29 Kasım 2013 Cuma

Abdi İpekçi'ye hırsız girdi!

Anadolu Efes Turkish Airlines Euroleague B Grubu’ndaki yedinci maçında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda konuk ettiği Fransız ekibi Strasbourg’u  farklı bir şekilde 88-65 mağlup ederek iki maç ara sonrası galibiyetle tanıştı ve kötü gidişe dur dedi. Özellikle maçın başında yağtığı iyi savunma ve kapılan toplar sonrası hızlı hücumlardan kaydettiği sayılarla farkı açan Anadolu Efes, maç boyunca bu ritmi koruyup rahat bir şekilde dördüncü galibiyetine ulaştı. Efes bugün tam 18 top çalarken, bu istatistikle kendi Euroleague rekorunu egale etti.
 
 
Maça Gordon & Doğuş ikilisyle başlayan ve bu ikilinin daha Strasbourg hücumları başlamadan kaptığı toplarla rakibe kolay sayı şansı vermeyen Anadolu Efes’te Doğuş’un hırsı, her topa elini sokması ve Gordon’un çabuk ayakları ve akıllı savunması daha ilk çeyrekte Efes adına 9 top çalmayı istatistik hanesine yazdırdı. Kapılan bu topların neredeyse tamamı Efes adına fast breakle sonuçlandırken, arayı gitgide açan temsilcimiz devreyi 46-29 önde tamamladı. İlk yarıda Anadolu Efes’te savunmadaki agresif oyuna hücumda Hopson da yüzdeli şutlarıyla eşlik ederken, Strasbourg’ta pota altında Alexis Ajinca dışında skorda etkili olan bir oyuncu çıkmadı. Pota altında Semih ve Deniz Ajinca’yı durdurmakta zorlanırken, Fransız ekibinde ikinci bir skor opsiyonunun çıkmaması farkın kapanmasına engel oldu.

İkinci devreye de agresif savunmayla başlayan Anadolu Efes, Gordon’un kaptığı toplar sonrası bulduğu hızlı hücum sayıları ve pota altında Semih’in dominant oyunu ile farkı 30 sayıya kadar çıkardı: 66-36. Milli yıldızımız pota altındaki agresifliğiyle ard arda sayılar bulurken, kendisinden alışık olmadığımız şekilde 3 de güzel asist yaparak arkadaşlarına da attırmayı ihmal etmedi. Farkın 30 sayıya çıkmasının ardından oyuncu değişikliklerine giden Efes, Planinic’in dümene geçmesi ardından biraz oyundan kopmaya başladı. Ardarda gelen Strasbourg sayıları bitime 5 dakika kala farkı 15 sayı seviyesine indirse de, tekrar oyuna giren Gordon, Semih ve Hopson savunmayı canlandırıp maç sonundaki 23 sayılık farkın gelmesini sağladılar. Bu noktada Planinic’e değinmeden geçemeyeceğim; zira Avrupa basketbolunun önemli yıldızlarından biri olan ve NBA tecrübesini de kariyerinde bulundurarak Efes’e gelen yıldız guard’ın sezon başından beri Anadolu Efes’e katkısının oldukça düşük olması dikkatlerden kaçmıyor. Hem fizik hem de kapasite olarak Anadolu Efes’i bu sezon bir seviye daha yukarı çekmesi beklenen Planinic’in oyunda olduğu sürede beklenen katkıyı koyamaması ve tecrübesine yakışmayan hatalar yapması, Hırvat oyun kurucunun İstanbul serüveninin tatil havasında geçtiğini düşünmemize neden oluyor. Üzülerek inanıyorum ki, bugün Efes maça Doğuş & Gordon değil de bu ikiliden birinin yerine Planinic ile çıksaydı maçı bu kadar çabuk koparamazdı.
Anadolu Efes’te 23 sayı ile karşılaşmayı tamamlayan Scotty Hopson en skorer isim olurken, 18 sayı, 7 asist, 5 top çalma ile oynayan Jamon Gordon ve 12’şer sayı ile mücadele eden Semih Erden ve Kostas Vasileiadis lacivert beyazlıların sayı yükünü çeken isimler oldular. Semih ayrıca 9 ribaund, 4 asist ve 3 de top çalma ile karşılaşmayı tamamladı. Efes’in savunmadaki lokomotifi Doğuş ise 6 sayıda kalmasına rağmen ilk çeyrekteki 4 top çalması ile momentumun maç başından itibaren Efes’te olmasında önemli rol oynadı.

1 yorum: