20 Ekim 2011 Perşembe

Anadolu Efes Belgrad'dan galibiyetle dönüyor: 84-73

Turkish Airlines Euroleague’deki temsilcilerimizden Anadolu Efes yeni adıyla ilk Euroleague karşılaşmasında Belgrad’da Partizan karşına çıktı. Geçen sezon Top 16 grubunda bu salonda rakibini zor da olsa yenmeyi başaran Anadolu Efes’in hedefi geçen sezonki bu başarısını tekrarlayıp sezona iyi bir başlangıç yapmaktı. Maç boyunca rakibinden üstün bir performans sergileyen Anadolu Efes karşılaşmadan 84-73 galip ayrılarak gruplara iyi bir başlangıç yapmış oldu.
Maçın başında 8000 kişilik Pionir Arena’yı tıklım tıklım dolduran Partizan taraftarının ateşli desteği Partizan’ın vitesi artırmasını sağladı. Bu taraftar desteğinden en çok etkilenen Efes’in Hırvat uzunu Stanko Barac olacak ki, henüz bir buçuk dakika geçmişken kendini üç faulle benchte buldu. Barac’ın bu durumundan en çok
faydalanan ise Nikola Pekovic’ti. O da hem uzunlarımıza faul problemi aldırdı, hem de takımın ilk dakikalardaki sayı yükünü çekti. Zira Partizan’ın ilk 12 sayısının 8’i Pekovic’tendi. Barac’ın yerine giren Ermal pota altını biraz olsun toparlasa da Pekovic’in gazabından o da kurtulamadı ve iki faulle benchin yolunu tuttu. Periyodun sonlarına doğru Partizan’da bu sefer Efes’ten kiralık olarak oynattıkları Miroslav Raduljica, Esteban Batista’ya üstünlük sağlayıp, pota altından kazandırdığı 6 sayı ile devreye girerken Anadolu Efes ‘te de Sasha Vujacic’in sayıları periyot sonundaki dengeli skoru getirdi: 28-27.
İkinci periyoda Anadolu Efes Batista ve Ilievski’nin sayıları ile iyi başlasa da kalan dakikalarda oyunda hakimiyetini kuran ve seyircinin de desteğiyle efes hücumunu durduran Partizan, Milosavljevic’in 7 sayı kaydettiği bu süreçte farkı 7 sayıya çıkarıp ilk 5 dakika sonunda 40-33’lük üstünlüğü elde etti. Bu dakikada Sasha Vujacic ve Kerem Tunceri’nin oyuna girmesiyle biraz canlanan Efes, Dusko Savanovic ve Tarence Kinsey’in sayılarıyla yakaladığı 9-0’lık seri sonrası devrenin bitmesine 2:08 kala 44-42 öne geçti. Devrenin son iki dakikasında savunmasını iyice sertleştiren Efes soyunma odasına da 48-45 önde gitti.
İlk yarıda Efes’te 17 dakikada 2/2 üç sayı isabetiyle 12 sayı atan Sasha Vujacic en skorer oyuncu olurken, aynı zamanda 2 kritik top çalma ile savunmada da etkili oldu. Fazla süre alan bir diğer oyuncu olan (15 dakika) Tarence Kinsey ise attığı 8 sayı yanında 2 de blok yaparak savunma hanesine ekledi. Bunun yanında Kerem Tunçeri de Partizan’ın oyunda üstünlük kurup farkı açtığı dakikalarda sazı eline alarak Efes’in oyuna dönmesini sağlayan oyuncu oldu. Devre sonunda Kerem’in de 6 sayı 4 asisti vardı. Partizan’da ise Nikola Pekovic attığı 13 sayı yanında Efes uzunları Stanko Barac ve Ermal Kurtoğlu’nu üçer faulle kenara göndermesiyle Partizan’ın en etkili ismi olarak dikkati çekti. Pekovic’e destek verenler ise 9 sayılık katkı yapan Milosavljevic ve 7 sayı kaydeden Raduljica oldular.
İkinci yarıya iki takım da ilk yarının aksine sertleşen savunmalarla oyuna başladı. Bir Anadolu Efes maçı için yüksek bir devre toplam skoru olan 93 sayı izlediğimiz ilk yarının aksine ikinci devrede 3 dakika 35 saniye boyunca sayı izleyemedik. Bu süre zarfındaki sert savunmanın etkisiyle faul hakkını dolduran Partizan’da Nikola Pekovic 4, Acie Law da 3 faulle benche gelince direnci kırılan Partizan savunmasını önce Tarence Kinsey’in üçlüğü sonra da yapılan fauller sonrası gelen serbest atışlarla cezalandıran Anadolu Efes, seriyi 8-0’a farkı da 7’ye çıkardı: 54-45. Sert savunmasıyla 6.5 dakika boyunca Partizan’a sayı şansı vermeyen Efes, 10-0‘lık bir seri ile skoru 56-45‘e getirdi. Bu periyotta özellikle Ersan İlyasova savunmada sivrilirken, skor 56-45 iken 3’e 1 fast breakte yaptığı blok tekrar tekrar izlenmeye değerdi. Ersan’la birlikte Stanko Barac da kısa süre oyunda kalmasına rağmen pota altını karartması, yaptığı 1 blok ve 1 top çalma ile dikkati çekti. Bu periyottaki tüm sayılarını serbest atışlardan bulabilen Partizan’da Pekovic’ten sonra Raduljica’nın da dördüncü faulünü alması sonrası oyunun kontrolü tamamen Anadolu Efes’e geçti. Efes’in neredeyse tüm hücumlarında faul yapmak zorunda kalan ve Efes’li oyuncuları çizgiye gönderen Partizan, üçüncü periyod boyunca sadece 6 sayı atabilirken, temsilcimizin 20 sayısına engel olamadı: 51-68. Bu periyotta Partizan’ın özellikle Acie Law’ın yaptığı top kayıpları yüzünden çok canının yandığını da söylemeden geçmemek gerekir. Avrupa basketboluna henüz adapte olamamışa benzeyen Law maç boyunca 6 top kaybı yaptı.
Final periyoduna Macvan’ın üçlüğüyle başlayan Partizan ümitlense de, Savanovic bu üçlüğe ardarda 5 sayı ile karşılık verince farkı 19 sayıya çıkardık: 73-54. Bu periyotta son hamlelerini yapan Partizan hücumlarında özellikle pota altı oyuncularımıza çalınan fauller sonrası önce Ermal sonra da Barac 5 faul alınca, 4 faullü Nikola Pekovic’in etkinliği artmaya ve Partizan farkı kapatmaya başladı: 75-63. Partizan Maccabi’den kiraladığı Macvan ile ardarda üç sayılık isabetler bulurken, Efes’te de Kinsey etkili savunması yanında hücumda da 5 sayı ile katkı yaparak farkın kapanmasını engelledi. Maçın kader anları ise skor 82-73 iken yaşandı. Kerem Tunçeri’nin kaçırdığı üç sayı denemesi sonrası Partizan hücumunda bomboş bir üçlüğü kaçıran Acie Law, maç süresince devam eden kötü performansını pekiştirmiş oldu. Takip eden Efes hücumunda Nikola Pekovic’in beş faulle kenara gelmesi, ardından yine Partizan hücumunda Tarence Kinsey’in Acie Law’un şutuna indirdiği balyoz sonrası ümidini tamamen kaybeden Partizan karşılaşmadan da 84-73 yenik ayrıldı.
Anadolu Efes’te Tarence Kinsey 2 top çalma, 4 blokluk savunma performansı ile Partizan’ın direncini kırarken, aynı zamanda attığı 18 sayıyla da takımın en skoreri oldu. Dusko Savanovic 3/4 üç sayı isabeti ile 17 sayı atarken, Sasha Vujacic 14 sayı, 4 top çalma ve Ersan İlyasova da 10 sayı, 4 ribaund, 4 top çalma, 3 asist, 3 blok istatikleriyle karşılaşmayı tamamladı. Partizan’da ise Nikola Pekovic 21 sayı, 6 ribaund; Milan Macvan14 sayı, 7 ribaund ve Dragan Milosavljevic 10 sayı ile karşılaşmayı tamamladılar. Takım istatistiklerinde ise Partizan ribaunlarda 32-25 üstünlük saplarken, Anadolu Efes’in 13-2’lik top çalma ve 8-4’lük blok üstünlükleri temsilcimize galibiyeti getiren savunma hamleleri oldu.

2 yorum:

  1. Efes gerçekten iyi bir takıma sahip. Bence grup lideri olarak gruptan çıkacaklar.

    YanıtlaSil
  2. Efes'in bu seneki hedefi gruplar liderliğinden çok daha ötesi olmalı. İstanbul'daki Final Four'da görmek isteriz pnları.

    YanıtlaSil