6 Eylül 2011 Salı

Avantaj Fransa'da: 97-96

Avrupa Şampiyonası’nda 6.günün ve ilk tur gruplarının son maçında Sırbistan ve Fransa B grubunun liderliği için sahaya çıktılar. Bu maçın galibi aynı zamanda ikinci tur gruplarındaki ilk rakibimizi belirleyeceğinden bizim için de rakiplerimizi tanıma açısından önemli bir maçtı. Bu maçı kazanan hem ilk rakibimiz olacak hem de ikinci tur gruplarına 2 galibiyetle diğer takımların en az 1 maç önünde lider başlayacaktı.


İlk periyoda iki takım da maç öncesi beklenenin aksine savunmada yumuşak başladılar. Bu yumuşaklık periyot skoruna yansıdı: 25-24. İlk periyoda Teodosic'in Tony Parker’a karşı olan fizik avantajını kullanmaya çalışarak başlayan Sırbistan sırtı dönük ilk iki denemede başarılı olamayınca topu ikinci hücum opsiyonları olan pota altında Nenad Krstic'e indirdi ve hücumda çok etkin oldu.
Krstic sayı bulmasının yanında hem Noah'a iki faul aldırdı hem de attığı paslarla takım arkadaşlarını çok iyi besledi. Birçok boş pozisyon bulan Sırbistan'da Keselj 5/5 üçlük ile maça başladı. Bu yüzdeli oyun bize dün geceki İspanya – Litvanya maçındaki yüksek yüzdeli İspanya dış hücumunu hatırlattı. Fransa ise Tony Parker'ın sayıları ve takım olarak aldıkları hücum ribauntları ile ayakta kaldı.İkinci periyotta iki faul alan Noah'ın yerine oyuna giren Kevin Seraphin'in savunmaya sertlik getirmesiyle sayılar da azaldı ve devre 43-41 sona erdi. Devre boyunca iki takım da maçı kopartamazken tribündeki ve ekran karşısındaki basketbolseverlere seyir zevki yüksek bir maç izlettiler.



3.periyoda iyi başlayan taraf Fransa oldu ve farkı 8'e kadar çıkardı. Farkın açılmasında Fransa'nın kaptığı toplar sonucunda bulduğu sayıların yanında, Sırbistan'ın içeriye top indirmeyi unutması da önemli bir faktör oldu. Mola alan Ivkovic takıma içeriden oynamalarını hatırlatınca, Sırbistan takımı içeriye top indirmeye başladı. Perovic ile çok başarılı olamasalar da daha sonra oyuna giren maça ağırlığını koydu ve Sırbistan birden 5 sayı ile öne fırladı. 5 sayılık fark sonrası pota altındaki sertliği iyice artıran Fransa, Parker dışında sayı olanakları da bulmaya başlayınca tekrar oyuna ortak oldu. (Parker ilk iki periyot 14 sayı atmıştı, üçüncü periyot sonunda bu sayı 18'di, maç sonunda da 24). Özellikle Joakim Noah'ın sayı katkısı Fransa'nın maça tekrar ortak olmasını sağladı. Son periyota önde giren taraf ise 64-62 ile Sırbistan oldu.

Son periyotta takımlar ilk periyottaki hallerine büründü.Sırbistan Nenad Krstic ile pota altından oynayıp yine boş şutlar bulurken Fransa ise Tony Parker ile potayı zorlayarak sayılar buldu. Sırbistan'da Rasic takımına büyük katkı yaptı. Tony Parker'ın üzerinden Teodosic ile oynama taktiği suya düşen Sırbistan bu sefer Rasic ile oynayınca kritik anlarda bu oyuncudan gelen sayılarla rahatladı. Rasic'in 10 sayısı da kritik anlarda geldi . Maçın sonlarına doğru Teodosic’in Batum'a yaptığı faul sonrası 5.faulunü alarak oyun dışı kalması, bunun üzerine bir de centilmenlik dışı faul çalınması ibreyi bir anda Fransa lehine çevirdi. Ancak faulleri kullanan Batum'un ikisini de kaçırması ve Fransa'nın hücumu kötü kullanması üzerine Sırbistan maça ortak oldu ve normal süresi 80-80 biten maç uzatmaya gitti.

Teodosic'siz bir uzatma oynayacak olan Sırbistan'da uzatmaların hemen başında devreye bu sefer de Savanovic'te girdi. Karşılıklı sayıların ardından, maçın son dakikalarında Fransa'nın Gelabale ile maçtaki ilk ve tek üçlüğünü bulması çok kritikti. Fransa o üçlükle öne geçmeyi başardı. Daha sonra Sırbistan yaptığı hücumla öne geçse de yapılan faul sonrası Tony Parker'ın iki serbest atışı da değerlendirmesi sonucu Fransa 97-96 öne geçti. Son hücumu kullanan Sırbistan boyalı bölgede Savanovic ile bomboş bir pozisyon bulsa da bu kolay atışı Savanovic ile değerlendiremedi ve Fransızlar sahadan 97-96 galip ayrıldı.

Fransa'nın 35/64 iki sayılık atış yüzdesi dikkatleri çekerken 1/7 üç sayılık yüzdesi ise buna tezat oluşturdu..Sırbistan'da Teodosic 1/7'lik atış yüzdesi ile 11 sayı, 7 asist, 5 top kaybı, Krstic 22 sayı, 4 ribaunt, Keselj 25 sayı ile oynarken Fransa'da Noah 14 sayı, 9 ribaunt, 3 asist, Tony Parker 24 sayı, 6 top çalma , 2 asist ,Seraphin 11 sayı, 4 ribaunt , 2 blok , Batum 18 sayı, 5 ribaunt, Diaw 15 sayı, 5 ribaunt, 5 asist ile oynadı. Bu istatisliklerden Fransa'nın sayı dengesini kurduğu ve takım oyununu iyi oynadığı söylenebilir.

2 yorum:

  1. Çok zevkli bir maçtı. Savanovic'in ordan attığı 50 şutun 49unu atar. Bu sefer kaçıracağı tuttu. Neyse bakalım. ilk maçımız fransa ile olacak. Zor maç olacak.

    YanıtlaSil
  2. O kadar boş , o kadar potaya yakın bir şut ki kaçırınca çok şaşırdım,büyük bir fırsatı kaçırdı Sırbistan.

    YanıtlaSil