26 Temmuz 2015 Pazar

Bir geleneği değiştirecek isim: Ömer Utku Al

Türk basketbolunda, en iyi zamanlarda bile süregelen oyun kurucu ve asist yapan oyuncu eksikliği birçok kez Avrupa ve Dünya şampiyonalarında bir seviye yukarı çıkmamıza engel olmuştur. 90'ların sonundan itibaren Orhun Ene, Kerem Tunçeri, Ender Arslan gibi isimlerin sürüklediği 1 numara pozisyonumuz, en başarılı olduğumuz turnuvalarda dahi zayıf karnımız olarak dikkat çekerken, birçok kez de turnuvaların en düşük asist ortalaması yakalayan takımlar arasında yer almışızdır. 2001 Avrupa ikinciliğimizde Orhun'un yokluğunda birçok maçta Hidayet'i 1 numaraya çektiğimizi, Kerem'in sakatlığında yaşadığımız oyun kurucu sıkıntılarını, zaman zaman Sinan'dan 1 numara yaratmaya çalıştığımızı hepimizi hatırlarız.


Geçtiğimiz U16 Avrupa Şampiyonası'nda yarı final yapan milli takımımızda dikkat çeken isimler arasında yer alan oyun kurucu Ömer Utku Al, turnuvanın asist kralı olarak bu geleneği sona erdirme yolunda önemli bir adım atmıştı. Turnuvayı 6.7 asist ortalamasıyla zirvede tamamlayan Ömer, top çalmada da 2.7 ile ikinci sırada yer almıştı.
 
Yaş gruplarında zaman zaman dikkat çeken istatistikler yakalamak mümkün tabiki. Önemli olan bu başarıyı tek turnuva başarısı olmaktan çıkarıp, sürekli hale getirebilmek. Bu seneki U18 Avrupa Şampiyonası, tam da bu yüzden, bir üst yaş kategorisinde mücadele edecek olan Ömer için önemli bir sınavdı. Turnuvada bizim de gözümüz, millilerimizin başarısı kadar, Ömer'in geçtiğimiz seneden gelen başarılı oyun kurucu yeteneklerini bir üst yaş kategorisine de taşıyıp taşıyamayacağında idi. İlk tur grup maçları sona erdiğinde 3 maçını da kazanarak grup lideri olarak ikinci tura yükselen milli takımımız maç başına ortalama 17.3 asistle turnuvanın en asistçi takımı olmakla birlikte, Ömer Utku Al da maç başına 6.3 asist ortalamasıyla asist krallığında zirvedeki yerini kimseye bırakmadı. 3 maçta ortalama 30 dakikada 7.7 sayı, 6.3 asist ortalaması yakalayan Ömer, 2 top çalma, %44 üç sayı isabeti ile de Furkan Korkmaz ile birlikte millilerimizi sürükleyen isimlerin arasında yer aldı.
Başta da söylediğimiz gibi, yaş kategorilerindeki istatistikler yanıltıcı olabilir ve zamanla A takımlara geçtikçe mutlaka düşecektir. Fakat Türk basketbolunun kanayan yarası olan 1 numara pozisyonunda asist yapan oyun kurucu sorunsalını çözme yolunda henüz bu seviyede bir adım atmış olmamız Türk basketbolu adına sevindirici olmakla birlikte, genç Ömer'in de geleceği için oldukça olumlu bir gelişme. Ömer'e hem bu tunuva hem de geleceğinde başarılar diler, onu Milli takımımızla birlikte senelerce başarıdan başarıya koşarken izlemeyi temenni ederiz.

20 yorum:

  1. ÖMER gibi niceleri var gelip geçiyor berk var kartal var en önemlisi kenan sipahi ama iş zirveye o seviyeye gelince bitiyorlar yada üstüne koyamıyorlar maalesef

    YanıtlaSil
  2. Tebrikler ömer tebrikler kasım hocam allah yolunu açık etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonra hem Ömer'e hem de antrenörlerine daha çok iş düşüyor. Umarım hakettiği dakikaları alır; fazlasını almak için daha da çok çabalar.

      Sil
  3. ömer utku bence de bir şeyi değiştirebilir gibi oynuyor bu gibi gençlerin önü tamamen açılmalı ve desteklenmeli bence de

    YanıtlaSil
  4. ömer utku al geleceği parlak bir basketçi bu sene ve ileriki senelerde adını daha çok duyacağız bence bu ismin

    YanıtlaSil
  5. Genç yeteneklere her zaman şans vermek lazım

    YanıtlaSil
  6. Umarım Ömer gibi daha çok genç yenetek çıkar tabii futbolda da genç yeteneklerin çıkmasını istiyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Geleceği şekillendirecek kişiler gençlerdir. Gençlere Destek ve eğitim bu ülkenin yararına olacaktır.

    YanıtlaSil
  8. ömer her geçen gün daha da başarılı oluyor. yıllar sonra dünya çapında bir oyuncu olacaktır bana göre

    YanıtlaSil
  9. hepsini tebrik ediyorum Ömer Utku Al yolun açık olsun

    YanıtlaSil
  10. ömer bu sene oynamış olduğu oyunla gerçekten göz dolduruyor. tebrik ederim kendisini

    YanıtlaSil
  11. Ömer Utku Al çok iyi oyunculardan biridir tebrikler diliyorum.

    YanıtlaSil
  12. bundan 3-4 yıl önce bu çocuk çok konuşuldu ama şimdi yaptığı işlerle gündeme gelen bir oyuncu değil. çabuk söndü.

    YanıtlaSil
  13. Ömer Utku Al geçmişte çok konuşulsa bile çok çabuk söndü. Artık kendisi hakkında pek iyi şeyler duymuyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu sene basının da kendisin göz ardı etmesi ve oyununun biraz daha düşmesi nedniyle duyamıyorz evet ama halen iyi bir oyuncu

      Sil
  14. Erkan aslında bakarsan basketbol hakkında birşeyler duymuyoruz. NBA sürekli basında fakat TR basketbolu ilgisiz kalınıyor.

    YanıtlaSil
  15. Ömer Utku Al gayet iyi biriydi. Bu arada listeyi yazarken her nedense İbrahim Kutluay unutulmuş. Geçmiş efsanevi oyuncular arasında yer alıyor o attığı 3'lükler ile birçok maçı çevirmişliğimiz var.

    YanıtlaSil
  16. Her zaman böyle yetenekler bulunmuyor hocam Ömer utku Al'i keşfedene tsk ediyorum.

    YanıtlaSil
  17. valla tebrikler ömer utku aldını başını gidiyor

    YanıtlaSil
  18. Ömer Utku Al gibi yeteneklere her zaman destek olmamız gerekir çünkü bu tip oyuncular diğer ülkelerde de Ülkemizi iyi bir şekilde temsil edebilir.

    YanıtlaSil