30 Temmuz 2017 Pazar

LeBron James: Kaybeden King

NBA tarihinin belki de gelmiş geçmiş en dominant oyuncularından biri LeBron James. Karşılaştırıldığı isimlere bakıldığında bu gerçek yadsınamaz. Lige adım attığı 2003 yılında henüz 18 yaşında bir lise öğrencisiydi ve 4 sezon içinde dönemine göre son derece mütevazi bir kadro ile Cleveland Cavaliers’ı biraz da doğu konferansının güçsüzlüğünden istifade ederek NBA finallerine taşımayı başardı. Son 11 yılda yıldız oyuncunun bulunduğu takımların tam 8 kez NBA finallerinde boy göstermesi bu dominantlığı anlatan en büyük faktör.

2007 yılında NBA finallerinde varlık bile gösteremeden San Antonio Spurs’e 4-0’la kaybettikten sonra LeBron James önderliğinde Cavs 3 sezon final yüzü görmedi. Bu dönemin sonunda aldığı radikal kararla Cleveland macerasını noktalayan “King” lakaplı James ligin dengelerini alt üst ederek Miami Heat’e gitti.


Burada Dwayne Wade ve Chris Bosh ile beraber üst üste 4 yıl NBA finallerinde mücadele etti ve sadece 2 şampiyonluk kazanabildi. Özellikle takımdaki ilk senesinde Dallas Mavericks’e 4-2 kaybedilen final serisi “big three” nin ne kadar kırılgan olabileceğini göstermişti. Nitekim bundan 3 yıl sonra San Antonio Spurs’e 4-1 ile kaybedilen final sonrası LeBron James yaşları ilerleyen Wade ve Bosh’a amiyane tabirle kazık atarak NBA’e adım attığı Cleveland Cavaliers’a geri döndü.

Burada Kyrie Irving ve Kevin Love ile beraber başka bir süper takım yaratan LeBron James geçirdiği 3 sezonda sadece 1 şampiyonluk elde edebildi. Tabii bu noktada Golden State Warriors gibi NBA’de oynanan basketbolu yeniden tanımlayan bir takıma takıldıklarını unutmamak gerek.

Bu yaz döneminde 2017 NBA finallerinde Warriors’a 4-1 kaybeden Cavs cephesinde verilen şampiyonluk sonrası sular durulmuyor. Yıldız oyun kurucu Kyrie Irving kariyerine başka bir takımda devam etmek istediğini belirtti ve takasını istedi. LeBron James’ın önümüzdeki sezon kontrat yılı ve kariyerine nerede devam edeceği bilinmezliğini koruyor. Durum böyleyken Cavs’ın yaz döneminde yapabildiği yegâne hamle eski all-star Derrick Rose’u minimum veteran kontratı karşılığında takıma eklemek oldu. Büyük olasılıkla Kyrie takımdan ayrılacak. Bunun altında ne yatıyor çözmek son derece güç fakat yıldız oyun kurucunun gemi su alamaya başlarken LeBron James’ten önce davranıp kendi yolunu çizmek istemesi James’in Miami Heat kariyeri düşünüldüğünde anlaşılır bir durum olarak göze çarpıyor.


Kariyerinde 8 NBA finali oynamış ve henüz 3 şampiyonluk yaşamış LeBron James artık 33 yaşına merdiven dayadı. Kariyerinde belki bireysel istatistik anlamında tüm rekorları alt üst edecek fakat şu an için sadece 3 yüzük toplayabildi. Hala NBA’in bence açık ara en komple oyuncusu ama NBA finallerinde kaybetmeyi bir alışkanlık haline getirmiş durumda. Üstelik kaybettikçe kendine yeni fırsatlar yaratmak adına takım değiştirmeyi düşünen ve bu anlamda NBA’de kendisine takılan “King” lakabıyla pek de uyuşmayan bir karakteri var. Bakalım önümüzdeki günler neler göstercek…

0 comments:

Yorum Gönder