12 Mart 2017 Pazar

Derbide son sözü Fenerbahçe söyledi

Basketbol Süper Ligi'nde haftanın en dikkat çekici maçında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda Galatasaray Odeabank'ın konuğu olan Fenerbahçe, bitime 17 dakika kala 15 sayı geride olduğu maçta muhteşem bir geri dönüş yaparak sahadan 79-75 galip ayrıldı ve ligin zirvesindeki yerini korudu. Üçüncü çeyreğin ortalarına kadar tamamen Galatasaray lehine olan atmosfer, çeyreğin ortalarından itibaren Bogdanovic ve Dixon'un gayretleri sonrası değişen momentumla yön değiştirdi ve maçın sonunda sevinen taraf Fenerbahçe oldu. 26 Ocak'ta Euroleague'te yine 15 dakika kala 12 sayı önde olduğu maçı 80-85 kaybeden Galatasaray ise bir kez daha üçüncü çeyreğinde farklı önde olduğu bir Fenerbahçe derbisinde sahadan mağlup ayrılarak hayal kırıklığı yarattı. Sarı kırmızılılar böylece ligdeki dokuzuncu yenilgisini alarak üst sıralara yaklaşma yolunda ağır bir yara aldı. 


Karşılıklı basketlerle başlayan maçın ilk dakikalarında hücumda Sinan Güler'in liderliğinde topu iyi çeviren, pota altına indiren ve kolay sayılar bulan Galatasaray Odeabank, savunmada da Pleiss ile pota altını iyi kapatınca ilk 6 dakika 12-10 Galatasaray üstünlüğüyle geçildi. Galatasaray'ın Göksenin ve Pleiss başrolündeki sert savunması Fenerbahçe'yi ilk çeyrekte art arda top kayıplarına zorlarken, Tibor Pleiss'ın 6 sayı - 4 ribaunt, Sinan Güler'in de 3 sayı - 3 asist ile öne çıktığı çeyrek 19-15 Galatasaray üstünlüğüyle sonuçlandı. 

Galatasaray ikinci çeyreğe yeniden takıma katılan McCollum ile başlarken, ABD'li guard ilk sayılarını çeyreğin başında bulduğu serbest atışlarla kaydetti. Galatasaray bu çeyrekte de öncelikli olarak boyalı bölgeden hücum etmeyi amaçlarken, savunma sertliğinden de geri adım atmadı. Fenerbahçe ise sert savunma karşısında sayı bulmakta çok zorlanırken, Dixon dışında gerçek "bir numara"sının bulunmaması nedeniyle de yapılan top kayıpları sonrası art arda hücumlarda boş dönmeye başladı. Çeyreğin bitimine 5 dakika kala 32-28 önde bulunan Galatasaray Odeabank, kalan 5 dakika boyunca potasını Fenerbahçe'ye  kapatarak sayı yemezken, karşılaşmanın ilk yarısı 41-28 sarı kırmızılıların üstünlüğüyle sonuçlandı. İlk yarıda Tibor Pleiss %100 saha içi isabeti (5/5), 11 sayı - 8 ribaunt ve 2 blokla en etkili isim olurken, Vladimir Micov sessiz sedasız 7 sayı - 3 ribaunt - 3 asistlik bir istatistik yakaladı. Galatasaray devre boyunca hiç top çalamazken, yine de daha fazla top kaybı yapan 5'e 3 ile Fenerbahçe oldu. 


Soyunma odasından Dixon'un 5 sayısıyla dönen taraf Fenerbahçe olsa da, bu seriyle karşı 5-0 ile cevap veren Galatasaray Odeabank, sonrasında da Göksenin'den gelen iki turnikeyle maçtaki en büyük farkı yakaladı: 50-35. Savunma ağırlıklı beşin sahada kalma süresinin uzamasının da etkisiyle bu çeyrekte faul hakkını çabuk dolduran Cimbom'da Micov-Daye ikilisi yerine Diebler- Tyus'ın oyuna girmesi savunma çıtasını biraz düşürürken, hücumda da şutların girmemesi Fenerbahçe'nin 8-1'lik seriyle bitime 2.5 dakika farkı 8'e düşürmesini sağladı: 43-51. Sezon içinde benzer şekilde Fenerbahçe karşısında farklı öndeyken maçı kaybeden Galatasaray'da benzer geri dönüşün tekrarlanması endişesi sahada ve tribünlerde hissedilirken, havada bu endişenin koklanabildiği son 10 dakikaya 56-50 sarı kırmızılıların üstünlüğüyle girildi. 

Final çeyreğine Bogdanovic'in üçlüğüyle başlayan Fenerbahçe, Vesely ve Bogdanovic'in pota altı basketleriyle bitime 7:50 kala 57-56 öne geçti. Göksenin'in oyuna girip, Sinan - Göksenin ikilisinin Dixon'a yaptığı baskılı savunma Fenerbahçe'nin ivmelenmesini durduruken, son 3.5 dakikaya 66-65 Fenerbahçe üstünlüğüyle girildi. Bu çeyrekte Fenerbahçe'nin faul hakkını çok çabuk doldurması, Galatasaray'ın sayılarının önemli bir kısmını serbest atış çizgisinden bulmasına yol açarken, Fenerbahçe kısalarının içeri penetrelerine bir çözüm bulamayan sarı kırmızılılar bu avantajı yeterince değerlendiremediler. Son birkaç dakikaya girerken yorgunluk Galatasaray hücumlarını ve şut yüzdesini iyice etkilemeye başladıysa da, Sinan Güler'in savunmadaki gayreti ve Fenerbahçe'nin top kayıpları sonrası son dakikaya girerken aradaki fark değişmedi ve 71-69 Fenerbahçe üstünlüğü vardı. 43 saniye kala Dixon, 41 saniye kala ise Micov'dan gelen serbest atışlar skoru 73-70 yaparken, Bogdanovic'in kritik anda kaydettiği üçlük 20 saniye kala farkı 6 sayıya çıkardı ve sarı lacivertliler sahadan 79-75'lik üstünlükle ayrıldı. 

Fenerbahçe'de Bogdan Bogdanovic 16 sayı - 6 ribaunt - 4 asist ve savunmadaki gayretiyle en dikkat çekici performansa imza atarken, Bobby Dixon 16 sayı - 7 asist - 5 ribaunt, Melih Mahmutoğlu 12 sayı - 3 asist, James Nunnally ve Jan Vesely 11'er sayı ve Ekpe Udoh da 6 sayı - 10 ribaunt - 2 blok ile galibiyette rol oynadılar. Galatasaray Odeabank'ta ise Vladimir Micov 15 sayı - 6 asist - 5 ribaunt, Austin Daye 14 sayı, Tibor Pleiss 12 sayı - 14 ribaunt - 2 blok ve Sinan Güler de 12 sayı - 6 asist - 2 top çalma ile karşılaşmayı tamamladılar. 




0 comments:

Yorum Gönder