20 Nisan 2014 Pazar

SUSMA HAYKIR e-BİLETE HAYIR!

Son günlerde futbol gündeminin önemli tartışma konularından biri olan ve bu hafta itibariyle uygulamasına başlanan e-bilet uygulaması henüz parkelere bulaşmadan biz de tepkimizi vermek istiyoruz. Birkaç ay sonra basketbol salonlarında da uygulanmaya başlanması düşünüldüğünde mağdur kalmamak için SUSMA HAYKIR e-BİLETE HAYIR!
 
Sözde tribünlerdeki şiddeti önleme amaçlı olarak çıkarılan, spor sevgisini arttıracağı iddia edilen bu uygulamanın başladığı ilk hafta tribünlerde adeta in cin top oynuyordu. Getirdiği olumsuzlukları bir kenara bırakacak olursak, sezon ortasında getirilen ve taraftarların hazırlıksız yakalanmasına neden olan bu uygulamayla birçok maçta ev sahibi takımlar ligin kritik son haftalarında taraftar desteğinden yoksun mücadele etmek zorunda kaldılar. (Bakınız Süper Lig peşinde koşan Samsunspor ve düşmeme mücadelesi yapan Erciyes tribünleri)







Uygulamanın getirdiklerinden dikkatimizi çekenlere bakacak olursak:

* Herşeyden önce hayatında ilk kez maça gitmek isteyen ve buna gideceği maçın birkaç gün öncesinde karar veren bir kişi için “geçmiş olsun” demek gerekiyor. Zira yapacağı başvuru sonrası Passolig kartının eline ulaşabilmesi en iyi ihtimalle 4-5 iş günü sürüyor.

* Aynı kişi zaten hayatında ilk kez maça gitmiş; bir daha da sezon içinde 2-3 kez maça gider ya da gitmez. Maç biletlerinin birçok takım için 5-10 TL arasında değiştiği ülkemizde senede 2-3 maça gidecek birinin bu bilet fiyatı üzerine 17 ya da 25 TL yılık kart ücreti ödemesi sizce ne kadar mantıklı? Bence değil. Bu şekilde “gitsem de olur gitmesem de” mantığıyla maça giden kişiler bu mantıkla bu 2-3 maça da gitmeyecektir. Bu mudur sporu sevdirmenin yolu?

* Bu uygulamanın bir diğer yönü ise tarafsız spor seyircilerinin maçlara girişlerini kısıtlaması. Kanunda diyor ki “biz kartların üzerine tuttuğunuz takımın logosunu yapıştıracağız ve başka takımın maçlarına gidip gidemeyeceğinizi de TFF belirleyecek”. İyi de arkadaş, ben tarafsız gözle sadece maç seyretmek için alakasız bir maça gitmek isteyemez miyim? Nitekim, şahsen hem tuttuğum takımın hem de başka birçok takımın maçına defalarca gitmiş biri olarak bu uygulama sonrası keyif için basketbol izlemem engellenecekse ben tekrar SUSMA HAYKIR e-BİLETE HAYIR! derim.

* Diyelim ki, 3 çocuklu bir aile babasısınız ve haftasonu keyfiniz çocukları da alıp tribüne gitmek. Zaten 4 bilet parasını zar zor bir araya getiriyorsunuz. Bir de üzerine 4 x 25 TL kart parası biniyor. Bir kez daha düşünmez misiniz maçlara gitmeye devam edip etmeyeceğinizi?

* Yine diyelim ki, karta bilet tanımladınız; ama son dakikada acil bir telefon geldi ve maça giremeyeceksiniz. Artık eskiden olduğu gibi biletinizi bir arkadaşınıza veremeyeceksiniz. Bir yerlerden İnternet bulacak, sisteme girecek, arkadaşınızın e-biletine transfer yapmak zorunda olacaksınız. Tabi bütün bunlar maç giriş saatlerinde yoğunluktan sistemin kilitlenmediği varsayarak konuşuluyor. Büyük ihtimalle de bunu yapmaya üşeneceksiniz ve bilet parası sistemin içinde olan herhangi bir kurumun cebine cukkalanacak.

Bu sayılanlar uygulama hakkında ilk aklıma gelenler. Dahası mutlaka vardır. Şimdi bu durumda hayatında kaç kez maça gittiğinden şüphe duyduğumuz insanlarca hazırlanan böyle bir kanun ve uygulamanın Türk Sporu’nu geliştireceğine inanmamız beklenmesin lütfen. Bu uygulama parkelere yansıdığında mağdur olmamak için SUSMA HAYKIR e-BİLETE HAYIR!

1 yorum:

  1. ebilete hayır21 Nisan 2014 00:17

    Twitter'da #EbileteHayır hastagine de desteğinizi bekliyoruz

    YanıtlaSil