11 Ağustos 2016 Perşembe

Potanın Perileri Belarus'u affetmedi: 74-71

Kadın Milli Basketbol Takımımız, 2016 Rio Olimpiyatları'ndaki dördüncü maçında Belarus'u çekişmeli bir maç sonrası 74-71 mağlup etti ve çeyrek finali çok büyük ihtimalle garantiledi. Gruptaki ikinci galibiyetini elde eden Potanın Perileri 21:30'da Fransa'nın, ağır favori olduğu maçta Brezilya'yı yenmesi halinde çeyrek finali garantileyecek ve gruptaki yerinin belli olması için cumartesi akşamını bekleyecek. 


Maçın kısa bir özetiyle başlayacak olursak; iki takımın da zaman zaman oyunun momentumunu kendi tarafına çevirip seriler yakaladığı maçın ilk çeyreğine iyi başlayan Belarus ilk 7.5 dakikada 17-9'luk bir üstünlük yakalarken, milli takımımızın önceki iki maça göre daha hareketsiz ve durağan oyunu dikkat çekti. Çeyreği 19-13 üstün tamamlayan Belarus, ikinci çeyreğin ilk iki dakikasını da 23-15 önde geçerken, Lara Sanders ve Nevriye'nin devreye girmesiyle canlanan Potanın Perileri, Şebnem'in üçlüğüyle 5 dakika sonunda skoru 25-25'e getirdi. Rakibimizde bu çeyrekte Harding'in etkili olduğu görülürken, Olcay, Sanders ve Nevriye'den gelen sayılar sonrası devre 33-33 tamamlandı. 

Devrenin sonunda Ekrem Memnun'un aldığı teknik faul sonrası daha üçüncü çeyrek başlamadan ilk sayıyı potasında gören Potanın Perileri arka arkaya gelen iki üçlük sonrası ilk dakika içinde 7 sayıyı potasında gördü. Savunmada çıtanın bir seviye yükseltilmesiyle rakibin hızını kesen Periler, Sanders ve Nevriye ile bulduğu sayılarla farkı yavaş yavaş kapatırken, Şebnem ve Olcay'dan gelen ekstra sayılar sonrası son 10 dakikaya girilirken skor üstünlüğünü de elde ettiler: 57-54. Final periyodunda Sanders ve Nevriye kaldıkları yerden sayılar bulmaya devam ettiler. Maç boyunca hep sahada kalan bu ikili ilerleyen dakikalarla birlikte yorgunluk etkisini de hissederlerken Işıl'ın içeri penetreleriyle gelen sayıları skordaki üstünlüğümüzün devamını sağladı. Maçın sonlarında Belarus'ta Harding etkili olurken, son 1:45'te fakın 1 sayıya kadar inmesini sağladı: 72-71. Son 1.5 dakika iki takımın da karşılıklı boş hücumlarıyla geçerken, Işıl 2/2 serbest atışla maça son noktayı koydu ve Potanın Perileri sahadan 74-71 galip ayrıldı. 



Potanın Perileri'nde Nevriye Yılmaz 26 sayı - 3 ribaunt ve Lara Sanders 22 sayı - 11 ribaunt - 3 top çalma - 1 blok ile galibiyette başrolü oynayan isimler olurlarken, iki uzunumuzun da 40 dakika sahada kalması dikkat çekti. Özellikle bu ikilinin son dakikalarda savunmada dikkat çeken yorgunluğu rakipte Harding'in pota altına korkusuzca girmesini sağladı ve Belarus birkaç kez öne geçme şansı yakaladı. Bu durum aynı zamanda yine özellike son çeyrekte Nevriye'nin pota altı oyunları yerine orta ve uzak mesafeli şutları tercih etmesinin de ana nedeniydi. Bu yaşta 40 dakika sahada yılmadan mücadele eden tecrübeli pivotumuzu yürekten kutluyoruz. Bunun yanında ilk maçlarda aldığı süreleri artıran iki ismimiz Şebnem ve Olcay'ın da bu dakikaları iyi değerlendirmesi bizi sevindiren bir başka unsurdu. Bahar'dan aldığı süreleri iyi değerlendiren Şebnem'in 30 dakika boyunca savunmada getirdiği canlılık ve bulduğu 6 sayı, Olcay'ın ise Işıl'ın sakatlığı sonrası 20 dakikada 5 sayı - 3 asist - 2 blokluk performansı önümüzdeki maçlar için bizi umutlandıran unsurlardı. Bugün aldığı süreler nedenini tam olarak bilmemekle birlikte, bir miktar sınırlı kalan Işıl'ın ise maçın son çeyreğinde, Sanders ve Nevriye'nin yorulduğu anlarda aldığı sorumluluk ve attığı sayılar da alkışa değerdi. İlk sayılarını bitime 6 dakika kala bulan Işıl'ın maçı 7 sayı - 5 ribaunt - 3 asistle tamamladığını hatırlatalım.

Önümüzde, cumartesi akşamı oynayacağımız Brezilya maçı duruyor. Gruptaki klasman hesaplarını bu akşamki Fransa - Brezilya maçı sonrasına bırakıyoruz. Fakat Brezilya'nın galibiyetinin düşük bir ihtimal olduğunu düşünürsek çeyrek finali garantilediğimizi söyleyebiliriz. Dolayısıyla yarın grubun en zayıf ekibine karşı oynayacağımız ve daha iddiasız bir maça çıkacağımız düşünülürse (şüphesiz grup üçüncülüğü istiyoruz ama en azından elenme riskimiz olmayacak) Nevriye - Sanders ikilisini biraz da olsa dinlendirme yoluna gitmek için önümüzde iyi bir şans var diyebiliriz. Zira çeyrek finalde rakibimiz kim olur bilinmez ama o maçta onların kondisyonuna çok ihtiyacımız olacağı kesin...    

1 yorum:

  1. Helal olsun kızlara. Kendi devirlerinin belki de son turnuvası ama 40 dakika pes etmeden sahada dimdik mücadele ediyorlar

    YanıtlaSil