3 Temmuz 2016 Pazar

U17 Milli Takımımız Dünya ikincisi

U17 Milli Takımımız Dünya Şampiyonsı finalinde karşı karşıya geldiği turnuvanın favorisi ABD karşısında fazla varlık gösteremeyerek rakibine 96-56 yenildi ve 17 yaş altı Dünya ikinciliğini elde etti. Grupta da yenildiği güçlü rakibine karşı ilk 2 dakikada 6 sayılık bir üstünlük sağlayan milliler maçın geri kalanında üstünlüğlü rakibine bırakarak sahadan farklı bir yenilgiyle ayrıldı. ABD'nin atletik oyuncularına karşı, turnuva boyunca gösterdiği savaşcı ve mücadeleci kimliğinin çok uzağında kalan Türkiye yine de bu yaş kategorisinde tarihindeki en büyük başarıyı elde etmiş oldu. 


Karşılaşmaya Onuralp Bitim'in orta mesafe basketiyle başlayan millilerimiz, ilk dakikalarda canlı ve sert savunma ile ABD hücumunu durdurdu. Rakibini top kayıplarına zorlayan milliler ilk 1:45'i 6-0 önde tamamlasa da sert savunma 2 dakika içinde takım faul hakkımızın dolmasına neden oldu. 8-2 sonrası hem daha yakın savunma ile takımımızın rahat top çevirmesine ve potayı bulmasına engel olan ABD, hızlı hücumlarla da kolay sayı bulmaya başlayınca önce eşitlenen skor, ardından da 0-19'luk bir seri ile ABD lehine ilerledi. Milli takımımız tam 8 dakika sayı bulamazken Sexton'un 10 sayıyla tamamladığı periyot 10-25 ABD lehine tamamlandı. İkinci çeyreğin başında Sexton'un kenara gelmesiyle hızı biraz olsun kesilen ABD karşısında daha dirençli bir savunma yapan yıldılarımız, bu sefer de hücumda telaşlı oynamaya başlayınca farkı kapatma şansımız olmadı. Savunma kaynaklı sayılara devam eden ABD hızlı hücumlarla farkı açarken ikinci çeyrek de aynı ilk çeyrekte olduğu gibi 10-25 tamamlandı ve milli takımımız soyunma odasına 20-50 geride gitti. İlk yarıda millilerimiz atletik rakibi karşısında özellikle geriye koşmakta çok zorlanırken, potamızda fast break kaynaklı çok sayıda basket gördük. Hücumda da etkili olamayan milliler 0/8 üçlükle oynarken, serbest atış çizgisine gidemedi bile. Yaptığımız top kaybı sayısı ise 15'ti. 
  

Üçüncü çeyreğe Erkin ve Berke'nin sayılarıyla başlayan Türkiye, ABD'nin oyun düzeninden çıkmasının da etkisiyle farkın daha fazla açılmasına izin vermedi. İlk 5.5 dakika 29-55 ABD üstünlüğüyle geçerken, çeyreğin sonlarında Sexton'un takım arkadaşlarını oynatmaya başlaması ile tekrar kontrolü eline alan rakibimiz son 10 dakikaya girerken farkı 37 sayıya kadar çıkardı: 36-73. Final periyoduna Ahmet, Erkin ve Mert'in sayılarıyla gelen 9-1'lik bir seriyle başlayan Türkiye durumu 45-74 yaptı. Karşılıklı sayılar ve karşılıklı top kayıplarıyla süren çeyrekte milli takımımız Eray ve Berke'nin sayılarıyla 50 sayının üzerine çıkarken, ABD'li oyuncuların estetik hareketleriyle geçen son birkaç dakika sonrası, sahadan 96-56 galip ayrılan ABD U17 Dünya Şampiyonluğunu elde etti. 

Milli takımımızda Ragıp Berke Atar 13 sayı - 7 ribaunt, Eray Akyüz 12 sayı - 3 ribaunt, Erkin Şenel 11 sayı - 2 ribaunt,   Mert Konuk 8 sayı - 2 ribaunt ve Ahmet Duran 4 sayı - 9 ribaunt ile ayakta kalabilen isimler olurlarken, ABD'de Gary Trent Jr 17 sayı - 4 ribaunt, Collin Sexton 16 sayı - 8 asist ve Wendell Carter Jr ise 11 sayı - 8 ribaunt - 3 top çalma ile en etkili oyuncular oldular. Takım istatistiklerine baktığımızda ise ABD ribauntlarda 51-39, asistlerde 20-8, top çalmalarda ise 20-7'lik üstünlüğü vardı.

1 yorum:

  1. Turnuvanın en iyi beşine milli takımımızdan bir isim giremezken, ABD'li Collin Sexton MVP oldu

    YanıtlaSil