2 Temmuz 2016 Cumartesi

Türkiye finalde! Muhteşem geri dönüş

U17 Basketbol Milli Takımımız İspanya'da devam eden Dünya Şampiyonası'nda dün yarı finalde ev sahibi ekibi 83-79 mağlup ederek adını finale yazdırdı. Bir ara 15 sayı farkla geri düştükleri maçta, hem de evsahibi seyirci önünde muhteşem bir geri dönüşe imza atan 17 yaş altı milli takımımız bitime birkaç saniye kala Onuralp ile uzatmaya götürdükleri maçı 83-79 kazanarak final biletini elde ettiler. Millilerimiz yarın U17 Dünya şampiyonluğu için ABD ile karşı karşıya gelecekler. ABD grup maçlarında da milli takımımızla aynı grupta yer almış ve iki takım arasında oynanan karşılaşmadan 84-66 Amerika Birleşik Devletleri galip ayrılmıştı. 


Yarı final karşılaşmasına İspanya taraftarının da desteğiyle daha iyi başlayan taraf olurken, Ahmet Duran'nın pota altındaki etkinliği hem skor anlamında millilerimizin oyunda kalmasını sağladı hem de rakip uzunlara faul problemi yarattı. Topu mümkün olduğunca pota altına indirerek Ahmet'i kullanma yoluna giden Türkiye çeyreği 18-19 geride tamamladı. İkinci çeyrekte hücumda biraz daha durgunlaşan U17'lerimiz rakibin orta ve uzun mesafeli şutlarda yüksek yüzdeyle oynaması sonucu geri düşmeye başladı. Devrenin bitimine 4 dakika kala Carrasco'nun basketi farkı ilk kez çift hanelere çıkarırken (24-35), 2 dakika kala 24-39 ile İspanya farkı 15 sayıya kadar yükseltti. Farkın açılmasıyla set hücumundaki aksamalar dikkat çekmeye başlarken, bireysel hücumlardan da sonuç gelmeyince skor anlamında oldukça kısır bir çeyrek geçirdik. Pota altında Ahmet'i ikili ve üçlü sıkıştırmalarla durduran İspanya farkı giderek açarken, bu dakikaya kadar beklenen performansın altında kalan Onuralp'ten gelen 5 sayı devre sonuna girerken farkı 12'ye indirmemizi sağladı: 31-43.


Üçüncü çeyrek karşılıklı sayılarla başladı ve ilk 4 dakika 35-49 İspanya lehine geçti. İlk devrede de zaman zaman yaptığımız fakat sonuç vermeyen ikili ve üçlü sıkıştırmalı rakip sahada baskılı savunma, bu çeyrekte yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlayınca çeyreğin ikinci yarısında İspanya top çıkarmakta ve hücumlarda zorlanmaya başladı. Ahmet'i içeriden iyi kullanmamız, Muhaymin'in atletizminden gelen canlılık ve Furkan'ın kaptığı toplarla canlanan milliler, farkı hızlı bir şekilde kapatmaya başladı. Onuralp'in çeyrek sonuna doğru skora katkısı ile farkı indiren ve evsahibini psikolojik baskıya sokan U17'lerimiz son 10 dakikaya 53-57 geride girdiler. Final periyoduna biraz durgun başladık. Bu çeyreğin başında bugün biraz durgun olan ve çok hata yapan Yiğitcan'ın 5 faul alması ve öncesinde Ragıp'ın sakatlanması maçın sonlarında uzun rotasyonu açısından bize bir miktar sıkıntı yaşatırken, bir yandan da belki de takımımızın direncini artıran bir unsur oldu. Zaman zaman sahadaki takımı iyice kısaltan takımımız, savunmada her geçen dakika sertliği artırırken son 2.5 dakikasına 64-69 geride girdiğimiz maçta bitime 4 saniye kala Onuralp'in tipinden gelen sayıyla maçı uzatmaya götürmesini bildiler: 73-73


Uzatma periyoduna Onuralp'in üçlüğüyle moralli başladık. İyi savunma, İspanya'daki yorgunluk periyot başında 5 sayılık bir fark yakalamamızı sağlarken, Onuralp'in saçma bir faulle kenara gelmesi İspanyollar'ı ümitlendirdi. Yine de çeyrek boyunca saha içi basketi bulamayan İspanya gençlerimizi yakalamayı başaramazken, son dakika içindeki taktik savaşından 83-79 ile galip çıkan Türkiye Dünya Şampiyonası finalinde mücadele etme hakkı kazandı. 

İlk yarıda zaman zaman çok zorlayan ve hatalar yapan Onuralp Bitim özellikle ikinci yarıdaki performansıyla 23 sayı - 10 ribaunt - 3 top çalma ile en skorer ismimiz olurken, Ahmet Duran da pota altında durdurulamadığı maçı 16 sayı - 9'u hücum 14 ribaunt ile tamamladı. Milli takımımızda ayrıca Mert Konuk yüzdeli oynadığı maçta 12 sayı - 3 ribaunt, Eray Akyüz 10 sayı - 2 top çalma ve atletizmiyle ikinci yarıda takıma canlılık getiren Muhaymin Mustafa da 8 sayı - 8 ribaunt ile mücadele ettiler. İspanya'nın en etkili ismi ise 17 sayı - 11 ribaunt ile Sergio Martinez oldu. Fakat Martinez'in özellikle maç sonu ve uzatma devresinde oyundan koptuğu ve kritik anlarda takımına katkıda bulunamadığı da oldukça dikkat çekti. 

1 yorum: