6 Ekim 2011 Perşembe

Euroleague'e doğru... A Grubu değerlendirmesi - Güz Alpay

Turkish Airlines Euroleague'in başlamasına kısa bir süre kala, ön eleme maçlarının tamamlanıp grupların belirlenmesi ardından, takım ve grup değerlendirmelerine A grubundan başlıyoruz. Haberin devamında A grubundaki takımların değerlendirmelerini ve yazarımız Güz Alpay'ın sıralama tahminini okuyabileceksiniz...

Fenerbahçe Ülker
Kadro: Roko Ukic, Curtis Jerrels, Mirsad Türkcan, Ömer Onan, Erbil Eroğlu, Engin Atsür, Gasper Vidmar, Kaya Peker, James Gist, Oğuz Savaş, Hakan Demirel, Marko Tomas, Bojan Bogdanovic, Emir Preldzic, Rashid Mahalbasic.

Koç : Neven Spahija

A grubundaki temsilcimiz Fenerbahçe Ülker, özellikle kısalarda geniş bir rotasyona sahip. Geniş bir oyuncu havuzu bulunan sarı lacivertlilerin pota altındaki Mirsad Türkcan, Gasper Vidmar, Kaya Peker, James Gist ve Oğuz Savaş’tan oluşan beş kişilik uzun rotasyonu ise Fenerbahçe’nin sezon sonundaki yerinde en büyük etken
olacaktır. Bu beş kişilik rotasyonda Gasper Vidmar dışında Euroleague kalitesinde bir beş numara olmaması nedeniyle (aranızdan Oğuz Savaş fısıltıları yükseliyor; aman ha, duymamış olayım) pota altında diğer rakiplerine karşı sıkıntı yaşayabilirler. En başta da belirttiğim gibi kısalarda ise geniş bir rotasyon var. Roko Ukic, Marko Tomas, Bojan Bogdanovic,Emir Preldzic ve Ömer Onan kaliteleri belli oyuncular. Bu yüzden aralarında tercih yapmak zor olacaktır. Ukic takımın en önemli parçası; Tomas ve Ömer hem gerektiği anda sayı bulabilen hem de savunmayı iyi yapan oyuncular. Bogdanovic belki de Avrupa'nın en iyi şutörü, şut atarken eli hiç titremiyor, isabeti de buluyor. Emir'i zaten söylemeye gerek yok; takım için joker konumunda, gerçekten bulunması zor bir oyuncu. Bunların yanında Curtis Jerrels'ı bu oyuncular arasında saymamamın sebebini ise, Jerrels’ın hazırlık maçlarında iyi bir görüntü çizmemesi… Takıma uyum sorunu var gibi; bir alışma sürecine ihtiyacı var.
Koç Spahija için daha sezon başlamadan sakatlık haberleri işleri gerçekten zorlaştırdı. Ukic ve Tomas'ın Eurobasket dönemindeki sakatlıkları Spahija'yı derin bir şekilde düşündürüyordur. Geçen seneden beri sakat olan Engin'in, Ukic'in ve Tomas'ın sakatlıklarını hemen atlatıp, takıma adapte olabilmeleri önemli Fenerbahçe için.

Caja Laboral
Kadro : Pau Ribas, Pablo Prigioni, Joey Dorsey, Milko Bjelica, Kevin Seraphin, Fernando San Emeterio, Thomas Huertel, Brad Oleson, Mirza Teletovic, Unia Calbarro, Nemeja Bjelica, Reggie Williams.

Koç : Dusko Ivanovic

Caja Laboral, eski günlerinden uzakta görünüyor, takım adına büyük bir öneme sahip olan Marcelinho Huertas'ı Barcelona'ya kaptırdılar ve yerine Pablo Prigioni'yi aldılar. Bu Caja Laboral için ne kadar iyi bir tercih onu bilemiyorum, zaman gösterecek. Ya ellerinde patlayacak, ya da takıma bir üst seviyeye taşıyacak. Çok takviye yapmadılar ama Avrupa Şampiyonası'nda başarılı bir görüntü çizen Kevin Seraphin'i takıma katmaları önemli bir gelişme oldu. Seraphin pota altında iyi bir performans gösterecektir ancak iyi pivot sıkıntısı Caja Laboral'de de baş gösteriyor. Öyle ki takımın en uzun ismi 2.09 ile Nemenja Bjelica ki o da pota altında oynamıyor. Gerçekten sık rastlanmayan enteresan bir durum. Onlar da pota altı savunmasında sıkıntı yaşayacaklardır, ama bu yapı ile çok güç kaybettiler, sene sene önemli isimlerini de kaptırıyorlar.

Olympiakos
Kadro: Pero Antic, Kyle Hines, Kalin Lucas, Vassilis Spanoulis, Matt Howard, Marko Keselj, Lazaros Papadoupoulos, Martynas Gecevicius, Georgios Printezis, Kostas Papanikolau, Konstantinos Sloukas, Michalis Pelakanos

Koç : Dusan Ivkovic


Olympiacos geçen seneki kadrosundan kat kat daha kötü bir kadro ile mücadele edecek bu yıl. Bir çok önemli ismi kaybettiler ve Spanoulis etrafında bir takım kurmaya çalıştılar. Avrupa Şampiyonası'nda başarılı bir performans sergileyen Pero Antic ile Kyle Hinse takımın en önemli iki ismi gibi duruyor. Kyle Hines çok yönlü bir oyuncu sayı atıyor, ribaunt alıyor ve asist yapıyor. Hazırlık maçlarındaki performansı ile Olympiakos'un açık ara en iyi oyuncusu oldu. Pero Antic de Makedonya ile çok başarılı bir turnuva geçirdi, bu basketbolunu Olympiakos'da da sürdürürse takımı biraz daha yukarılara taşıyabilir. Geçen seneki kadroda çok şans alamayan Keselj için kariyerinin en önemli yılı bu sezon olacak. Kendini gösterirse hem Olympiakos’u hem de kendini bir kademe yukarıya taşıyabilir. Bunlar dışında Olympiakos kadrosunu tecrübeli uzun Papadapoulos, Gecevicius, Printezis gibi isimlerle de takviye etti. Benchten gelecek iki genç oyuncu Papanikolau ve Sloukas da takıma enerji katabilir. Yine fena bir takım değiller ancak, geçen seneki kadronun kat kat aşağısındalar, bakalım koç Ivkovic elindeki ile nelere yapabilecek ?

SLUC Nancy
Kadro : Akin Akingbala, Nicolas Batum, Vincent Pourchot, Kenneth Grant, Moussa Badiane, Jamal Shuler, Abdel Sylla, Kevin Thalien, John Linehan, Victor Samnick, Kingsley Pinda, Dzenan Kurtic, Pape Philippe Amagou, Adrian Moerman.

Koç : Jean-Luc Monsheau

Tipik bir Fransız takımı. Hızlı tempo basketbol oynuyorlar. Geçen sene Fransa şampiyonu olan kadroyu büyük ölçüde korudular. Bir de lokavt biten kadar Batum ile anlaştılar. Açıkçası Batum ile bile pek galibiyet şansları olduğunu sanmıyorum, sadece Bennet Cantu'yu geçebilirler. Zaten Euroleague performansları da o gün Batum'un neler yaptığına, takımı oynatabilmesine bakıyor. Cantu maçları dışında galibiyet şansları olmadığını düşünsem de , tedbir almamak olmaz gerçekten. Geçen sene Cholet'in yaptıklarına bakınca temkinle yaklaşılması gereken, biraz da kapalı kutu bir takım.

Bennet Cantu
Kadro: David Lighty, Vladimir Micov, Marko Scekic, Benjamin Ortner, Manuchar Markoishvili, Maarten Leunen, Dennis Marconato, Nicolas Mazarino, Artsiom Parakhouski, Gianluica Basile, Federico Bollenelzala, Andrea Cinciarini.

Koç : Andrea Trinchieri

Belaruslu pivot Parakhouski, ve İtalyan basketbolunun iki çınarı Basile ile Marconato etrafına oluşturulmuş bir takım. Bu kadro ile başarıyı yakalamaları imkansız görünüyor. Gerçekten ağır bir değerlendirme oldu ama bence hiç bir şey yapamayaklar Euroleague'de. Onlara da kapalı kutu demek doğru olabilir, ancak sürpriz yapabileceklerini bile sanmıyorum. Hatta herhangi bir maçta ekstra performans göstermedikleri takdirde galibiyetsiz son sırada yer alırlar. Umarım bu satırları İtalyanlar okumaz !

Bizkaia Bilbao
Kadro : Josh Fisher, Aaron Jackson, Tomas Hampl, Dimitrios Mavroeidis, Marko Banic, Alex Mumbru, Axel Hervelle, D'or Fisher, Raul Lopez, Kostas Vasiladis, Roger Grimau, Janis Blums

Koç : Fotios Katsikaris

Geçen sene Real Madrid'i yenip finale çıktılar. Finalde de Barcelona'ya elendiler ve Euroleague oynama hakkı kazandılar. Geçen seneden farklı bir kadro var. Lopez, D'or Fisher, Grimau, Blums gibi oyuncuları transfer ettiler. İspanya Süper Kupası’nda Caja Laboral’e karşı geriden gelerek maçı kazanma noktasına gelip dirnçli bir takım olduklarını ispatladılar. Laboral, Fenerbahçe, Olympiacos üçlüsünün hemen peşinde sürpriz kovalayacaklar. İspanya Ligi'nden iyi oyunculara sahipler. Lopez, Grimau çok iyi oyuncular. İyi bir kadroya sahipler. Koç Katsikaris takımı birleştirebilirse Caja Laboral,Olympiacos ikilisine sürprizler yapabilirler. Bekleyip göreceğiz.

Genel Değerlendirme:
Grupta genel olarak bir pota altı sıkıntısı olduğunu söyleyebiliriz. Fenerbahçe'nin pivoti eksikliği bu grupta fazla belli olmayabilir ve kaliteli kısa rotasyonu ile sonuca gidebilirler. Fenerbahçe Ülker grubu ilk sırada biterecektir. Caja Laboral ve Olympiacos ikincilik için mücadele edeceklerdir. Bilbao arkadan sürpriz peşinde olacaktır ve bence Caja Laboral'i geçecekler. SLUC Nancy 5. olurken, Cantu'da 6.olacaktır. İsim olarak kaliteli görünen grup, çok da zevkli geçmeyecektir. Özellikle Caja Laboral ve Olympiacos'un kadrolarının beklenenden kötü olması bu durumu ciddi şekilde destekliyor.
Tahmini grup sıralamam:
1.Fenerbahçe Ülker
2.Olympiacos
3.Bizkaia Bilbao
4.Caja Laboral
5.SLUC Nancy
6.Bennet Cantu

Güz Alpay


0 comments:

Yorum Gönder