3 Haziran 2017 Cumartesi

Anadolu Efes Brown ile seriye tutundu

Spor Toto Basketbol Süper Ligi Play-Off yarı final serisi üçüncü maçında Beşiktaş Sompo Japan'i son saniyede Derrick Brown'un basketiyle 66-65 mağlup eden Anadolu Efes seride durumu 1-2'ye getirdi ve final şansını devam ettirdi. Rakip sahadaki iki maçı da kaybederek sahasına gelen lacivert beyazlılar oldukça gergin geçen maçta üç kez 10 sayı ve üzerinde öne geçmelerine rağmen son hücuma geride girip elenme korkusunu yaşarlarken, Brown'un son saniye basketiyle seriye tutunmayı başardılar. İkinci çeyrekte Anadolu Efes menajeri Alper Yılmaz'ın takımı sahadan çekmesiyle kısa süreli de olsa duran maçta hakemler de verdikleri kararlarla öne çıktılar. 


Karşılaşmaya Anadolu Efes önceki iki maça göre hem hücum hem de savunmada daha istekli başladı. Granger ve Brown ile üç sayı çizgisi dışından etkili olan Anadolu Efes, Beşiktaş'ın topu pota altına indirmesini engelleyince ilk 5 dakika içinde 16-6 üstünlüğü yakaladı. Ufuk Sarıca'nın ilk beşteki Kenan Sipahi tercihi siyah beyazlıları 4 kişi hücum yapmak zorunda bırakırken, Kenan'ın savunmada yardımlarda gecikmesi Sarıca'nın kendisinden beklediği katkıyı alamamasına neden oldu. Beşiktaş molası sonrası Anadolu Efes'te oyuna giren Honeycutt, Thomas, Heurtel üçlüsü savunması konsantrasyonunu düşürürken, Roll'un sayıları sonrası siyah beyazlılar farkı kapatmaya başladı. İlk çeyrek Brown'un basketiyle 23-19 Anadolu Efes lehine kapanırken Brown 9 sayıyla da çeyreğin en skoreri oldu. Beşiktaş Sompo Japan'de ise çeyreğin en kritik istatistiği Stimac'ın iki faule ulaşmasıydı. 


İkinci çeyreğe Sertaç'ın yaptığı üst üste top kayıplarıyla başlayan Beşiktaş, Granger ve Thomas'ın sayılarını potasında görünce Ufuk Sarıca 1.5 dakika içinde molaya başvurdu. Beşiktaş'ın ilk devrede şut yüzdesinin düşük olması Anadolu Efes'in savunma kaynaklı sayılarını da artırırken, Cedi'nin basketleri lacviert beyazlıların son 5 dakikaya 33-21 önde girmesini sağladı. Devrenin bitimine iki dakika kala Anadolu Efes 35-29 öndeyken hakem kararlarına tepki gösteren Alper Yılmaz ilginç bir kararla takımı soyunma odasına çekerken, oyunun bu nedenle yaklaşık 5-10 dakika durması Beşiktaş Sompo Japan'e yaradı. Duraklama sonrası düzenden çıkan Anadolu Efes çok dağınık hücum ederek sayı bulmakta zorlanırken, bu dağınıklıktan iyi yararlanan Beşiktaş kalan sürede 6-1'lik bir seri yakalayıp devre sonuna girerken skoru 36-35'e getirdi. İlk devrede bir ara çift hanelere çıkan farkı koruyamayan Anadolu Efes'te ikinci çeyrek sonundaki gerginlik takımı olumsuz etkilerken, Beşiktaş Sompo Japan'de ise Stimac'ın üç faule ulaşması ikinci yarı öncesi önemli bir dezavantajdı. 

Soyunma odası dönüşü iki takım da ilk yarı sonundaki gerginliği atmış, hatta fazlasıyla sakindi sahada. Zira 3 dakika boyunca skor oldukça kısır geçerken, sahadaki sakinliği üzerinden daha çabuk atan Anadolu Efes Granger, Dunston ve Heurtel ile etkili olarak çeyreğin son beş dakikasına girerken farkı tekrar 10 sayıya çıkardı: 47-37. Anadolu Efes'in ivmeyi yakaladığı ve maçı koparmaya yakın olduğu anlarda birkaç acele hücum ve sonrasında Sertaç'ın kişisel gayretlerle kaydettiği basketler Beşiktaş'a rahat nefes aldırırken, çeyreğin sonunda Weems ve Roll'un sayılarıyla gelen 6-0'lık seri son 10 dakikayı girilirken siyah beyazlıları 52-51 öne geçirdi. Üçüncü çeyrekte yine hakem kararları çok tartışılırken, gerek kenar yönetimler gerekse tribünler karşılıklı olarak kararları yoğun şekilde eleştirdiler. Bugünkü yönetim sonrası bu üçlünün final serisinde görev alıp alamayacağını ciddi anlamda merak ediyorum. 

Final periyodu karşılıklı basketlerle başlarken Bryant Dunston'ın dördüncü faulünü alması Anadolu Efes pota altı için olumsuz bir haberdi. Ufuk Sarıca'nın da Stimac'ı kenara almasıyla iki takım da sahada beş numarasız mücadele etmeye başlarken, kısa beşlerin savaşında Weems ve Clark ile 5 sayı bulan Beşiktaş Perasovic'e molayı aldırdı. Anadolu Efes Dunston'suz hücumda oldukça zorlanırken, savunmada da omuzların düşmesi maç sonu için iyiye alamet değildi. Yine de Anadolu Efes'in zorlandığı bu anlarda Weems'in kaçan şutlarına Cedi ve Brown'un üçlük isabetlerle karşılık vermesi bir anda farkı 1 sayıya indirirken, son dakikaya 65-64 Beşiktaş üstünlüğüyle girildi. Heurtel'in yaptığı iki faul sonrası çizgiye gelen Clark'ın 0/2 atması, Heurtel'in kaçan üçlüğü, Roll'un top kaybı sonrası son 20 saniyeye 1 sayı geride giren Anadolu Efes, Derrick Brown'un bitime 1 saniyeden az kala kaydettiği jump-shot ile sahadan 66-65 galip ayrılarak seride durumu 1-2'ye getirdi. 

Anadolu Efes'te maçı kazandıran basketin sahibi Derrick Brown 23 sayı - 5 ribaunt ile en skorer isim olurken, Cedi Osman 11 sayı - 9 ribaunt, Bryant Dunston 10 sayı - 9 ribaunt- 2 blok ve Jayson Granger da 10 sayı - 5 ribaunt - 3 asist ile galibiyette rol oynadılar. Beşiktaş Sompo Japan'de ise Vladimir Stimac 12 sayı - 8 ribaunt, Michael Roll 12 sayı - 6 ribaunt - 4 asist, Earl Clark 11 sayı - 7 ribaunt ve Kyle Weems 11 sayı ile karşılaşmayı tamamladılar. Beşiktaş takım halinde 2/18 üç sayı isabeti yakalarken, Anadolu Efes'in özellikle ikinci yarıda ribauntlarda üstünlüğü maçın galibiyetindeki anahtarlardan biriydi. 

0 comments:

Yorum Gönder