12 Ağustos 2016 Cuma

#FIBAU16Europe 'a galibiyetle başladık

Polonya'da düzenlenen FIBA U16 Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın ilk gününde evsahibi ekiple karşılaşan Milli Takımımız sahadan galibiyetle ayrılarak turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı. Görece zayıf rakibi karşısında ikinci çeyrekten itibaren üstün bir basketbol sahaya yansıtan U16 Milli Takımımız ilk yarısını 39-25 önde tamamladığı karşılaşmada sahadan 73-49'luk üstünlükle ayrıldı. 2000-2001 doğumlu oyunculardan oluşan yıldızlarımız gruptaki ikinci maçını bugün Almanya'yı 54-41 yenen Hırvatistan karşısında yapacak. 


Maça yıldızlarımız tutuk bir oyunla başlarken, gerek yapılan top kayıpları gerekse kaçan kolay şutlar nedeniyle skor çeyrek boyunca dengede gitti. Bu yaş kategorisinde net bir pivotumuzun olmaması belki de set hücumları yerine daha çok kişisel çabalara yönelmemize neden olurken, turnuvaya alışma çeyreğinde milliler rakibine üstünlüklerine kabul ettiremediler. Topu alanın içeri penetre ederek sayı aradığı, yer yer de zorlama hücumlarla geçen çeyrek 14-14 eşitlikle tamamlandı. İlk çeyrekte dikkat çeken bir eksiğimiz de kaçan çok sayıda serbest atıştı. Umarım turnuva boyunca bu yüzdeyi geliştiririz. 

İkinci çeyrekte U16'larımızda Eray Akyüz oyuna biraz daha ağırlığını koymaya başladı. Eray'ın sayı ve asistleriyle canlanan milliler, rakibinin maçın başındaki direncinin düşmeye başlamasıyla birlikte skor üstünlüğünü elde ederek ilk 5 dakikayı 25-21 önde geçti. Çeyreğin ikinci kısmında savunmada da çıtayı yükselten yıldızlarımız, rakip sahadan başlattıkları baskılı savunmayla Polonya'yı top kayıplarına zorladı. Polonya'nın baskılı savunmayı hızlı hücumlarla cezalandırma çabası, oyuncularının yeteneksizliğine takılırken, kaptığımız toplar ve alınan ribauntlar sonrası gelen hızlı hücumlarla farkı açmaya başladık. Bu bölümde Eray ve Mert skora önemli katkılarda bulunurlarken, farkı 14 sayıya çıkaran milliler devreyi 39-25 önde tamamladılar. Özellikle ikinci çeyrekte yaptığımız savunma Polonya'ya oldukça zor anlar yaşatırken, devre boyunca rakibi tam 17 top kaybına zorlamamız ve top çalmalardaki üstünlüğümüz önemli istatistiklerdi. Devre boyunca 10 top çalan millilerde Mert Konuk 4 top çalma ile bu alanda liderliği elde etti. 

Üçüncü çeyreğe de iyi başlayan ekip Türkiye oldu. Eray'ın skorer oyununu sürdürmesi, kenardan gelen Efe'nin de boy avantajını kullanarak bulduğu sayılarla farkı açmaya devam eden Millilerimiz, savunmada da farkın rehavetine kapılmadı. Çeyrek boyunca Polonya'ya sadece 6 sayı izni veren Türkiye farkı 20 sayının da üzerine çıkararak son 10 dakikaya 56-31 öne girdi. Final periyodu karşılıklı sayılarla başladı. Bu çeyrekte farkın da etkisiyle oyun düzenden çıkarken, düzensizlikten yararlanan Polonya yüzdeli hücumlarla 2 dakika kala farkı 17 sayıya indirdi: 65-48. Kalan sürede toparlanan ve farkın daha fazla kapanmasına izin vermeyen Milli Takımımız hızlı hücumlar ve serbest atışlardan gelen sayılar sonrası sahadan 73-49 galip ayrıldı. 

U16 Milli Takımımızda Eray Akyüz 19 sayı - 8 asist - 4 top çalma ile en etkili isim olarak dikkat çekerken, yaptığı 6 top kaybı ise eksi hanesine yazıldı. Mert Konuk 11 sayı - 7 ribaunt - 5 asist - 5 top çalma ile çok yönlü basketbolunu sahaya yansıtırken, Çağdaş Atbaş 8 sayı - 3 ribaunt - 2 top çalma, Mert Camcı 7 sayı - 4 ribaunt, Efe Yurtlu da 6 sayı - 2 blokla galibiyete katkıda bulundular. Takım istatistiklerinde milliler rakibi 28 top kaybına zorlarken, asistlerdeki 20-12 üstünlüğümüze rağmen, pota altındaki fiziksel zafiyetimiz nedeniyle ribauntlardaki 38-55 yenilgimiz sonraki maçlar için SOS verdi. Bunun yanında, 20 serbest atış denememizde sadece 8 isabet kaydetmemiz, Türk basketbolunun kronik problemi olan serbest atış yüzdesinin bu jenerasyonda da sorun olacağının sinyallerini verdi. 

1 yorum:

  1. Bugünkü rakip Hırvatistan size olark bizden 2-3 seviye üstte. Bizi kötü bir sürpriz bekliyor sanki :(

    YanıtlaSil