9 Eylül 2011 Cuma

Gürcistan'a bu kadarı da yeter


Avrupa Şampiyonası heyecanı Litvanya’da devam ederken, bugünlerde Tiflis’te apayrı bir heyecan yaşanıyor. Avrupa Şampiyonası’nın 24 takımla yapılması kararı sayesinde tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanan Gürcistan şanslı bir kura çekip, ilk tur gruplarında da beklenenden iyi bir performans göstererek ikinci tura çıktı. Çeyrek finale kalma şansı mucizelere kalmış olsa da Gürcülerin katıldıkları ilk Avrupa Şampiyonası’nda ilk 12’ye girmesini bile büyük bir başarı olarak kabul etmek gerekir.
İlk kez 1997 Avrupa Şampiyonası elemelerinde boy gösteren Avurpa’nın yeni ülkesi Gürcistan, ilk eleme grubunu geçtikten sonra yarı final gruplarında Yunanistan, Bosna Hersek, İsrail gibi rakipleri karşısında etkili olamayarak elenmiş ve finallere katılma şansı elde edememişti. 10 sene boyunca Avrupa Şampiyonası elemelerinde hep alt liglerde yer alan Igor Kokoskov’un talebeleri, bu seneki elemelerde Belçika, Bulgaristan, Polonya ve Portekiz’in bulunduğu grupta Belçika’nın ardında ikinci olarak Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandılar.
Litvanya’da D grubunda Belçika, Rusya, Slovenya, Bulgaristan ve Ukrayna ile eşleşmelerinin verdiği avantajı çok iyi kullanan Gürcistan, Atlanta Hawks’ta oynayan yıldızları Zaza Pachulia ile İtalya’da forma giyen Viktor Sanikidze ve Manuchar Markoishvili’nin etkili performansıyla Belçika ve Ukrayna’yı yenerek, üçlü averajla grup üçüncüsü olup ikinci tur gruplarına yükseldi. Gürcistan’da Pachulia 13.6 sayı, Markoishvili 12.8 sayı, Sanikidze de 12.3 sayı ile takımın sayı yükünü üstlenirlerken genç Tornike Shengelia da aldığı sınırlı dakikalarda 7.8 sayı, 4.3 ribaund ortalamasıyla takıma önemli katkı yaptı. 1991 doğumlu oyuncu geleceğin yıldız adayları arasında olduğunu göstermiş oldu.
İkinci tur grubu maçları öncesi takımın pota altında en önemli gücü olan Zaza Pachulia’nın sakatlanmasıyla büyük darbe alan Gürcüler’in çeyrek finale yükselmesi neredeyse imkansız olsa da Finlandiya’yı yenerek turnuvayı ilk 10’da bitirmeleri bile, onlar için katıldıkları ilk Avrupa Şampiyonası’nı iyi bitirmek anlamına gelecektir.

1 yorum:

  1. Pachulia olsa diğer grubun lideri Makedonya'yı yenerlerdi.Yani düşünün C ve D grubunun hallerini.

    YanıtlaSil