16 Haziran 2017 Cuma

Tarihi bir final sonrası ŞAMPİYON FENERBAHÇE

Spor Toto Basketbol Süper Ligi final serisi dördüncü maçında deplasmanda Beşiktaş Sompo Japan'i uzatmada 98-94 mağlup eden Fenerbahçe seride durumu 4-0'a getirdi ve 2016/2017 sezonunu şampiyon olarak tamamladı. Serinin üçüncü maçında yaşanan olaylar nedeniyle seyircisiz oynanan karşılaşmanın 3.5 çeyreği boyunca Fenerbahçe'nin düşük performansı ve Obradovic'in geniş rotasyonu aklımıza seriyi Fenerbahçe Ülker Arena'ya taşıma isteklerini getirse de, bitime 2 dakika kala 14 sayıda gerideyken yakalanan muhteşem geri dönüş hem Fenerbahçe'ye unutulmaz bir şampiyonluk getirdi, hem de bu takımın neden Euroleague şampiyonu olduğunu bir kez daha bizlere hatırlattı. Fenerbahçe böylece üst üste ikinci son 10 sezonda da yedinci şampiyonluğunu elde etti.


Karşılaşmanın başında Fenerbahçe ısrarla topu pota altına indirirken Udoh ve Vesely'nin boyalı bölgeyi iyi kullanmaları sonucu rahat sayılar buldu. Fenerbahçe'nin pota altı etkinliğine Beşiktaş bulduğu dış ve orta mesafeli şutlarla cevap verse de pota altında Stimac'ın Fenerbahçe uzunları arasında etkisiz kalması sonucu skoru sürekli olarak geriden takip etti. Fenerbahçe pota altı hücumundaki etkinliği yanında savunmada da Beşiktaş'a boyalı bölgede hareket imkanı vermezken, Udoh'un 3, Bogdanovic'in 2 bloğu dikkat çekti. İlk çeyrek, Vesely'nin 10 sayıyla sürüklediği Fenerbahçe'nin 24-19 üstünlüğüyle tamamlanırken, Fenerbahçe'nin 8/8 2 sayı isabeti ve 10 saha içi isabetinin 8'inin asist üzerinden olması dikkat çekti. 

İkinci çeyreğe Strawberry, Weems ve Clark'ın sayılarıyla başlayan Beşiktaş Sompo Japan 1.5 dakika içinde skoru 26-26'ya getirdi. Karşılıklı basketlerle geçen çeyreğin ilk yarısı 32-31 Fenerbahçe üstünlüğüyle geçilirken Obradovic'in sahada Melih, Barış ve Ahmet'e süre tanıyıp aslarını ikinci yarıya saklama eğilimi dikkat çekti. Fakat Udoh ve Vesely'nin benchte olduğu dakikalarda Beşiktaş'ta Stimac'ın pota altında Ahmet ve Barış'a karşı kurduğu üstünlük son 3.5 dakikaya girilirken siyah beyazlıları 38-34 öne geçirince sarı lacivertlilerin tekrar ideal beşine döndüğünü izledik. Değişiklikler Stimac'ın hızını keserken, kalan sürede karşılıklı basketler soyunma odasına Beşiktaş Sompo Japan'in 47-42 önde gitmesini sağladı. İlk yarıda Beşiktaş Sompo Japan'de DJ Strawberry 10 sayı - 2 asist ve Vladimir Stimac 8 sayı - 6 ribaunt ile dikkat çekerlerken, Fenerbahçe'nin en skorer ismi 13 sayı - 2 ribaunt ile Jan Vesely oldu. Beşiktaş Sompo Japan aynı zamanda hücum ribauntlarında 11-4 üstünlük sağlarken aldığı 17 ribauntun 11'ini oyunun ofansif kısmında almış oldu. 


Üçüncü çeyrekte iki takımın da savunmada daha gayretli olduklarını, sertleşen savunmaların da etkisiyle hücumda ise daha çok hata yaptıklarını izledik. Fenerbahçe'nin ilk yarıda pota altından yakaladığı etkinliği unutup dış şutlara yönelmesi sarı lacivertlilerin hücum ritmini yakalayamamasına neden olurken, boş Fenerbahçe hücumlarını iyi cezalandıran Beşiktaş bitime 5 dakika kala farkı 8 sayıya çıkardı: 53-45. Çeyreğin ortasındaki televizyon molası Fenerbahçe'nin imdadına yetişirken, mola sonrası Udoh, Vesely ve Kalinic'in basketleri sarı lacivertlileri tekrar skora ortak etti. Çeyreğin sonlarında Kenan'dan gelen iki üçlük Beşiktaş Sompo Japan'in son 10 dakikaya 64-59 önde girmesini sağlarken, Sertaç'ın 4 faule ulaşması Stimac'ın yeteri kadar dinlenememesi açısından Beşiktaş için olumsuz bir gelişmeydi. Fenerbahçe'de ise Egehan, Datome ve Ahmet'in son zamanlarda aldıklarından fazla süre bulmaları uzunların final periyoduna diri girmesi açısından önemliydi. 


Final periyodu Egehan'ın orta mesafeli basketiyle başlarken, Beşiktaş bu baskete karşılığı ikinci yarıda dışardan etkili olan Kenan'ın üçüncü üçlük isabeti ile verdi. Maçın bitimine 7 dakika kala skorda 70-61 Beşiktaş Sompo Japan üstünlüğü varken Fenerbahçe'de Obradovic dört oyuncu değişikliğiyle maç beşine dönerken, Weems ve Strawberry'den gelen sayılar sonrası siyah beyazlılar bitime 4:45 kala farkı ilk kez 10 sayıya çıkardı: 75-65. Fenerbahçe'nin hücumlarda gereksiz zorlamaları ve konsantrasyon düşüklüğü bitime 2 dakika kala farkın 14 sayıya kadar çıkmasına (79-65) neden olurken, normal sürenin son 2 dakikası inanılmaz olaylara sahne oldu. Bogdanovic'in üçlüğü, ribaunt mücadelesi sırasında Weems'in sportmenlik dışı faulü ve sonrasında Bodanovic'e üçlük sırasında yapılan faul, son olarak da Dixon ile kapılan top sonrası gelen üçlük Fenerbahçe'nin 30 saniye içinde 10-0'lık bir seri yakalmasını sağlarken, bitime 57 saniye kala fark 2 sayıya kadar indi: 79-77. Taktik fauller sonrası son 18 saniyeye Beşiktaş Sompo Japan 84-79 önde girerken, Dixon'ın üçlüğü ve Weems'in top kaybı sonrası bitime 5 saniye kala Bogdanovic'in turnikesi skora dengeyi getirdi. Topu çıkarırken Erkan'ın yaptığı hata sonrası son hücum şansı Fenerbahçe'ye kalırken Dixon, Vesely ve Udoh'un şutları girmeyince müthiş heyecan uzatmaya taşındı: 84-84. 

Uzatmalara 5 faulden dolayı Beşiktaş Stimac, Fenerbahçe de Sloukas'tan yoksun başlarken, Sertaç'ın ilk dakika içinde aldığı beşinci faul Fenerbahçe'ye pota altında önemli bir avantaj sağladı. Beşiktaş Sompo Japan hücumda yorgunluğu yavaş yavaş hissetmeye başlarken, zorlama şutlar Ekpe Udoh bloklarına takılmaya başladı. Fenerbahçe ise kısalan Beşiktaş savunmasına karşı topu her fırsatta içeri indirmeye çalışarak boyalı bölge avantajını kullanmaya çalıştı. Beşiktaş'ın kişisel gayretlerle sayı bulma çabaları sonuçsuz kalmaya başlayınca son 1.5 dakikaya girerken 94-88 üstünlük yakalayan Fenerbahçe kalan sürede de üstünlüğünü koruyup sahadan 98-94 galip ayrıldı ve seriyi muhteşem bir final sonrası 4-0'a getirip şampiyonluğunu ilan etti. 

Fenerbahçe'de Jan Vesely 26 sayı - 11 ribaunt - 2 blok ile double-double yaparken, Bogdan Bogdanovic 23 sayı - 9 ribaunt - 2 blok, Bobby Dixon 14 sayı - 4 ribaunt - 3 top çalma ve Ekpe Udoh da 12 sayı - 4 ribaunt - 5 blokla galibiyetin mimarı oldular. Beşiktaş Sompo Japan'de ise Kenan Sipahi 22 sayı - 5 asist, DJ Strawberry 20 sayı - 4 ribaunt - 4 asist, Michael Roll 15 sayı - 6 asist ve Vladimir Stimac da 13 sayı - 9 ribaunt ile en skorer isimler oldular. Takım istatistiklerinde ise Fenerbahçe'nin 27/37'lik (%73) iki sayı isabeti dikkat çekerken, sarı lacivertli uzunlar 9 blokla pota altını kararttılar. 

0 comments:

Yorum Gönder