14 Ekim 2013 Pazartesi

Euro Cup’ta Pınar Karşıyaka ve E Grubu

Khimki Moscow Region: 2012’de bu kupayı müzesine götüren, geçtiğimiz sezon ise Euroleague’de TOP16 yapan Rus ekibi kupanın iddialı takımlarından. Her ne kadar Euroleague elemelerinde ilk turda beklenmedik bir Oostende yenilgisi alsalar da bu onların potansiyeli için bir ölçü değil. Geçtiğimiz sezonki kadrodan iki önemli eksikleri var: Bu sezon Beko Basketbol Ligi’nde izleyeceğimiz Zoran Planinic ve Vitaly Fridzon. Fakat Sergey Monya’nın önderliğinde Loncar, Augustine, Davis, Koponen gibi isimlerin yanına Marko Popovic, Mike Green ve Mickael Gelabale’in de katılımıyla kurulan kadro alışma sürecini aştığında kupanın en büyük adayı konumuna gelebilecek kalitede.
                              
CSU Asesoft Ploiesti: Müzesinde eski formatıyla 2005 yılında kazandığı Euro Cup kupası bulunduran Ploesti geçtiğimiz sezon Eurochallenge’a grup aşamasında veda etti. Ülkelerinde son 10 yılda 9 şampiyonlukları var; ama yurt dışında 2005’teki başarıyı tekrarlayabilmiş değiller. Kupayı kaldıran takımda yer alan kaptan Catalin Burlacu ilerleyen yaşına rağmen hala 40 dakikaya yakın oyunuyor ve takımın en etkililerinden. Geçtiğimiz ay Finlandiya ile Eurobasket2013’te dikkat çeken Gerald Lee ise onun pota altındaki yükünü azaltmaya çalışacak. Geçen sezonki play-off serisinin yıldızı Ganalı Alhaji Mohammed de skor yükünü çekmekte. 3 numara için alınan Jonte Flowers’ın takıma katkısı ise sıralamadaki yerlerini belirleyecek. Yine de böyle bir grupta Romen ekibinin zirveyi zorlaması mümkün değil gibi. Üçüncü olup bir üst tura yükselmeleri bile onlar için önemli başarı olur.


Hapoel Migdal Jerusalem: 21 yüzyılın ilk yıllarında Saporta ve Euru Cup’ta başarılı sonuçlara imza atan İsrail temsilcisi, sonrasında düzenli olarak Avrupa kupalarına katılan sıradan bir takım haline geldi. Geçen sezonki hayal kırıklığı sonrası bu sezon kadroya yeni isimler ilave edildi. İsrail basketbolunun önemli isimlerinden Yanniv Green ve Yotam Halperin ile sözleşme imzalayan ekip, Olin Edirne’den tanıdığımız Belarus Parakhouski’yi de kadrosuna kattı. Euroleague tecrübeli Amerikalılar Ronald Dupree ve Derwin Kitchen’ın da eklendiği kadroda, genç İsrailli Adam Ariel’den de çok şeyler bekleniyor. Kısacası beklenti büyük; ama takım çok yeni. Şaşırtmadan ilk 2’yi zorlayacağı gibi beklenmedik şekilde ilk turdan elenebilirler.

Lukoil Academic Sofia: 11 senedir Bulgar lig şampiyonluğunu kimseye bırakmayan Lukoil, Avrupa arenasının ise klasik loser’larından biri. Olin’den tandığımız Filip Videnov'un takıma katılması önemli bir artı olsa da, takımı bir level yukarı taşıyacak başka oyuncuları yok. Şans vermediğim ekiplerden.

Igokea Aleksandrovac: Kadrosundaki Sırp ve Karadağlı isimler ile pek Boşnak ekibi görünümü vermese de, geçtiğimiz sezonun Bosna şampiyonu Igokea. Aynı zamanda geçtiğimiz sezon Adriyatik Ligi’ni normal sezonda lider kapatıp yarı finalde Partizan’a elendiler. Her ne kadar kadrodaki önemli isimlerden Hammonds, Edwards, Joksimovic’i kaybetseler de, Jorovic en önemli skor gücü olarak kadroda korunmakta. Kağıt üzerinde isim isim baktığımızda önemli bir tecrübe eksikleri göze çarpıyor. Aynı zamanda pota altında da zorlanacaklar gibi. Yine de geçen seneden yakaladıkları ivme ve taraftarın itici gücü ile kolay lokma olmayacaklardır. Çarşamba günü Karşıyaka Arena’da vitrine çıkacaklar.


Ve son olarak da Pınar Karşıyaka… Geçtiğimiz sezon kılpayı kaçan Eurochallenge şampiyonluğu sonrası takımın çoğunu değiştiren yeşil kırmızılılar, Dixon ve Diebler’i kadroda tutsalar da, yeni gelen isimlerle bir seviye yukarı çıkamadılar. Klasik rotasyonlarına Yunus, Egemen, Mutlu gibi "oyuna girse de sırıtmayacak" isimlerin eklenmesi rotasyonu genişletse de, Leo Lyons gibi “parkenin hangi yarısında patlayacağı belli olmayan bir bomba”nın kadroda bulunması en büyük dezavantajları. Birinin ona Jordan değil, sıradan bir 4 numara olduğunu söylemesi lazım. Pota altında Batista’nın tecrübesi ile gelen artıları daha iyi bir 4 numara ile avantaja çevirmek daha akılcı olabilir. Sezon başı itibariyle dış şuta dayalı bir basketbol oynayacağa benzeyen KafKaf, bu yönde Dixon, Diebler,Can, Yunus, İnanç, Barış gibi şutörlere sahip. Yalnız Ufuk Hoca’nın pota altına yönelik de birkaç düşüncesinin olması gerekiyor. İçeride Batista gibi basketbol zekası ve tekniği yüksek bir uzun varken kullanmak lazım. Zamanla daha iyiye gidecektir diye umuyorum. Egemen’in kadroya monte edilmesi de diğer önemli konu. Pınar Karşıyaka 2. olarak gruptan çıkmalı; ama şüphelerim de yok değil. 

1 yorum: