11 Eylül 2012 Salı

Çok Çek'tik ama mutlu bitirdik: 81-58


A Milli Basketbol Takımımız Slovenya 2013 yolundaki son eleme grubu maçında İstanbul Ülker Sports Arena’da konuk ettiği Çek Cumhuriyeti’ni 81-58mağlup ederek Avrupa Şampiyonası biletini elde etti. İlk maçta rakibine deplasmanda 18 sayılık bir farkla yenilen milliler, rövanşı 23 sayılık bir galibiyetle alınca grubu ikinci bitirmiş oldu.

Kritik maça Sinan-Serhat-Emir-Furkan-Kerem beşiyle başlayan Türkiye, ilk dakikalarda elemelerin genelinde olduğu gibi tutuktu. Ard arda hücumlarda top kayıpları gelirken, savunma sertliğini de yakalayamadığımızdan kolay sayılara çözüm bulamadık. Top kayıplarına rağmen topu ısrarla içeri indirmeye devam edip Kerem Gönlüm’ün etkinliğinden faydalanmaya başlayınca kolay sayılar bulan milliler, aynı zamanda rakibin de faul hakkını doldurdular. Bu dakikalarda Emir, Pumprla’nın savunmasında peş peşe hatalar yapıp kolay penetrelere izin verse de, Kerem’in dağıttığı Çek pota altını yıkmak için oyuna giren Semih’in top çalma ve bloklarıyla canlanan savunmamız ve Çek’lerin faul problemine girmesi sonucu farkı yavaş yavaş açarak ilk çeyreği 25-17 önde bitirdik. Elemeler genelinde yerlerde sürünen serbest atış yüzdemizin %92.3 (12/13) olması, lehimize 10 faul çalınan bir çeyrekte farkı açmamızdaki en önemli etkendi.
İkinci çeyreğe Semih-İlkan ikilisininin 6-0’lık serisiyle başlayıp, savunmadaki gayretle 4 dakika boyunca sayı yemeyerek farkı 16 sayıya çıkardık: 33-17. Kerem-Furkan ikilisinin oyuna girmesinden sonra pota altı savunmasında daha da sertleşen milliler devrenin bitimine 4:36 kala da Kerem’in turnikesi sonrası ikincilik için yeterli 18 sayılık farkı yakaladılar: 37-19. Çek molasından sonra hücumda biraz durgunlaşsak da, hiç yumuşamayan savunma ve hücumda tıkandığımız anlarda Kerem ve Emir’in zekice asist ve sayılarıyla devre sonuna geldiğimizde skorbordda 44-26 üstünlüğümüz vardı. İlk yarıda milli takımımızda 13/15’lik serbest atış yüzdesi dikkat çekerken, asistlerdeki 11-5, top çalmalardaki 9-3’lük üstünlüğümüz farkı getiren diğer unsurlardı. 44 sayının 31’inin uzunlarda gelmesi ve Emir’in 6 asisti diğer dikkat çeken istatistikler olurken, rakibe tam 11 hücum ribaundu vermemiz ilk devredeki en olumsuz yanımızdı.
Soyunma odası dönüşü bir Türk basketbolu klasiği olan “üçüncü periyot sendormu” korkusuyla yerlerimize otursak da hücumda pota altındaki ısrarımızdan vazgeçmeyip, Çekler’i dengesiz şutlara zorlayarak yakaladığımız 6-0’lık seri ile farkı 24 sayıya çıkardık: 50-28. Çeyrek süresince zaman zaman Emir’den dengesiz şutlar ve yorulan Semih’in hataları nedeniyle Çekler’i ümitlendirsek de, Doğuş’un çaldığı top sonrası Welsh’i poster yaparak bastığı fast-break smacı ile coşan 12 Dev Adam son 10 dakikaya 65-40 ile önde girdi.
Final periyoduna Tanjevic takımı 3 uzun ile sahaya çıkarırken, alan savunmasına dönen Çekler’i önce Doğuş, ardından da Kerem’in üçlükleriyle cezalandırarak, doğruyu söylemek gerekirse biz bile fazlasıyla şaşırdık. Yine 3 uzun sahadayken Doğuş’un geriden gelerek yaptığı bir blok vardı ki, hem seyircinin “Doğuş” diye salonu inletmesine öncü oldu, hem de hiç alışık olmadığımız şekilde Tanjevic’i bile güldürmeyi başardı. 3 uzun ile hücumda çok verimli olamasak da iki savunmacı guard + 3 uzun ile savunmada Çekler’e potayı karartan milliler bu süreçte farkı korumasını bildiler. Son 6 dakikaya 75-47 önde girsek de, 3 uzun planının ömrünün dolduğu dakikalarda Tanjevic’in Emir-Ender ikilisini oyuna sokmakta geç kalması sonrası yaklaşık 4 dakika boyunca sayı bulamamamız sonucu son 3 dakikada fark 20 sayıya indi: 75-55. Son 45 saniyeye 76-55 üstünlüğümüzle girerken, Semih’in hücum ribaundu ve sonrasında yapılan taktik fauller milli takımımıza 81-58‘lik üstünlüğü getirdi.
Semih Erden 21 sayı, 11 ribaund, 4 top çalma, 2 blok ile A Milli Takımımız’ın en etkili ismi olurken, Kerem Gönlüm 20 sayı, 4 ribaund, İlkan Karaman 11 sayı, 2 ribaund, mücadelesiyle ayakta alkışlanan isimlerin başında gelen Doğuş Balbay 7 sayı, 3 ribaund, 4 top çalma ve Serhat Çetin 7 sayı, 2 ribaund, 2 asist ile karşılaşmayı tamamladılar. Çek Cumhuriyeti’nde ise Tomas Satorasnky 15 sayı ile en skorer isim oldu.

0 comments:

Yorum Gönder