27 Nisan 2013 Cumartesi

Helal OLMASIN Anadolu Efes!

Turkish Airlines Euroleague'de çeyrek final serilerinin son maçında Pire'de Olympiakos'un rakibi olan Anadolu Efes, ilk yarıda bir ara 15 sayı farkla öne geçtiği maçın ikinci devresinde üstünlüğünü koruyamayarak sahadan 82-72 mağlup ayrıldı ve rakibini Final Four'a yolcu etti. 


Bu maçla ilgili nasıl bir yorum yapılır? Ya da böyle bir maçın teknik analizini yapmak ne kadar mantıklı? Sanırım yazacaklarımız maç özelinde olmamalı. Senelerdir Anadolu Efes'in 90'lardaki, hatta 2000'lerin başındaki havasından çok uzakta olduğunu söylüyoruz, yazıyoruz. Yapılan onca yatırım, harcanan milyonlarca euro ve kandırılan on milyonlar... Türk basketbolunun bel kemiği diye iddia edilen bir takım...

Bu sene Anadolu Efes bir kez daha geçen senelerin hayal kırıklığını unutturmak için bir takım kurdu. Öyle ki, Jordan Farmar, Jamon Gordon, Sasha Vujacic, Dusko Savanovic gibi yıldızların yanına milli takımımızın değerli oyuncularını da katarak oldukça iddialı bir hale geldiler. Hatta Euroleague ikinci tur maçlarına yaptıkları başlangıçla yıllardır kendilerini eleştiren biri olarak, eski Efes Pilsen havasını yakalama yolunda  benim bile umutlarımı artırdılar. Fakat kazanılan CSKA Moskova maçı sonrası başlayan düşüşe bir türlü önlem alınamadı ve Final Four öncesi son virajda, ikinci çeyrekte 15 sayı farkın yakalandığı bir maç 10 sayı farkla kaybedilerek yine Avrupa defteri kapandı.
Şimdi bugün herkes kendilerine yaşattığı heyecandan dolayı teşekkür edecek, "canları sağolsun, çeyrek finalde önemli bir başarı" diyecek. Ben ise bunları okudukça bu neyine kafasıdır anlamakta zorlanıyorum. Olympiakos son şampiyon hikayelerini bırakın lütfen. Sen yarı bütçenle kurulmuş bir takıma karşı, favori olduğun bir seride, hem de 15 sayı öne geçtiğin son maçı kaybederek kupaya veda edeceksin; sonra da biz hakkımızı sana helal edeceğiz. YOK ÖYLE BİR DÜNYA! Hedefin Final Four ise ve sen bunu başaramamışsan BAŞARISIZSINDIR! Ve bu başarısızlığın sorumluları da bir an önce hesap vermelidirler. Aldıkları paranın karşılığını veremiyorlarsa hesabını verecekler. Yöneticisinden koçuna, oyuncusundan sağlık ekibine herkes bu başarısızlığın hesabını vermelidir.
Bu tip yorumların en büyük savunması "Anadolu Efes'in altyapıya verdiği önemdir". Bir Allah'ın kulu bana bu sezon ligde ve de Avrupa'da kaç genç oyuncuya ne kadar süre verdiğini söyleyebilir mi? Senelerdir aynı Türk oyuncular sahada. Gökhan Şirin (ki 23 yaşında) diye bir çocuk vardı, büyük ümitler beslenilen, gelecek vaadeden. Nerde şimdi o? Karşıyaka'dan Birkan'ı (23) aldılar. Geçtiğimiz 3 sezon ligde ilk 5 çıkıp elle tutulur ortalamalar yakalayan Birkan pas tutacak yakında benchte, Avrupa'da oyuna dahi giremiyor. Bir tek Doğuş Balbay var nispeten genç sayılabilecek ve süre alan ki (ligde 11 dakika!), o da zaten Fenerbahçe kökenli.
Şimdi lütfen sorumlular şapkalarını önlerine koysunlar. Önce biraz düşünsünler, sonra da gerekeni yapsınlar. Ortada bir başarısızlık var ve sorumluları da bunun hesabını vermeliler. Bu başarısızlık sonrası BEN EFES'E HAKKIMI HELAL ETMİYORUM.

0 comments:

Yorum Gönder