30 Temmuz 2014 Çarşamba

Liderlik yolunda son viraj Sırbistan

U18 Erkek Basketbol Milli takımımız Konya'da devam eden Avrupa Şampiyonası'nda yoluna emin adımlarla devam ediyor. İkinci tur gruplarındaki ikinci maçında dün İspanya karşısında ikinci çeyrekteki performansıyla rakibini nakavt eden genç millilerimiz, sahadan 84-71 galip ayrılarak ilk iki sıradaki yerlerini garantilediler. Bu akşam 20:45'te Sırbistan ile karşılaşacak gençlerimiz, karşılaşmayı kazandığı takdirde grubu lider tamamlayacaklar.
 
 
 
Zaman zaman baskılı tam saha savunma ile rakibi yıldıran ve kolay top çıkarmasını engelleyen milli takımımız, bu özelliklerini özellikle dünkü maçın ikinci çeyreğinde sahaya başarıyla yansıttılar. İkinci çeyreğin 2.5 dakikası geride kalmışken skorda 24-26 İspanya üstünlüğü olmasına ragmen, 50-30'luk devre skoru bunun en önemli göstergesi. 26-4'lük serinin ihtişamı yanında, bu serinin önemli bir kısmında kaptan Egemen'in benchte oturuyor olması da ayrı bir artı unsur. Sırbistan karşısında bu tip bir savunma serisinin bize kuşkusuz avantaj sağlayacaktır. Her ne kadar Stefan Peno'nun yükselen performansı bir soru işareti olsa da, herşeyin bizim elimizde olduğunu unutmamalıyız.
Savunma demişken, özellikle Egemen'in sahada olmadığı dönemlerde pota altı savunmasındaki zaafımıza acil bir çözüm bulmak gerekiyor. Zaman zaman Egemen'in de çabuk faul problemine girebildiği düşünüldüğünde, Ege ve Ayberk'in pota altını kapatmakta biraz zorlandığını görüyoruz. Kısalarımız da baskılı savunma sonrası kolay geçildiği zamanlarda, rakibe boş turnpike verme problemimize bir an once çözüm bulmalıyız.
Egemen Güven her maç yükselen performansıyla şüphesiz takımımızın yıldızı konumunda. Dün de 21 sayı, 18 ribaund, 5 blokla pota altını İspanyollar'a adeta kararttı. Fakat dün bir alt jenerasyondan gelen Furkan'ı da zevkle izledik. Önemli bir şut tehdidi olan Furkan'ın her geçen gün takıma daha fazla adapte olduğunu gözlemlemekteyiz. Berk de ilk maçlarda beklentinin altında kaldığını düşündüğümüz oyunculardan biriydi. Dün kendisinden 15 sayılık bir performans izledik. Savunmasındaki açıkları da kapattığı ve şutunu geliştirdiği takdirde hızı ve oyun zekasıyla çok daha büyük bir basketbolcu olacaktır.
Bugün Sırbistan karşısında liderlik için mücadele edeceğiz. Şimdiye kadar tek yenilgilerini bizim mağlup ettiğimiz Karadağ'a karşı aldılar. Turnuvada şu ana kadar en etkili isimleri 12.5 sayı, 8.5 ribaund ortalamasıyla oynayan Lazarevic olmakla birlikte, skora eşit oranda katkıda bulunan Dokovic, Vucetic, Peno, Ostojic, Marinkovic gibi isimlere sahipler. Bizim için işin sırrı yine savunmadan geçiyor. Takım olarak oynayan, basketbolu bilen bir takıma karşı oynayacağız. Topu mümkün olduğunca pota altına indirip, kısalarımızın da hareketliliğinde faydalanıp konsantrasyonumuzu maç sonuna kadar üst düzeyde tutmalıyız. Bunun yanında ilk maçlarda faul hakkımızı erken doldurup rakibi çabuk çizgiye gönderdiğimiz dikkati çekti. Sırbistan %82 ile serbest atış atan bir takım. Bu zaafımızdan faydalanmak isteyeceklerdir. Eller değil, ayaklarla savunmak lazım. Başarılar gençler.

1 yorum:

  1. Sırbistan'ı yenemeyebiliriz. Çeyrek finali garantilediğimizden dolayı. Yine de en azından yarıfinal yapacağız eminimki

    YanıtlaSil