla süre alma şansı yakalayan Mert, saha görüşü ve özel sayılabilecek asist yeteneğiyle de arkadaşlarına sayı yollarında değerli ikramlar yaptı. Asist krallığında 5.0 ortalamayla ikinci, 40 dakikaya yayılan asist ortalamasında ise 11.2 ile zirvede olan Mert'in kaybettiğimiz son İspanya ve Litvanya maçlarında ise sadece 10'ar dakika süre aldığını hatırlatalım. Bu maçlarda yer yer oyun disiplinini kaybettiğimiz anlar izlediğimi ve Mert'in oyuna girme zamanının geldiğini (hatta geç kalındığını) düşündüğümü itiraf etmeliyim. Tabi bu noktada her ne kadar farklı düşünüyor olsam da, Serkan Erdoğan'ın kararına saygı gösterdiğimi de belirtmeden geçmeyeyim. 


Darüşşafaka Kulübü'nün sporcusu olan ve bu sezon Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası'nda 11.2 sayı - 6.3 ribaunt - 5.3 asist ortalamalarıyla "en iyi oyun kurucu" seçilen Mert'in 2016 yazında NBA Adidas Eurocamp'a davet edildiğini de hatırlatalım. Saha görüşü ve fiziği pozisyonu için oldukça iyi olan ve fiziği sayesinde ribauntlara da katkı verebilen Mert'in basketbolunu ve gelecekteki kariyerini bir seviye daha yukarı taşıyabilmesi için en büyük eksiği ise ortalamanın altında kalan şutu. Genç basketbolcunun bireysel antrenmanlarla bıkıp usanmadan şut çalışıp, ortalama bir istikrar yakaladığı takdirde önümüzdeki senelerde milli takımımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaması için hiçbir neden yok. Tabi lise mezuniyeti sonrası vereceği NCAA kararı da kariyerinde önemli bir dönüm noktası olacak şüphesiz. U16'dan beri ilk beş için tatlı bir rekabet içinde oldukları Eray Akyüz ile A Milli takım seviyesinde de bu rekabeti, hem kendileri milli takımımızın yararına olacak şekilde devam etmelerini dilerim. 

2 yorum:

  1. Her ne kadar birinci görev oyun kurmak da olsa bir PG'ta şut şart. Aksi halde Soner Şentürk modeline dönebilir ki yazık eder kendine bu durumda

    YanıtlaSil
  2. türk basketbolunun mert akay gibi genç yeteneklere ihtiyacı var, inşAllah çok daha iyi yerlere geliriz ülke olarak basketbolda

    YanıtlaSil