15 Temmuz 2016 Cuma

U20'ler madalya için sahaya çıkıyor

Avrupa U20 Erkekler Avrupa Şampiyonası yarın Helsinki'de başlıyor. Alt yapı yaş kategorilerinde aldığı başarılı sonuçlarla Türk basketbolunun en başarılı jenerasyonlarından biri gözüyle bakılan 1996 jenerasyonu yine madalya için parkeye çıkacak. 2012 U16 Avrupa şampiyonu, 2013 ve 2014 U18 Avrupa şampiyonu, 2015 U18 Avrupa ikincisi, 2015 Avrupa üçüncüsü ve 2015 U19 Dünya üçüncüsü milli takımlarımızın karışımı olan bir kadroyla mücadele edeceğimiz turnuvada, gençlerimiz en önemli favorilerden biri olarak gösterilirlerken, ilk maçlarını yarın Litvanya karşısında yapacaklar.


Kadroya baktığımızda her pozisyonda yetenekli oyuncularımızın varlığı dikkat çekiyor. Oyun kurucularımızdan Berk Uğurlu'nun bu sezon Basketbol Süper Ligi'nde Obradovic'ten aldığı süreleri iyi değerlendirmesi ve Fenerbahçe formasıyla yaşadığı Euroleague tecrübesi milliler için önemli bir artı olurken, diğer oyun kurucumuz Kadir Bayram'ın bu sezon hem Tofaş hem de Tofaş Gelişim formalarıyla aldığı süreler 1 numaralı pozisyon için bir endişe yaşamamızı sağlıyor. 

Şutör guardlarımızdan Yiğit Arslan da, Kadir gibi Tofaş'ın TBL şampiyonluğunda önemli rol oynarken, aynı zamanda Tofaş Gelişim formasıyla aldığı süreler sayesinde de maç kondisyonu bakımından zirvede yer alıyor. Muhtemelen Yiğit'i yedekleyecek olan Darüşşafaka ve Acıbadem Üniversitesi'nin guardı Doğuş Özdemiroğlu da hırsı ve mücadelesiyle özellikle savunmada ateşleyici gücümüz olacak. Doğuş'un bir 2 numara için yetersiz olan dış şut yüzdesi ise ihtiyaç olduğunda Anadolu Efes formasıyla tanıdığımız Oğulcan Baykan tarafından karşılanabilir. Zaman zaman Süper Lig'de de aldığı süreleri iyi değerlendiren Oğulcan'ın turnuva içindeki performansıyla süresini artırabileceğini de oldukça yüksek bir ihtimal olarak düşünüyorum. 

Turnuvadaki en önemli kozlarımızdan biri olan Tolga Geçim ise kısa forvet pozisyonundaki bir numaralı opsiyonumuz. Banvit forması giyen genç yıldız bu sezon aldığı sürelerle Bandırma ekibine hem Süper Lig hem de Euro Cup'ta önemli katkılarda bulundu. Fiziğinin verdiği avantajla aynı zamanda 2 ve 4 numaralarda oynayabilen, hatta ihtiyaç halinde topu yarı sahadan taşıyabilen Tolga ile birlikte 3 numarayı paylaşacak olan Okben Ulubay'ın varlığı bu ikiliyi zaman zaman 3 ve 4 numaralı pozisyonda beraber izlememizi oldukça olası kılıyor. Daha alt yaş kategorilerinde önemli başarılar yaşayan ve çok önemli bir yetenek olarak görülen Okben, bu sezon Pertevniyal formasıyla hem takımın önemli skoreri oldu, hem de bir takımın lideri olma alışkanlığını elde etti. Okben bu anlamda turnuvada önemli işler beklediğimiz isimlerin başında geliyor. İstanbul BBSK formasıyla tanıdığımız Mert Çevik ise bu ikiliyi yedekleyecek isim olarak kadroda bulunuyor. 


Power forvet pozisyonunda Galatasaraylı Ege Arar güçlü pota altı rotasyonumuzdaki etkili isimlerden biri olarak dikkat çekerken, bu sezon sarı kırmızılı formayla yaşadığı Süper Lig ve Euro Cup tecrübesi ve turnuva öncesi hazırlık maçlarındaki performansı Ege'den turnuva boyunca beklentimizi artırmakta. Zaman zaman Okben ile desteklenecek 4 numara pozisyonundaki diğer ismimiz ise Bandırma Kırmızı formasıyla bu sezon iyi bir istatistik yakalayan ve maç kondisyonu bakımından formda olan Metehan Akyel olacak. 

Kadroya baktığımızda 3 numarayla birlikte en fazla gelecek vadeden isme sahip pozisyonumuz ise pivotlarımız şüphesizki. Fenerbahçe ile olaylı bir sene geçiren; fakat yeteneği konusunda tartışmaya yer olmayan Ömer Faruk Yurtseven ve alt yaş kategorilerinde MVP ödülü bulunan Pınar Karşıyaka'lı Egemen Güven'den oluşan 5 numara rotasyonumuz belki de turnuvanın en iyi pota altını oluşturmakta. İki uzunumuzun da sezon içinde takımlarında yeterli süreleri alamaması bir dezavantaj gibi gözükse de, yetenek anlamında kendilerinden çok şey beklediğimiz ve bu beklentileri karşılayacakları konusunda iyimser olduğumuz da kesin. 

Milliler ilk turda A Grubu'nda Litvanya, Almanya ve Macaristan ile karşılaşacakken, ilk mücadele yarın 16:15'te Litvanya karşısında verilecek. U20'lerimize turnuvada maçlarında başarılar diliyoruz. Kendilerine olan güvenimiz ve madalyanın geleceğine dair umudumuz büyük. Son topa kadar pes etmek yok gençler. Sonsuz başarılar. 





1 yorum:

  1. Son dönemde olduğu gibi bir kez daha bize keyif verecek maçlar izleteceklerine eminiz. Başarılar gençler.

    YanıtlaSil