3 Temmuz 2015 Cuma

NBA’deki Avrupalı Serbest Oyuncular

Bu yaz NBA’de fazla forma şansı bulamayan ve Avrupa’ya dönmesi muhtemel isimleri derlemek istedim. Her ne kadar Avrupa piyasası ile NBA arasında ücret bakımından uçurum olsa da ve genellikle çoğu oyuncu çok kazanmak için NBA’de kalmayı tercih etse de listede yer alan kimi oyuncuların bu yaz Avrupa’ya geri dönmesi muhtemel.


Listenin başında başta Panathinaikos olmak üzere birçok takımın ağzını sulandıran Nick Calathes var. İki sezondur Memphis’de süre almakta zorlanan ve oyun kurucu rotasyonunda üçüncü alternatif olan Yunan yıldız Avrupa’daki guard sıkıntısı düşünüldüğünde dönmesi muhtemel oyuncuların başında geliyor. Panathinaikos dışında adı Fenerbahçe Ülker ile de anılan Calathes için ilk tercihin Yunan ekibi olacağı konuşuluyor. Zaten Fenerbahçe guard rotasyonunu Sloukas hamlesiyle güçlendirmiş durumda. Öte yandan Yunanistan’daki ekonomik kriz Calathes’in Pano’ya dönmesindeki en büyük engel olarak göze çarpıyor.

Listenin ikinci sırasında ise NBA’de bir türlü dikiş tutturamayan Alexy Shved yer alıyor. NBA kariyeri boyuncu oynadığı Wolves ve  Sixers ‘da bir türlü istenilen performansı sergileyemeyen, sezon ortasında takas olduğu Knicks’de ise iyi bir grafik yakalayan yetenekli combo guard için Avrupa’da adı geçen kulüp ise CSKA. Bu yaz  şayet NBA’den beklediği kontratı alamazsa Avrupa’ya dönmesini beklediğim oyuncu için zaten yeterli süreleri alamadığı NBA yerine bilindik bir adres olan CSKA’ya dönmek kariyer planlaması adına iyi bir tercih olacaktır.


2013 sezonunda gerek İtalya liginde gerekse Avrupa Şampiyonası’nda gösterdiği çıkışla NBA’e giden ve bir türlü istediği süreleri alamayan Luigie Datome de bu yaz Avrupa’ya dönmesi muhtemel oyuncular arasında. Gerek yüzü dönük oyunu gerekse dış şut tehdidiyle bu yıl yaz yeniden yapılanması gündemde olan Barcelona’nın radarında olan dört numara için Fenerbahçe Ülker’in de istekli olduğu konuşuluyor. Oyuncunun 2 sezondur NBA’de toplamda 55 maçta süre aldığı düşünüldüğünde Avrupa’ya dönemsi oldukça olası. Ama şut kabiliyeti sayesinde NBA’den bir konrat daha koparabilir.

Joel Freeland ise 2 sezonluk NBA kariyerinde Portland formasıyla bu sezon sadece 48 maçta görev aldı ve fiziği pozisyonu düşünüldüğünde NBA için yeterli gözükmüyor. Zaten takımı Blazers bu yaz yıldız ismi LaMarcus Aldrige’i büyük olasılıkla kaybedecek ve yeniden yapılanma sürecine girecekler.  Freeland’i kadroda düşüneceklerini sanmıyorum. Avrupa’dan en büyük talibi ise CSKA. Hali hazırda NBA’den kazandığı para düşünüldüğünde Avrupa’ya dönmek oyuncu için en makul hareket olur diyebilirim.

Bir zamanların Raptors tarafından bir numaralı seçimi Andrea Bargnani 2 sezondur sergilediği vasat performans, yaşadığı sakatlıklar ve bir türlü istenilen form düzeyini yakalayamayan performansıyla bu yaz Avrupa’ya dönemsi konuşulan isimlerden. Kulislerde adı Fenerbahçe ile anılsa da ortada resmi bir teklif olmadığı konuşuluyor. NBA’de geçirdiği seneler boyunca bir türlü beklentileri karşılayamayan İtalyan oyuncu yüksek maliyetiyle dikkat çekiyor. Şayet Avrupa’da oynayacaksa NBA’deki kazancından fedakârlık etmesi gerekiyor. Şu anda geçmişte kazandığı paraları hiçbir NBA takımının Bargnani’ye önereceğini sanmıyorum ve Avrupa İtalyan oyuncu için öncelikli tercih olmasa da olasılıklardan biri.


Hidayet Türkoğlu ise NBA’de bu yaz serbest kalacak. Kariyerine nasıl bir yön çizeceği merak ediliyor. En büyük olasılık emeklilik kararı alması ve son 3 sezondur ortaya koyduğu performans düşünüldüğünde NBA’den kontrat alması oldukça zor. 1979 doğumlu oyuncu Avrupa’ya dönerse ilk tercihinin tuttuğu takım olan Fenerbahçe’de oynamak olduğunu zamanında belirtmişti. Türk basketbolunun yetiştirdiği en komple basketbolcu için Fenerbahçe kariyerinde eksik olan şampiyonluğu yaşayabileceği bir adres olabilir fakat emeklilik kararı alması daha muhtemel gibi gözüküyor.

Dağhan Duru

1 yorum:

  1. aslında calathes için avrupalı demek ne derece doğru bilemiyorum. aynı michael bramos gibi calathes'de abd doğumlu ve tamamen amerikan altyapısının bir ürünü. tarz olarak avrupaya daha yatkın onu da ekleyeyim.

    YanıtlaSil