6 Kasım 2016 Pazar

Süper Lig'de arka dörtlü sıkıntılı

Basketbol Süper Ligi'nde beşinci hafta yarın oynanacak iki maçla tamamlanacakken, beş haftada oluşan puan durumu bizi pek fazla alışkın olmadığımız bir durumla karşı karşıya bıraktı. Beş hafta sonunda tam dört takım henüz galbiyetle tanışamayarak averajla son dört sırada yer aldılar. Ligin son dörtlüsünde yer alan bu takımlar Gaziantep Basketbol, Best Balıkesir, Trabzonspor Medical Park ve TED Ankara Kolejliler olurlarken, henüz ligin ilk haftalarından düşme adayları arasında gösterilmeye başladılar. 


Bu takımlardan TED Ankara Kolejliler belki de tüm basketbolseverlerin "kesin düştü" gözüyle baktıkları yegane takım. Maç başına ortalama 101.6 sayı ve 36 fark yiyen Ankara temsilcisi, sezon başındaki maddi belirsizliğin sonuçlarını yaşamakta. Sezon başında en azından Türk oyuncuların süre bulmalarıyla teselli bulduğumuz Kolejliler, son çırpınış olarak iki yabancı takviyesi daha yaparak bu özelliklerini kaybetseler de istedikleri çıkışı yapamadılar. Jerod Shorter'ın skorer oyunu ve Devin Thomas'ı pota altı etkinliğini skorborda yansıtamayan TED Ankara Kolejliler'i, hala daha ligin en büyük küme düşme adayı olarak görebiliriz. 



TED Kolejliler'in bir sıra üzerinde yer alan Trabzonspor Medical Park ise sezona önemli beklentilerle giriş yapmıştı. Birçok otoritenin de Play-Off adayları arasında gösterdiği bordo mavililer, aslında hazırlık maçlarındaki performanslarıyla bu kötü başlangıcın sinyallerini vermişlerdi. İlk maçlardan gördüğümüz kadarıyla da, fazla bir ilerleme sağlayamayan ve belirgin bir şekilde bir lider eksikliği çeken Trabzonspor, Julian Wright'ın oyundan düştüğü dakikalarda zor anlar yaşamakta; bunun yanında Moody ve Hardy'nin kendilerinden beklenen liderlik rolünü üstlenememesiyle birlikte de henüz galibiyet sevinci yaşayamamış bir durumda. Trabzonspor Medical Park kadrosu itibariyle bu dörtlü içinde düşme olasılığı en düşük olan takım belki de. Yalnız adı üzerinde, bir an önce "takım" olabilmeleri ve Türk oyunculardan da katkı alabilmeleri şart. Henüz Duşan ve Erolcan'ın katkısı oldukça sınırlı durumda. 


Best Balıkesir sezon öncesi TED Ankara Kolejliler ile birlikte en büyük düşme adayımdı. Aslına bakarsanız, henüz bu fikrin değişmesi için bir gelişme olmadı; ama en azından sezon öncesi durumlarından daha mücadeleci durumdalar. Randy Culpepper'ın takıma katkısı bunda en büyük etken. Michael Green'in oyun kuruculuğunda, Williams ve Ofoegbu'dan da ekstra katkılar alarak dikkat çeken maçlar oynadılar. Özellikle Galatasaray ve Banvit maçlarındaki mücadeleleri takdir kazansa da, savunmadaki acemilikler onları galibiyetsizliğe itti. Best Balıkesir'in belki de en büyük eksisi fazlasıyla yabancı rotasyonuna bağlı oyunları. Her ne kadar Valentin, Yunus gibi isimler rotasyonda süre alsalar da verdikleri kısıtlı katkılar, Balıkesir ekibinin uzun maratonda ne kadar direncini koruyabileceği konusunda soru işareti yaratıyor. Doğrusu her ne kadar dirençli bir başlangıç yapsalar da mevcut rotasyonları Best Balıkesir'in sezon sonundaki akıbeti için olumlu sinyaller vermiyor. 

Son olarak da Gaziantep Basketbol'a bakacak olursak, kısıtlı kadrosuyla ayakta kalmaya çalışan bir takımı görüyoruz. Sezon öncesi belirsizliklere rağmen yine de kadrosunun bir kısmını koruyabilen ve hiç de azımsanmayacak bir hücum gücüne sahip olan Gaziantep temsilcisinin iki büyük dezavantajı savunma zafiyeti ve pota altı direnci (daha doğrusu dirençsizliği). Güçlü pota altlarına karşı direnme şansı olmayan Gaziantep Basketbol, yine de sahip olduğu keskin şutörler ve her pozisyondan skor üretebilme özelliğine sahip oyuncularıyla ligde tutunabilmek için gerekli galibiyetleri alacak kalitede bir takım. Bu sezon Play-Off onlar için fazla iyimserlik olur; fakat kendilerini önümüzdeki sezon da BSL'de izleyeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Önümüzdeki haftaki Gaziantep Basketbol - Best Balıkesir maçıyla birlikte bu dört takımdan en azından biri ilk galibiyetini alacak. Henüz düşme hesapları yapmak için hala çok erken kuşkusuz; fakat ilk beş maçında galibiyetle tanışamayan bu ekipler için özellikle kendi aralarında oynanan maçlarda alacakları galibiyetler altın değeri taşıyacak. İlk devrenin sonlarına doğru bu yazıya tekrar bakıp, hangi noktaya gelmiş olduğumuzu bir kez daha değerlendiririz. Şimdilik sonuç ne olursa olsun tüm takımlara centilmence bir mücadele ve başarılar diliyoruz. 

1 yorum: