8 Nisan 2017 Cumartesi

Tofaş - Beşiktaş Sompo Japan satrancı

Basketbol Süper Ligi'nde haftanın açılış maçında Tofaş ve Beşiktaş Sompo Japan'i karşı karşıya getiren mücadele haftaya çok çekişmeli bir başlangıç yapılmasını sağladı. Normal süresi 83-83 biten karşılaşmayı uzatma süresi sonunda 94-95 Beşiktaş Sompo Japan üstün tamamlarken, maç içinde iki kenar yönetimin maçın gidişatını değiştiren, yaptığı ve yapmadığı hamleler, mücadele seviyesi üst düzeyde geçen maçta bize ilgi çeken bir taktik mücadelesi izletti. 


Karşılaşmanın başında Stimac'ın benchte olduğu süreyi iyi değerlendirmek isteyerek pota altından hücum yapmayı tercih eden Tofaş, Kaya ile içeriden skor bulurken, Kaya'nın 9, Copeland'ın ise 8 ( her ne kadar 6'sı üçlükle olsa da) sayı bulduğu ilk çeyreği 26-22 önde tamamladı. İkinci çeyrekte iki takım da karşılıklı sayılar bulurlarken, çeyreğin son 4 dakikasına 35-35 eşitlikle girildi. Çeyreğin sonlarında Beşiktaş Sompo Japan'de savunmayı sertleştirme amaçlı olarak Sertaç ve Kenan'ın oyuna girmesi siyah beyazlıların hücum gücünü düşürüp sayı bulmalarını zorlaştırırken, Caner ve Palacios'tan gelen ekstra sayılar yanında Copeland'ın da üçlüğüyle 10-2'lik bir seri yakalayan Tofaş devreyi 45-37 önde tamamladı. 


Soyunma odası dönüşü yine pota altını kullanıp Kaya ve Ivanov ile sayılar bularak devreye başlayan Tofaş, kısa sürede Kaya'nın hakemle olan konuşması sonrası teknik faul alıp dörtlemesiyle sertliği bir miktar düşürmek zorunda kaldı. Pozisyon itibariyle haklı olsa da, Kaya'nın hakemin "kendini yere atma" uyarısına "biraz saygı lütfen" şeklinde tepki vermesi, evinde skor üstünlüğü olan bir maçta yapılmaması gereken bir hareket olarak tecrübesine yakışmadı. Bu dakikada coach Orhun Ene Kaya'yı sahada tutmayı tercih ederken, belki de maç sonunda pahalıya patlayacak bir hata yapmış oldu. Nitekim, bu olaydan 3 dakika sonra, Tofaş 55-46 öndeyken Kaya'nın yaptığı faul hem tecrübeli pivotu beşinci faul ile benche gönderdi; hem de kenara gelirken hakemi alkışlaması nedeniyle bir teknik faul daha alıp takımın ritmini bozmasına neden oldu. Olan bitenden hemen saniyeler sonra bu kez de Orhun Ene'ye ikinci teknik faul çalınarak diskalifiye kararı çıkarken, art arda çalınan düdükler tribünlerin alkışlı tepkilerine, aynı zamanda hakemlerin de oyunun kontrolünü kaybetmesine neden oldu. Bu kararlar sonrası Tofaş'ta kaybedilen motivasyon Beşiktaş'a 7-0'lık bir seri olarak dönerken, birçok maçta hakemlerle en çok diyaloğa giren coach'ların başında gelen Ufuk Sarıca ise bu dakikalarda hiçbir karara müdahale etmeyip hem olası bir teknik faul çalınmasının önüne geçti; hem de Orhun Ene'nin düştüğü tuzağa düşmemiş oldu. 

Final periyoduna 65-58 Tofaş üstünlüğüyle girilirken, çeyreğin başında Palacios'un kritik basketleri Tofaş'ın son beş dakikaya da 72-62 önde girmesini sağladı. Bitime 2:40 kala hala 10 sayı üstünlüğünü koruyan Tofaş, Ufuk Sarıca'nın Barış Ermiş'i çizgi dışında risk etme tuzağına düşüp tecrübeli guard ile iki boş üçlük kaçırınca 1 dakikadan kısa sürede potasında 0-7'lik bir seri gördü. Son 23 saniyesine Muratcan'ın turnikesiyle 81-81'lik eşitlikle girilen maçta Ufuk Sarıca son hücumü elinde tutmak için faul yapmayı tercih ederken, Gaziantep'in çizgiye sezon boyunca %60 altı bir serbest atış yüzdesine sahip olan Tony Crocker'ı göndermesi soru işaretlerine neden oldu. Her ne kadar Crocker 2/2 atsa da 4 saniye kala Meija'nın Strawberry'e yaptığı basket faul bu sefer de galibiyet fırsatını Beşiktaş'a verirken, DJ'in serbest atışı kaçırması maçı uzatmalara taşıdı: 83-83. Son 2 dakikaya 10 sayı geride girmiş bir takımın coachu olarak önemli bir kumar oynayan Ufuk Sarıca ise Strawberry son atışı kaçırsa da, maçı uatmaya taşıyarak bu kumarını kazanmış oldu.

Uzatma dakikalarında iki takım da net bir üstünlük yakalayamazken son dakikaya 88-88 eşitlikle girildi. Tofaş'ın Stimac'ı faul yaparak çizgiye gönderip 0/2 ile avantaj sağlaması, sonra da Crocker'la kaydedilen üçlük lacivert beyazlılara 17 saniye kala 3 sayılık avantajı getirirken, Beşiktaş hücumunda 1 saniye geçmeden yapılan faul ise Orhun Ene yerinde takımı yöneten yardımcı antrenör Yalçın Küçüközkan'ın tecrübe eksikliğinden kaynaklanmış olsa gerek diye düşünüyorum. Üçlük yememek adına faul yapılmasını anlasam da, henüz 17 saniye varken süre harcamadan böyle bir faulü yapmak kalan sürede 4-5 kez karşılıklı faullerle Rus ruleti oynamaktan öteye gitmiyor bana göre. Nitekim bu Rus ruletinde Meija'nın bir serbest atış kaçırması sonrası son 6 saniyeye 94-92 önde giren ve faulsüz savunma yapmak zorunda kalan Tofaş, Barış'ın Thompson'un üçlüğünü faulle durdurması sonrası (her ne kadar ben faulün atış esnasında yapılmadığını düşünsem de) potasında gördüğü 3 serbest atışla karşılaşmayı 94-95 kaybederken, maç sonrası yapılan itirazların dozajı nedeniyle de muhtemelen Kaya Peker'i birkaç maç kaybedecek. 

Heyecanı üst düzeydeki maçta karşılaşmayı Beşiktaş Sompo Japan'e getiren sayıların sahibi Michael Thompson 24 sayı (5/9 üç sayı) - 5 asist ile maçın yıldızı olurken, Earl Clark 22 sayı - 9 asist, DJ Strawberry 14 sayı - 6 ribaunt - 3 asist ve Vladimir Stimac da 12 sayı - 17 ribaunt - 4 asist ile double double performansıyla karşılaşmayı tamamladılar. Ev sahibi Tofaş'ta ise Tony Crocker 21 sayı - 8 ribaunt, Sammy Meija 18 sayı - 8 ribaunt - 7 asist, Chris Copeland 13 sayı - 5 asist ve Kaya Peker de 12 sayı - 4 ribaunt ile mücadele ettiler. 

0 comments:

Yorum Gönder