9 Temmuz 2016 Cumartesi

Fransa: 75 - Türkiye: 63 Olimpiyatlarda yine yokuz!

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde etme mücadelesi veren A Milli Erkek Basketbol Takımımız, Filipinler’deki eleme turnuvası yarı final maçında Fransa’ya 63-75 yenilerek elendi ve bir kez daha olimpiyatların uzağında kaldı. Karşılaşmaya 13-3’lük bir seri ilebaşlayan Türkiye, bu üstünlüğünü daha ilk çeyrek sonunda kaybedip, kenardan da gerekli desteği alamayınca kaçınılmaz bir yenilgi aldı ve resmi olarak yaz tatiline çıktı.
 
Karşılamaya pota altında Ömer – Semih ikilisiyle başlayan Milli Takım ilk dakikalarında topu pota altına indirip bu ikiliyi kullanmakta ısrar edince arka arkaya sayılar buldu. Ömer – Semih ikilisinin hem skor üretmesi hem de birbirini oynatma anlamında etkinliğiyle sayılar bulan Türkiye, Fransa’nın top kayıpları sonrası savunma direncini de artırarak ilk 5 dakikayı 13-3 önde geçti. Mola sonrası Fransa pota altını daha iyi savunmaya başlarken, dengeli hücumlarla daha yüzdeli oynayıncah  skora ortak olmaya başladı. Diaw’ın yüksek posttan oyunu iyi yönlendirmesi ve De Colo’nun 3 sayı çizgisi gerisinden bulduğu sayılar Fransa’ya 0-13’lük bir seri getirirken, çeyrek sonuna 16-18 önde giren taraf Fransa oldu.

İkinci çeyrek karşılıklı sayılarla başladı. Dixon ofansif anlamda Heurtel’e üstünlük sağlarken, yerine birkaç dakikalığına Kenan’ın girdiği zaman diliminde ard arda sayılar bulan Anadolu Efes’li Fransız oyun kurucu ilk 5 dakika sonunda takımını 31-24 öne taşıdı. Çeyreğin 5.dakikasında Cedi’den gelen serbest atış benchten gelen ilk sayımız olarak ilk beş dışındaki oyuncularımızın etkisizliğini gözler önüne sererken, bu dakikada Fransa’nın kaydettiği 31 sayıdan 17’si kenardan gelen oyuncular tarafından kaydedilmişti. Yavaş yavaş topu pota altına indirmeyi unutup zorlama üç sayılık atışlara yönelen ve isabet kaydedemeyen milliler, savunmada da basit hatalar yapınca devrenin bitimine 1 dakika kala fark Fransa lehine 28-37’ye geldi. Semih’le gelen pota altı basket sonrası yine çizgi dışına yönelen ve Melih’le üçlüğü kaçıran 12 Dev Adam, 0/8 üç sayı attığı devreyi 30-37 geride tamamladı.
Soyunma odası dönüşü açılışı Dixon’un üçlüğü ile yapan milli takımımız, ABD asıllı yıldızımızın Tony Parker’ın savunması karşısında işi inada bindirmesi sonucu gelen top kayıplarıyla ardarda hücumlardan boş döndü. Daha çeyreğin başında inanılmaz şekilde demotive gözüken milliler, beş dakika içinde gelen 0-10’luk seri sonucu çeyreğin ortasını 33-47 yenik geçti. Ergin Ataman’ın C hatta D planını devreye sokup mola sonrası Ender’I oyuna alıp 4 kısalı bir takımla baskılı savunmaya geçmesi sonrası biraz olsun canlanan 12 Dev Adam önce Ömer Aşık, ardından da Cedi ile sayılar bulunca çeyreğin bitimine 2 dakika kala farkı 9 sayıya kadar indirip ümitlendik. Çeyreğin sonunda Ender-Ömer’in ikili oyunuyla gelen güzel basket sonrası fark 7’ye inerken, son saniyede Diot, bir liselerarası basketbol maçında bile kalamayacağı kadar boş şekilde attığı üçlükle son 10 dakikaya girerken Fransa’yı 43-53 öne geçirdi.
Final periyoduna da iyi bir başlangıç yapamayan Türkiye, farkı kapatmak adına dış şutlara yöneldi. Başarısız dış şutlar, dağılan motivasyon farkın açılmasına neden olurken, Thomas Heurtel’den gelen smaç 7 dakika kala farkı 18 sayıya çıkardı: 46-64. Kalan sürede zaman zaman saman alevi gibi canlanmalarla farkı 10 sayı civarlarına indirsek de, son 2 dakikaya girerken skoru 61-71’in altına indirmeyi başaramadık. Bu dakikalarda bile topu oyuna sokarken Ender’in zamanı kullanıyor ya da boş turnike yerine pas veriyor olmasına biz çok anlam veremesek de, topu kenardan çıkarmakta bile zorlandığımız bu iki dakika sonucu sahadan 63-75 mağlup ayrılan Milli takımımız olimpiyat elemelerine veda etti. Bu sonuçla olimpiyat vizesini kazanacak takım yarınki Fransa – Kanada final maçı sonrasında belirlenecek.

1 yorum:

  1. Daha kadrolar açıklandığında böyle olacağı belliydi. Sahada birkaç dakika dışında elle tutulur mücadele de izleyemedik haliyle.

    YanıtlaSil