16 Temmuz 2016 Cumartesi

Litvanya karşısında farklı başlangıç: 90-68

U20 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası açılış gününde A Grubundaki ilk maçında Litvanya ile karşılaşan gençlerimiz sahadan 90-68 galip ayrılarak madalya hedefiyle geldikleri şampiyonaya iyi başladılar. Maçın ilk beş dakikası dışında oyunun hakimi olan millilerimiz böylece turnuvaya moralli bir giriş yapmış oldular. U20 Milli takımımız gruptaki ikinci maçını yarın 14:00'te Almanya ile oynayacak. 


Karşılaşmanın ilk dakikalarına sahada istediğini yaparak başlayan taraf Litvanya oldu. Basketbolun en temel prensiplerinden ikili oyunlarda etkili olan rakibimiz savunmadaki hatalarımızı iyi değerlendirip ilk 6 dakikayı 6-11 önde geçti. Egemen - Ömer değişikliği ikili oyun savunmamızdaki zaafı biraz rahatlatırken, iyi savunma sonrası gelen hızlı hücumlarla sayılar bulan millilerimiz çabuk toparlandı. Okben'in de oyuna girip istatistik hanesine yazdırdığı sayı ve asistlerle öne geçen Türkiye ilk çeyreği Okben'in buzzerbeater'ıyla 23-17 önde tamamladı. İkinci çeyrek karşılıklı sayılarla başlarken ilk 4 dakikayı 30-24 önde geçtik. Sezon içinde Obradovic'le yaşadığı problemlerden sonra maç kondisyonundan yoksun kalan Ömer Faruk'u tasarruflu kullanmak isteyen Ömer Uğurata'nın Ege'yi 5 numaraya çekip Tolga ve Okben'i 3-4 oynatarak denediği 4 kısalı beş çeyreğin kalanında zaman zaman savunma ve ribauntlarda takımımıza sıkıntı yaşatsa da, kısa beşin hücumda getirdiği canlılık millilerimizin daha kolay bulmasını sağladı. Ege ve Tolga'yla gelen sayılarla farkı açan Türkiye devreyi de 44-33 önde tamamladı. Bu çeyrekte Kadir'in savunma getirdiği canlılığın da takıma olumlu etkisi olurken, kritik anlarda yaptırdığı 2 hücum faul Litvanya'nın geri dönüşünü engelleyen önemli unsurlardan biri oldu. 


Soyunma odası dönüşü milli takımımız biraz tutuk gözüktü. Hücumda sayı bulmakta zorlanan ve istediği hücumları yapamayan Türkiye, oyunun savunma tarafındaki gayretleriyle farkın kapanmasına engel olurken ilk 5 dakika 52-42 üstünlüğümüzle tamamlandı. Bu dakikada Varnas ile gelen Litvanya üçlüğünde farkın 7 sayıya inmesi sonrası savunmayı bir çıta yükselten milliler, rakibe kolay kolay potayı göstermemeye başladı. Hücumda ise önce Ege ve Ömer ile gelen sayılara Yiğit'in kaptığı toplar sonrası gelen hızlı hücum basketleri eklenince 13-0'lık bir seri yakalayan Türkiye farkı 20 sayıya kadar çıkardığı periyodu 67-51 önde tamamladı. Final periyoduna Zemaitis'ten gelen üçlük sonrası farkı 13'e indirip ümitlenerek başlayan Litvanya, skorbord arızası nedeniyle oyunun uzun süre durmasından olumsuz etkilendi ve oyun kontrolü tekrar millilerimize geçti. Hem hücumda hem de savunmada rakibine üstünlüğünü kabul eden takımımız 14-0'lık bir seriyle bitime 5 dakika kala farkı 27 sayıya çıkardı: 81-54. Kalan süredeki rehavetimiz farkın biraz kapanmasına neden olsa da üstünlüğü elden bırakmayan Türkiye sahadan 90-68 galip ayrıldı ve turnuvaya galibiyetle başladı. 

Türkiye'de Ege Arar 13 sayı - 3 ribaunt ve Egemen Güven 13 sayı - 6 ribaunt - 1 blokluk performansıyla en skorer isimler olurken, Tolga Geçim 12 sayı - 4 ribaunt ve Yiğit Arslan da 11 sayı - 7 ribaunt - 6 top çalma ile galibiyette önemli pay sahibi oldular. Litvanya'nın en etkili ismi ise 10 sayı- 8 ribaunt - 3 asist ile Regimantas Miniotas oldu. 

1 yorum:

  1. Yiğit'in istatistiklerindeki çok yönlülük, Tolga ve Okben'in gerektiğinde sorumluluk alması, Egemen'in maça biraz moralsiz gibi başlasa da güveni kendine geldikten sonra oyuna skor anlamında ağırlığını koyması bugünün artılarıydı.

    YanıtlaSil