7 Kasım 2013 Perşembe

Efes Zalgiris'i son çeyrekte geçti: 72-61

Turkish Airlines Euroleauge B Grubu’ndaki dördüncü maçında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Litvanya’nın ekol takımı Zalgiris Kaunas’ı konuk eden Anadolu Efes, rakibini 72-61 yenerek gruptaki üçüncü galibiyetini elde etti. Efes zaman zaman kopmalar yaşadığı maçı son çeyrekteki performansı ile kazanırken, lacivert beyazlıların Kerem Gönlüm’Ün sakatlığı nedeniyle kadrosuna kattığı 4 numara Tadija Dragicevic maç boyu fazla etliye sütlüye karışmamasına rağmen, final periyodunun kritik anlarında attığı sayılarla maçın kazanılmasında kilit isim oldu.
İki takımın da savunmayı geri planda bıraktığı ilk çeyreğe Hopson ve Savanovic’in sayılarıyla iyi başlayan Anadolu Efes 7.5 dakika sonunda 24-16’lık üstünlüğü yakaladı. Bu ikiliye Planinic de fiziksel üstünlüğünü kullanarak yakın mesafeden bulduğu sayılarla katılınca, bu şekilde sürecek bir maçı Efes’in rahat kazanabileceğini düşünmeye başladık. Özellikle Litvanya temsilcisinin pota altında Javtokas ve Lavrinovic gibi basketbolunun gerileme dönemine girmiş iki uzunun olması, Efes’in pota altında Semih ile de üstünlüğü kurabileceğini düşündürmeye başlamıştı. Fakat bu sezon birçok kez olduğu gibi Efes için evdeki hesap çarşıya uymadı. Zalgiris’te Dentmon’dan gelen ard arda üçlük isabetlere Javtokas ve Jankunas’ın hücum ribaundları eklenince konuk ekip farkı kapattı. Planinic’in kenara geldiği dönemde yapılan top kayıpları ve yaşlı kurt Jasikevicius’un benchten gelip attığı basketlerle sayı bulan Zalgiris çeyrek sonunda 27-27’lik eşitliği yakaladı. İkinci çeyrek karşılıklı sayılarla geçerken, bu çeyrekte savunmaların biraz daha ön plana çıktığı görüldü. Zalgiris faulleri Efes’in çok kez çizgiye gelmesini sağlarken, serbest atış yüzdesinin çok iyi olmaması Efes’in skora hakim olmasını engelledi. Zalgiris pota altına karşı Semih ve Barac’ı bir türlü kullanamayn Efes, tercih ettiği dış şutlardan da isabet sağlayamayınca Birkan ve Doğuş ile agresifleşen savunmasının meyvelerini alamadı ve devre 38-38 eşitlikle tamamlandı.

Üçüncü çeyrekte de ilk çeyreğe benzer bir gidişat vardı. Savanovic ve Hopson ile sayı bulan Efes, Zalgiris’in şut ritminin bozulmasının da etkisiyle farkı açmaya başladı ve 3:30 kala 50-43’ü yakaladı. Fakat hücumdaki disiplini bir türlü yakalayamayan lacivert beyazlılar, iki isabetsiz dış şut ve ardından Lavrinovic ve Pocius’un üçlükleriyle tekrar rakibine yakalandı. Bu dakikalarda Zalgiris’e çok sayıda hücum ribaundu veren Efes, Litvanya ekibinin de hücumda zorlanması sonrası son 10 dakikaya girerken skordaki üstünlüğünü korumayı başardı: 51-49. Final periyoduna Zalgiris hem Saras hem Dentmon’u sahada tutarak başlarken, Efes de Barac’ı bir süre daha kenara almadı. İlk 3 dakika 54-54 eşitlikle geçtikten sonra Dragicevic’ten gelen 5 sayıyla öne fırlayan Efes, yine Tadija’nın 24 saniye dolmak üzereyken attığı uzun mesafeli son  saniye üçlük ve Semih’e yağtığı asist sonrası 2:50 kala 64-56’yı yakaladı. Bu seri sırasında savunmasını da sertleştiren Anadolu Efes, üst üste iki hücum Zalgiris’e 24 saniyede potayı göstermedi. Kalan sürede yakaladığı farkı koruyan temsilcimiz sahadan 72-61 galip ayrılarak gruptaki dördüncü maçında üçüncü galibiyetine ulaştı.
Anadolu Efes’te Scotty Hopson15 sayı, 4 ribaund, 2 top çalma, Dusko Savanovic ve Kostas Vasileiadis 13’er sayı; Tadija Dragicevic ve Semih Erden de 10’ar sayı ile galibiyette önemli rol oynarlarken, Zalgiris’te en skorer isim 14 sayı, 5 asist, 3 top çalma ile karşılaşmayı tamamlayan Justin Dentmon oldu. Tabi burada Dentmon’un bu 14 sayının tamamını ilk çeyrekte attığını ve top kaybı sayısını 7 olduğunu da belirtmek gerekir.

0 comments:

Yorum Gönder